שתף קטע נבחר

צילום: shutterstock

החלטה בלי כיסוי: "הניקאב - מחוץ לכיתה"

נשיא אוניברסיטת קהיר עורר סערה ציבורית במצרים לאחר שהחליט לאסור על המרצות במוסד האקדמי לכסות את פניהן ברעלה המוסלמית המסורתית

נשיא אוניברסיטת קהיר ד"ר ג'אבר נאסר עורר סערה ציבורית במצרים לאחר שהחליט לאסור על המרצות לעטות ניקאב, רעלה מוסלמית שמכסה את הפנים, בזמן שהן מלמדות במוסד האקדמי.

 

עוד חדשות מרתקות מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ

 

"ההחלטה נובעת מרצון להקפיד על התקשורת עם הסטודנט וכדי שתהליך הלמידה יעבור בצורה טובה ועבור האינטרס של הכלל", נכתב בהודעה שפורסמה על ידי נשיא האוניברסיטה והסתמכה על צווים קודמים של נשיא מצרים. לדברי הנשיא נאסר, "ההחלטה שלנו התקבלה בהתאם למחקרים ודו"חות. מי שעוטה את הניקאב באוניברסיטה לא מעבירה שיעור במסגד, אלא מלמדת סטודנטים עם אמונות שונות ומגוונות. איך היא תלמד את הסטודנטים שפה זרה כשהיא עוטה ניקאב? בייחוד כשלימוד שפות זרות מצריך תקשורת בין הצדדים".

 

"איך תלמד המרצה שפות זרות כשהיא מכסה את פניה?" (צילום: AFP) (צילום: AFP)
"איך תלמד המרצה שפות זרות כשהיא מכסה את פניה?"(צילום: AFP)

אלא שדבריו של נשיא האוניברסיטה לא הרגיעו את הסטודנטיות והמרצות המצריות, שיותר ויותר נוהגות לכסות את פניהן בניקאב. "ההחלטה מנוגדת לחוקה ומפלה לרעה את הנשים שעוטות את הרעלה", מחו פעילים בזרם האיסלאמיסטי במצרים, שגם תהו מדוע לא מונעים מנשים ללמד בכיתות בעודן לבושות בצורה לא צנועה.  

 

עוזרת מרצה בפקולטה לרוקחות, ד"ר סאפינאז סאמי איבראהים, הגישה קובלנה משפטית כדי לערער על ההחלטה השנויה במחלוקת. היא התבססה בטיעוניה על פסק דין קודם במצרים שביטל הטלת איסור לבישת ניקאב משום שמדובר ב"לבוש בעל צביון איסלאמי שאינו מפר את סעיפי החוק והסדר הציבורי של המדינה".

 

חכמי הדת של המוסד הדתי הנחשב באיסלאם "אל-אזהר" הביעו תמיכה בהחלטת נשיא האוניברסיטה. "אין לעטות ניקאב באוניברסיטאות ובמוסדות הממשלתיים משום שהוא מסתיר את הזהות של האישה", אמר מחמוד עבד אל-חאלק, מרצה לפילוסופיית האמונה באוניברסיטת "אל-אזהר". ד"ר אחמד כרימה, מרצה לוויכוח הלכתי באוניברסיטת "אל-אזהר", הסביר ליומון הסעודי "אילאף": "אין שום הוכחה (בחוקה) לגבי החובה לעטות ניקאב או לגבי האיסור לעטות ניקאב. הוא נכנס לקטגוריית המנהגים". כרימה הזכיר גם כי האיסלאם לא התיר לאישה לעטות ניקאב במהלך החאג' (העלייה לרגל המסורתית למכה), אלא ציווה עליה לחשוף את פניה.

 

בעיתון המצרי הממסדי "אל-אהראם" שיבח הפובליציסט מוחמד א-רמיחי את החלטת נשיא אוניברסיטת קהיר במאמר תחת הכותרת: "אוניברסיטת קהיר והמאבק בנחשלות". א-רמיחי הגדיר את הצעד "אמיץ" וטען שמדובר באמירה תרבותית.

 

אין זו הפעם הראשונה שסוגיית לבישת הניקאב באוניברסיטאות במצרים מעוררת סערה ציבורית במדינה הערבית. ב-2009 פרסם שייח אל-אזהר, מוחמד טנטאווי, פסיקה שבה חייב סטודנטיות להסיר את הניקאב בטענה שמדובר ב"מנהג ולא במצוות חובה". בשנים 2010-2009 פרסם השר להשכלה גבוהה במצרים, האני הילאל, שורה של החלטות שמונעות את לבוש הניקאב באוניברסיטאות, ואף אוסרות על סטודנטיות עם ניקאב להיכנס לתוך הקמפוסים. ב-2010, נשיא אוניברסיטת קהיר ד"ר חוסאם כאמל קיבל החלטה דומה וסירב ליישם פסק דין משפטי לטובת הנשים העוטות ניקאב. בעקבות החלטתו הוא נידון לשלושה חודשים והודח מתפקידו.

 

סוגיית לבוש ה"ניקאב" מעוררת מחלוקת במדינות ערביות נוספות באזור ואף במדינות מערביות. בתוניסיה, למשל, החליט משרד החינוך בתחילת החודש לאסור על מורות לעטות ניקאב בזמן שהן מלמדות בכיתות. בהולנד נאסר במאי האחרון על נשים לעטות ניקאב על פניהן במוסדות ציבוריים.

 

בכלי תקשורת ערביים שאינם מזוהים עם האג'נדה של נשיא מצרים עבד אל-פתאח א-סיסי, כמו רשת החדשות הקטארית אל-ג'זירה והעיתון הלונדוני "אל-ערבי אל-ג'דיד", מתחו ביקורת על החלטת נשיא אוניברסיטת קהיר, וראו בה חלק מהניסיון להצר את חופש הדת והפולחן במדינה מאז הדחתו של מוחמד מורסי מארמון הנשיא ביולי 2013.  

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים