שתף קטע נבחר

למיון תוך 3 שעות: איך מזהים שבץ מוחי – ומה עושים

מהו הזמן שצריך להגיע לבית החולים לאחר שבץ מוחי, כדי למזער את הנזק ככל הניתן? ד"ר גביש מבית החולים העמק מסביר: "שימוש מונע ומושכל בתרופות נוגדות קרישה יכול להפחית שיעור הפגיעה במטופלים"

איך לזהות שבץ מוחי ולהגיע לטיפול בזמן? שבץ מוחי הוא אחד מגורמי התמותה העיקריים במדינת ישראל, ופוגע משמעותית בתפקוד עד כדי השבתה מעבודה. 

 

מדובר במצב חירום רפואי, וככל שיוקדם הטיפול - כך גדל הסיכוי שהנזק יהיה מופחת. המטרה היא להבהיל את החולה לחדר המיון תוך שלוש שעות מרגע תחילת התסמינים.

 

הטיפול המיידי קרוי אנטי-תרומבוליטי, ובמהלכו ניתנים חומרים השוברים את קרישי הדם, דוגמת התרופה tPA. תרופות תרופות אחרות מדללות את הדם ומקטינות את הסיכון להיווצרות קרישים, ובהן אספירין, קומאדין הפארין ואחרות.

 

כמה מחקרים שאינם מבוססים דיים גורסים כי שהייה בתא לחץ מספר שעות לאחר השבץ המוחי עשויה להקטין משמעותית את מידת הנזק המוחי. תאי לחץ כאלה פועלים בישראל בבתי החולים רמב"ם ואסף הרופא.

 

קראו עוד על שבץ מוחי:

לא תמיד תדעו שהוא תוקף: הכל על שבץ מוחי

שבץ מוחי: התסמינים הראשונים והטיפול המיידי הנדרש

מה לאכול כדי להפחית את הסיכון לשבץ מוחי?

 

צפו בסימנים המקדימים:

 

 

כמעט ולא חוזרים לעבוד לאחר השבץ

מחקר חדש חושף את היקף הפגיעה לאחר האירוע: למעלה מ-88% מהחולים בגיל העבודה לא חזרו לעבוד. המחקר, שנערך על ידי צוות חוקרים בראשות ד"ר רחלי דנקנר ממכון גרטנר (המכון הלאומי לחקר מדיניות בריאות), בחן את החלופות השונות לטיפול בחולי שבץ מוחי.

 

המחקר שנערך במשותף על ידי משרד הבריאות ועמותת נאמן-נפגעי שבץ מוחי, בחן גם את ההשפעה של השבץ המוחי על החולים. אחת ההשפעות המשמעותיות ביותר, כאמור, היא בחזרה לשוק העבודה.

 

בקרב העובדים הצעירים (בני פחות מ-65), 90 אחוזים עבדו לפני האירוע המוחי: 78.6 אחוזים עבדו במשרה מלאה וכ-11 אחוזים עבדו במשרה חלקית. לאחר השבץ, רק 1.4 אחוז מהנפגעים חזרו לעבודה במשרה מלאה ופחות מ-9 אחוזים חזרו למשרה חלקית. 88.6 אחוזים לא עבדו.

 

בקרב כלל חולי השבץ (כולל אלה המבוגרים מגיל הפנסיה), 92% לא עבדו לאחר האירוע המוחי. 66 אחוזים ממשתתפי המחקר השיבו כי הסיבה לכך שאינם עובדים היא השבץ המוחי. 25 אחוזים פרשו לפנסיה. כמחצית מהחולים (46 אחוזים) קיבלו קצבת נכות מלאה מהביטוח הלאומי.

 

מחלה הניתנת למניעה

כ-15,000 איש לוקים מדי שנה בשבץ מוחי, ו-2,400 הולכים לעולמם בגלל המחלה. שבץ מוחי, שאוקטובר הוא חודש המודעות למחלה, נחשב לאחד מגורמי הנכות העיקריים.

 

השבץ המוחי, שנגרם על רקע הפרעה באספקת דם (חסימה באחד מעורקי המוח), הוא אחת המחלות בתחום המוח שניתנת למניעה.

 

האיגוד האנגלי מעריך כי אם כל המטופלים באנגליה, המאובחנים כסובלים מפרפור עליות בלב (שהוא אחד מגורמי הסיכון המרכזיים לשבץ מוחי) יטופלו בנוגדי קרישה (כגון :קומדין), ניתן למנוע כ-11,600 מקרי שבץ מוחי בשנה.

 

החיסכון בהוצאה שנתית לבריאות צפוי להיות כ- 124 מיליון ליש"ט (כ-730 מיליון שקלים). בהתאמה למדינת ישראל, צפויה הפחתה של כ- 1,800 מקרי שבץ בשנה (12%). כך ייחסכו כ-112 מיליון ש"ח למערכת הבריאות.

 

"טיפול נכון בתכשיר נוגד קרישה הוא הכרחי למי שנמצא בסיכון גבוה לשבץ מוחי , על רקע הפרעת קצב לבבית מסוג פרפור עליות", מסביר ד"ר ישראל גביש, מומחה ברפואה פנימית ובהמטולוגיה, אחראי מרפאת קרישה במכון המטולוגי במרכז הרפואי העמק: "ניהול נכון של הטיפול בנוגד קרישה יכול למנוע מקרים רבים של שבץ מוחי ולצמצם את הפגיעה שנגרמת למטופלים רבים".

 

בתוך כך, מגלה סקר של משרד הבריאות כי רק מחצית מהציבור הישראלי – 49%, מכירים את הסימנים המוקדמים למחלה והשאר אינם מודעים לה, ואינם יודעים כיצד לפעול במקרה בו אדם לוקה בשבץ מוחי. בניגוד להתקפי לב, רבים מהלוקים בשבץ מוח נותרים נכים ומוגבלים בדרגות שונות ואינם חוזרים למעגלי היצירה והעבודה שקדמו לו.

 

שבץ מוחי: הסימנים המוקדמים

שבץ מוחי, וברפואית: CVA, קיצור של Cerebro Vascular Accident, הוא תוצר של חסימת כלי דם מוחי המונע העברת חמצן לאותו איזור במוח המוזן על ידי כלי הדם. מרגע זה, עובר האיזור המוחי מוות בלתי הפיך, ומותיר "חותמת" לצמיתות.

 

תסמיני השבץ תלויים באזור במוח שניזוק, ובחלק מהמקרים האדם כלל אינו מודע לכך שלקה בשבץ. במקרים אחרים הסימפטום עשוי להיות בהייה, שכחה לפרק זמן של מספר דקות או חולשה.

 

ברוב המקרים, שבץ מוחי גורם לחולשה בחצי גוף, כיוון שכלי הדם שנפגע בדרך כלל מספק דם לחצי כדור מוח השולט על החצי הנגדי של הגוף. אם נפגע חצי הכדור השמאלי במוח, הרי שהשיתוק יתרחש בצד הימני של הגוף.

 

תסמינים נוספים הם בעיות ראייה, קשיי בליעה, עקצוצים, אובדן תחושה, שיתוק בחלק מהפנים הבולט במיוחד בעת ניסיון לחייך (פציאליס), צניחת עפעף, סחרחורת, אובדן קואורדינציה, שינויי אישיות ומצב רוח, עייפות ותשישות. במקרים קשים שבהם נותקה אספקת החמצן לחלקים המוחיים האחראיים על מערכות חיוניות כמו לב ונשימה, גורם השבץ גם למוות.

 

אם אחד או יותר מהתסמינים הללו נמשך עד יממה, ייתכן שמדובר באירוע מוחי חולף - TIA. מדובר באובדן זמני של תפקודים מוחיים בשל חסימה חלקית של עורק המוביל דם למוח. על אף התסמינים החולפים, הרי שמדובר בסימן אזהרה לכך ששבץ מוחי מלא עשוי לתקוף, ובקרוב.

 

כאמור, פעמים רבות אין סימנים מובהקים לשבץ, לכן יש צורך בבדיקות הדמיה הכוללות CT מוח עם חומר ניגוד המדגים את כלי הדם המוחיים, דופלקס קרוטיד – סוג של אולטרסאונד המודד את זרימת הדם בעורק הקרוטיד המוביל דם למוח, ובדיקות נוספות הכוללות אק"ג, בדיקות דם ובעת הצורך MRI.





 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
איך לזהות שבץ מוחי ולהגיע מהר לטיפול?
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים