שתף קטע נבחר

ביד אחת הגה, בשנייה אלה: צניחה של 30% בכמות נוסעי האוטובוסים בירושלים

שורת הפיגועים רוקנה את התחבורה הציבורית בבירה, ודובר "אגד" מדבר על ירידה דרמטית במשתמשים גם באזורים נוספים בארץ: "מרגישים את זה באופן מעורר דאגה". קו 480 מת"א היה ריק כמעט לחלוטין וכמוהו קווים אחרים מאשדוד ובית שמש. הנהג בקו 1 לכותל התחמש במקל להגנה עצמית

 

הנהג בקו 1 של אגד בירושלים הצטייד באלה  (צילום: אלי מנדלבאום) (צילום: אלי מנדלבאום)
הנהג בקו 1 של אגד בירושלים הצטייד באלה (צילום: אלי מנדלבאום)
 

 

רבים מהפיגועים האחרונים בגל הטרור כוונו לנוסעי אוטובוסים או לממתינים בתחנות, והתוצאה לא איחרה לבוא: התחבורה הציבורית בירושלים - הן האוטובוסים והן הרכבת הקלה - נסעו אתמול (ד') והבוקר כשהם כמעט ריקים. באוטובוס בקו 480 מתל אביב לבירה - שבדרך כלל עמוס עד אפס מקום בבקרים - היו בסביבות 8:30 שמונה נוסעים בלבד.

 

 

בקו 448 מאשדוד לירושלים היו 18 נוסעים בלבד, רבים מהם חיילים, ובקו 420 מבית שמש לבירה היו רק 15 נוסעים, רבים מהם ירדו לפני ההגעה לירושלים. נהג קו 1 לכותל אף תועד אוחז ביד אחת בהגה וביד שנייה במקל להגנה עצמית. "בהתחשב בכמות האירועים, הסיכוי שלי להיתקל במחבל הוא גבוה במיוחד", הוא מסביר.

 

דובר "אגד" רון רטנר אמר הבוקר במשדר המיוחד באולפן ynet: "לדאבוני לנוכח הגל העכשווי יש האטה של ממש במספר המשתמשים בתחבורה הציבורית, בעיקר בחשיכה אבל לא רק. מרגישים את זה באופן מעורר דאגה. בירושלים רבתי יש ירידה של 30% ויותר, בעיקר בשעות החשיכה. העיר כאילו קפאה ומי שלא מחויב לצאת לעבודה או ללימודים בוחר להישאר בבית. זה יחסית גל 'לייט', אבל אם הוא יימשך, אין ספק שכניסת מאבטחים במקומות כמו ואדי ערה והגליל תנסוך ביטחון במשתמשים ובנהגים ותחזיר אותם". 

לא נעים לראות אוטובוס ריק. קו 1 בירושלים, הבוקר (צילום: אלי מנדלבאום) (צילום: אלי מנדלבאום)
לא נעים לראות אוטובוס ריק. קו 1 בירושלים, הבוקר(צילום: אלי מנדלבאום)

מחזה נדיר: קו 480 ריק מתל אביב לירושלים (צילום: ירון דרוקמן) (צילום: ירון דרוקמן)
מחזה נדיר: קו 480 ריק מתל אביב לירושלים(צילום: ירון דרוקמן)
 (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
(צילום: גיל יוחנן)

 (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
(צילום: גיל יוחנן)
 

 

קו 78, שבו בוצע הפיגוע ביום שלישי (צילום: אוהד צויגנברג, "ידיעות אחרונות") (צילום: אוהד צויגנברג,
קו 78, שבו בוצע הפיגוע ביום שלישי(צילום: אוהד צויגנברג, "ידיעות אחרונות")

 

 

גם אתמול, בקו 78 בארמון הנציב שבו נרצחו ביום שני חביב חיים ואלון גובברג, לא היה קשה למצוא כיסא פנוי. אלכסי, תושבת השכונה, הייתה אמורה לנסוע באוטובוס בשעת הפיגוע. "בנס לא יצאתי מהבית", היא אומרת. יעל יהושע, שחיכתה בתחנת האוטובוס סמוך לשוק, סיפרה שלפני 13 שנה היא איבדה בפיגוע את אחותה, מיכל ביאזי ז"ל. עכשיו היא אומרת: "אני משקשקת".


בימים כתיקנם, בשעות אחר הצהריים הרכבת הקלה מלאה עד אפס מקום. אתמול הייתה תנועת הנוסעים דלילה בהרבה. "זה עצוב ומפחיד", אמרה כוכבה ממעלה אדומים. "אני נמנעת מנסיעות לא הכרחיות עד שהשקט יחזור". מי שנהנים מהמצב הם נהגי המוניות. "הטלפון לא מפסיק לצלצל", סיפר עופר בצלאל מתחנת מוניות סמדר, "וכל טלפון שני מבקשים לוודא שהנהג יהודי".

 

השבוע אישר הקבינט את המלצת שר התחבורה והמודיעין ישראל כץ לגייס אבטחה לתחבורה הציבורית בירושלים. עד לגיוס כוח האדם הנדרש והכשרת המאבטחים, מי שיימלאו את התפקיד הם חיילי צה"ל. לפני כשבוע יזם כץ דיון במשרדו, שם גיבשו תוכנית מקיפה עם המשטרה להקמת יחידת אבטחה לתחבורה הציבורית.

 

במשטרת מחוז ירושלים ניסו להתרגל אתמול למציאות חדשה, שבה נדרשו השוטרים ולוחמי מג"ב לשבש או לבלום תנועה של מחבלים פוטנציאליים ממזרח העיר למערבה. הקבינט המדיני-ביטחוני דן באפשרות להטיל כתר או עוצר על מזרח ירושלים, אך נכון לעכשיו ספק אם רעיונות אלו ימומשו הלכה למעשה בשטח.

הסיבה: מדובר בהגבלת תנועה רדיקלית של נושאי תעודת זהות כחולה, בדיוק כמו על ערביי יפו או סכנין, ולא על פלסטינים מרמאללה או מחברון.

 

אתמול אחר הצהריים סוכל פיגוע דקירה בשער שכם. שוטרי מג"ב שהבחינו בצעיר עם בגדים מנומרים סמוך לשער שכם ניגשו לבדוק אותו. כשהתקרבו הוא שלף סכין וזינק עליהם. השוטרים ירו לעברו, והוא רץ לעבר שוטרים אחרים שירו בו גם כן והרגו אותו.

 

בערב הייתה זו התחנה המרכזית בירושלים שהצטרפה לרשימת המוקדים שבהם אירעו פיגועים בגל הטרור הנוכחי. מחבל דקר אישה בת 65. היא נפצעה באורח קל עד בינוני. לאחר מכן ניסה המחבל לעלות לאוטובוס אגד. שוטר יס"מ שהגיע למקום הבחין בו וירה לעברו למוות.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אלי מנדלבאום
המקל וההגה. נהג אמיץ בדרך לכותל
צילום: אלי מנדלבאום
מומלצים