שתף קטע נבחר

מאיזה גיל ילדים יכולים להישאר לבד בבית?

הוא נראה לכם עוד קטן ואתם לא בטוחים שאפשר להשאיר אותו לבד, אך הילד כבר מרגיש בוגר ורוצה שתאפשרו לו. כך תחליטו אם הגיע הרגע לתת מפתח ולסמוך עליו

אחת השאלות שמטרידה הורים רבים היא - האם הילד מספיק גדול כדי להישאר לבד בבית? הורים חשים כי כאשר הילד מכין לו כריך לבד, אחראי על שיעורי הבית שלו או משגיח על אחיו הקטן, הוא אחראי ועצמאי במידה הנדרשת להישאר לבד בבית. האם זה מספיק כדי שנחליט להשאירו לבד? התשובה היא לא!

 

מבחינת ההתפתחות הקוגניטיבית, עד גיל שבע תפיסת המציאות של הילד הינה שטחית ביותר. כלומר, הילד ינתח את הסיטואציה כפי שהיא נראית לו ממבט ראשון, הילד אינו מסוגל להתייחס לדברים שאינם נמצאים ממש מול עיניו או אף לחשוב עליהם. עובדה זו קריטית בעיקר במצבי סכנה, מצבים בהם הילד צריך להפעיל שיקול דעת מיידי ולהבחין בסכנה הקרבה.

 

עוד בערוץ הורים:

עוזרים לילדים: 5 שיטות לשיפור הזיכרון

איך מזהירים מזרים מבלי לעורר חרדה?

"הוא קיבל יותר": מה עושים עם קנאת אחים?

 

החל מגיל שבע מתרחבת תפיסתו של הילד באופן הדרגתי, והוא מתחיל להתייחס לא רק לכאן ועכשיו אלא גם לסיטואציות אפשריות. מגיל 11 ואילך, הילד מתחיל להפגין רמה גבוהה יותר של חשיבה הגיונית וחשיבה מופשטת.

 

אם כך, מתי ניתן להשאיר את הילדים לבד בבית? על פי החוק בארץ ניתן להשאיר ילד ללא השגה החל מגיל שש. במדינות אחרות כמו קנדה וארה"ב הגיל המינימלי להשארת ילד בבית ללא השגחה הוא עשר ומעלה, ובמדינות המחמירות הגיל הוא 13.

 

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

מה הגיל נכון?

  • בגיל 6 - הילד לחלוטין אינו מוכן להישאר לבד בבית, הוא אינו מודע לסכנות ואין לו יכולת להתמודד עם מצבים לא צפויים.

 

  • מגיל 8 - ניתן להשאיר את הילד לבד בבית לפרקי זמן קצרים מאוד, לדוגמה כאשר אתם יורדים לקחת משהו מהרכב.

 

  • מגיל 9 - ניתן להשאיר את הילד לבד לפרקי זמן ארוכים יותר, עד שעתיים.

 

  • מגיל 12 - ניתן להשאיר את הילדים לפרקי זמן ארוכים.

 

לשלבים הללו של פרקי זמן קצרים ולאחר מכן ארוכים יותר ישנה חשיבות רבה. הילד מתאמן "להישאר לבד". תחושת הביטחון שלו נבנית, והוא בכל פעם מרגיש שהוא מסוגל ויכול יותר. גם עבורכם זו אינדיקציה, שכן תוכלו לבחון את התמודדות הילד עם סיטואציות שונות – האם הוא נלחץ מהר, מתקשר אלינו בכל רגע, מתנהג באופן מסוכן וכו'.

 

לפייסבוק הורים כבר הצטרפתם? היכנסו עכשיו

 

יש לקחת בחשבון כי אין גיל אחיד לכולם, ישנן המלצות, ועל כל הורה לבחון מה מתאים לילד שלו. ייתכן והילד זקוק לעוד זמן כדי להבשיל ולהרגיש בטוח להישאר לבד בבית. בנוסף, חשוב לדעת כי ילדים שנשארים ללא השגחה זמן ממושך חשים בדידות ושעמום, מצב זה עלול להוביל אותם ללקיחת סיכונים מיותרים המובילים לפגיעה מתאונות.

 

בדיקת מוכנות הילד להישאר לבד בבית:

על מנת לאפשר לילד להישאר לבד בבית עליכם לבדוק את בשלותו ויכולתו להתנהל באופן עצמאי ואחראי. 

 

חשוב לבדוק:

1. האם הילד בעל מודעות למצבי סכנה?

2. האם הילד יודע ליצור קשר טלפוני במידה וזקוק לכך?

3. האם הילד מפגין אחריות ועצמאות בתחומים אחרים?

4. האם לילד יש דפוסי התנהגות שעלולים להיות מסוכנים?

 

האם הילד מרגיש מוכן?

לפני קבלת ההחלטה שלכם הזמינו את הילד לשיחה בה יש לבדוק האם הוא מוכן ורוצה להישאר לבד. ילדים רבים מבקשים מהוריהם להישאר לבד בבית, לרוב זה בגלל חבר אשר סיפר להם שנישאר לבד, וגם הם רוצים להרגיש גדולים. בחלק מהמקרים, ברגע האמת, כאשר הילד עומד להישאר לבד הוא יחוש בהלה וחרדה לכן, גם אם הילד מבקש, שיחה מקדימה הינה הכרחית.

 

בשיחה בידקו מה הילד חושב ומרגיש לגבי הישארותו לבד, האם ישנם חששות ופחדים, וכן, תעלו מצבים אפשריים ובידקו האם הילד יודע להתמודד איתם. חשוב להתייחס ברצינות רבה לתחושות הילד. אם הילד אינו מוכן, ומביע חשש להישאר לבדו – אל תשכנעו אותו, כבדו את הקצב שלו.

 

בכדי לייצר ולעודד בילד עצמאות ואחריות ניתן להתחיל בלקיחת אחריות בדברים הקשורים לבית. לדוגמה: להשקות עציצים, לסדר את המיטה, להכין כריך לבד, לחתוך סלט, להוציא אשפה, להשתתף בבישולים, לקפל כביסה וכו'. כל הורה יכול לבחור מה מתאים לו ולסגנון ההורות שלו.

 

חוקים וכללים ברורים

כדי שלא יהיו לילד סימני שאלה, בצעו תזכורת של החוקים והכללים שלכם בבית. בנוסף, מספר כללים חשובים כאשר ילד נישאר לבדו בבית: לא פותחים את הדלת לזרים ומוודאים כי הדלת נעולה. במצב סכנה, מחייגים במהירות למספר חירום ולאחד ההורים. כמו כן, לא לגעת במוצרי חשמל או גז ולא להגיע עם חברים הביתה – בקבוצה נוצרים יותר מצבי סכנה וחיכוכים מיותרים (אפשר חבר אחד).

 

זו הזדמנות נפלאה לצמיחה. לכל אורך הדרך, עודדו את הילד על היכולות, הכישורים, העצמאות והאחריות שלו. ציינו התקדמויות קטנות ואת היכולת שלו להתמודד עם מצבים שונים וכן, שקפו לו את תרומתו. בכך, תשפרו את הדימוי העצמי של הילד ותאפשרו לו להכיר ביכולותיו.

 

השתדלו לא לגונן יותר מדי - הורה המגונן יתר על המידה ואוסר על הילד התנסויות כמו להישאר לבד בבית (כאשר הילד מוכן לכך), מונע ממנו להרגיש יכול ומסוגל – זה פוגע בדימוי העצמי של הילד. במקום לפתח עצמאות ולהכיר ביכולות ובעוצמות שלו, הילד הופך לתלותי בהורה ובשירותים שלו.

 

רגע לפני - מה לעשות?

1. העבירו לילד מסר כי אתם סומכים עליו ומאמינים בו וביכולות שלו.

2. וודאו כי הבית בטוח עבור הילד – אין סכנות או בעיות בטיחותיות.

3. השאירו מספרי טלפון שלנו (גם אם הילד יודע בעל פה – במצבי לחץ לא תמיד הילד יזכור) וכן, מספרי טלפון לשעת חירום.

4. השאירו ארוחה מוכנה (עדיף ללא צורך בחימום. את הארוחה החמה ניתן לדחות לשעה מאוחרת יותר בה ההורה בבית)

5. הדגישו את החוקים והכללים.

 

ומה הגיל הנכון לקנות לילד טלפון נייד? צפו בראיון:

 

הכותבת היא מנחת קבוצות הורים במכון אדלר

 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
האם הילד מפגין אחריות ועצמאות בתחומים אחרים?
צילום: shutterstock
מומלצים