שתף קטע נבחר

16 מזונות "בריאים" - שיעשו לכם בלאגן בבטן

הם נראים מאכלים בריאים, טבעיים, דלי שומן ועתירי סיבים תזונתיים. אבל אצל חלק מאיתנו המזונות הללו גורמים לאסון במערכת העיכול. הנה כמה מהרכיבים שלפעמים עדיף להתרחק מהם

כולנו יודעים כמה חשוב לאכול בריא, אבל האם זה בהכרח עושה לנו טוב? חלק מהמאכלים שנראים לנו בריאים, מעוללים לפעמים קטסטרופות במערכת העיכול. דגנים מלאים, מאכלים עתירי סיבים, ומיצים טבעיים, מותירים רבים מאיתנו עם כאבי בטן, עצירות וגזים. אם אתם סובלים מאחת מהתופעות הללו, כדאי שתציצו בצלחת שלכם, אולי שם טמונה הסיבה.

 

הנה רשימת המוצרים שאמורים להיות טובים לבריאות, אבל עלולים לגרום לצרות צרורות בבטן:

 

1. דגנים מלאים

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

מה לא נכתב על דגנים מלאים? הם ידועים כבעלי השפעה מיטיבה על ירידה במשקל, מניעת מחלות לב, הפחתת רמות כולסטרול, שליטה על רמות הסוכר והאינסולין, שיפור תפקוד כלי הדם והפחתת תהליכים דלקתיים בהם.

 

דגנים מלאים מכילים שלושה מרכיבים: סובין ונבט - העשירים בסיבים ובחומרים מזינים, וזרעים - העשירים בעמילן וחלבון. תהליך העיבוד של דגנים כמו קמח לבן משאיר את הזרעים בלבד, ללא הסובין והנבט. מנגד, דגנים מלאים שומרים על רוב תכולת הסובין והנבט.

 

אותם סיבים תזונתיים שבדגנים הם קשים יותר לעיכול, סופחים מים ועלולים לגרום לתגובה הפוכה מהרצוי: נפיחות, גזים וכאבי בטן. אם אתם סובלים מהתופעות הללו, נסו להסיר סיבים תזונתיים מהתפריט שלכם. אם חשתם הקלה, ייתכן שגופכם פשוט מתקשה לעכל את הסיבים התזונתיים.

 

מחקר ענק: צריכת סיבים תזונתיים מאריכה חיים

 

2. חלב שקדים

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

הפופולריות של חלב השקדים גואה בשנים האחרונות, במיוחד בקרב טבעונים שהסירו חלב מהתפריט שלהם. חלב שקדים הוא גם בחירתם של כאלה שרגישים ללקטוז. חלב שקדים מכיל כ-30 קלוריות לכוס, והוא דל בשומנים רוויים ובכולסטרול, כך שהוא ידידותי ללב. אבל חלק ממוצרי חלב שקדים מכילים קרגינן - רכיב המופק מאצות ועלול לגרום להפרעות במערכת העיכול. לכן, אם אתם מתכוונים לעבור לחלב שקדים, וודאו שהוא אינו מכיל קרגינן.

 

בלי חלב פרה: חלב צאן, כבשים סויה או שקדים - מה עדיף?

 

3. תה ירוק

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

מחקרים הראו כי תה ירוק מפחית את הסיכון לסרטן, ומפחית את הסיכון למחלות לב וכלי דם. אבל עבור אנשים מסויימים, הקפאין בתה הירוק עלול לגרום לכאבי בטן בשל הגברת תנועתיות המעיים והגברת הפרשת החומציות בקיבה, ומכאן גם מעלה תחושת צרבת. אם אתם סובלים מהפרעות במערכת העיכול, עברו לתה צמחים שאינו מכיל קפאין ובעל יתרונות בריאותיים לא פחות טובים.

 

נגד סרטן, סוכרת ועששת: 9 סגולות בשתיית תה

 

4. מצליבים

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

ירקות ממשפחת המצליבים כמו ברוקולי וכרוב ניצנים עמוסים בחומרים מזינים כמו ויטמין C, חומצה פולית, סיבים ותרכובות נוספות שיכולות להדוף סרטן. אבל למרבה הצער, הם לא ממש קלים לעיכול. אותם ירקות מכילים מרכיב בשם ראפינוז, סוכר מורכב שאחראי לייצור גז במערכת העיכול. נוסף על כך , הסיבים אינם מסיסים עד הגעתם למעי הדק, מה שמוביל לנפיחות וכאבי בטן.

 

אבל אין זה אומר שירקות ממשפחת המצליבים צריכים להיעלם מהצלחת שלכם לנצח. אידוי היא דרך לפרק את אותו ראפינוז וכך להפוך את הירקות לקלים יותר לעיכול. המרכיבים הנלחמים בסרטן יישמרו באידוי, אך שימו לב: הם ייעלמו בעת הרתחה או חימום במיקרוגל.

 

בחירת המומחים: מהם 5 הירקות הכי בריאים שיש

 

5. חלב

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

חלב הוא מקור חשוב לסידן, אבל הוא גם עלול לגרום לתסמינים לא נעימים לאלה שחסרים את האנזים הדרוש לעיכול לקטוז, הקרוי לקטאז. גם אם אתם לא רגישים ללקטוז, כמות גדולה שלו יכולה לגרום בעצמה לסימפטומים לא נעימים במעי הגס, לשילשול ולהצטברות גזים. לכל אדם יש סף משלו של סבילות לחלב. לכן, בדקו כמה חלב אתם צורכים, נסו להפחית מצריכתו עד שתמצאו את הכמות המתאימה לכם. אם לא מצאתם ואתם עדיין סובלים, העלימו לגמרי את החלב מהתפריט למשך כמה שבועות וצפו אם יש הטבה.

 

מוצרי חלב: למי הם מומלצים - ולמי מסוכנים לבריאות?

 

6. קטניות

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

מאכלים שמקורם בקטניות מכילים כמויות גדולות יחסית של פחמימות מהסוג הקרוי "אוליגו-סוכרים", שהן שרשראות קצרות של מולקולות סוכר. מערכת העיכול שלנו אינה מסוגלת לפרק חומרים אלה בעצמה, ולכן הם מגיעים במצבם המקורי אל החיידקים השוכנים דרך קבע במערכת העיכול האנושית.

 

חיידקים אלה מפרקים את האוליגו-סוכרים בתהליך של תסיסה, שחלק ממוצרי הלוואי שלו הם גזים - תערובת ובה (בממוצע) 50% חנקן מולקולרי, 40% פחמן דו-חמצני ועוד גזים שונים, ביניהם מימן מולקולרי ומתאן, וחשוב מכול, תרכובות ניחוחיות מהסוגים אינדוליםוסקטולים, המעניקות לגז את ריחו האימתני.

 

אם אתם סובלים מגזים כתוצאה מאכילת קטניות, השרו אותם במים קרים למשך שמונה שעות לערך. לפני הבישול יש לרוקן את מי ההשרייה ולשטוף את הקטניות במים.

 

לאכול קטניות בלי תופעות הלוואי: השיטות והטריקים

 

7. ממתקים ללא סוכר

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

חשבתם שהם דלי קלוריות, אבל האמת היא שממתקים דלי סוכר, הם בעלי ערך קלורי זהה ולעתים גבוה יותר משל ממתקים רגילים.בנוסף, כאשר הם מכילים סוכר אלכוהולי כמו סורביטול מניטול או כל רכיב שמסתיים ב"אול", הם קשים לעיכול וגורמים לתסיסה חיידקית במעיים, היוצרת גזים, אי נעימות ונפיחות.

 

אחת ולתמיד: איזה ממתיק מלאכותי הכי בריא?

 

8. לעיסת מסטיק

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

מסטיק נשמע לנו ברירת מחדל טובה למזון: הוא דל קלוריות, דל שומן, ומעביר את הזמן. אבל כשלועסים מסטיק, בולעים יותר אוויר, מה שמגביר את הסיכוי לנפיחות בבטן. מסטיקים ללא סוכר מחמירים את המצב כיוון שהם מכילים חומרים כמו סורביטול, הגורם לתסיסה של בקטריות במעיים ולנפיחות נוספת. החומרים האלו נמצאים גם במשקאות ללא סוכר.

 

מחקר ישראלי: לעיסת מסטיק גורמת למיגרנות

 

9. קפאין

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

הישראלים מתקשים לפתוח את הבוקר בלי נס, הפוך או שחור צה"לי. אבל הקפאין מצוי לא רק בסוגים שונים של קפה, אלא גם בשוקו, שוקולד ואפילו בתה. בשנים האחרונות גברה גם צריכת משקאות האנרגיה, המכילים כמויות עצומות של קפאין.

 

אין מחקרים מסודרים על השפעתו של הקפאין, אולם דיווחים בספרות הרפואית מעידים על כך שהוא עשוי לתרום להיווצרות גזים באמצעות תנועתיות יתר של המעיים (פריסטלטיקה). לכן מומלץ להפחית או להעלים לחלוטין את הקפאין מתפריט המשקאות (תוכלו להיעזר בקפה ללא קפאין), ולהיווכח בהבדלים הבולטים.

 

אזהרה חדשה: כמה כוסות קפה מסכנות את בריאותכם?

 

10. מיצי פירות

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

ירקות ופירות הם סמל הבריאות, אך ישנם כאלו המכילים רכיבים שהם מתכון בטוח למתקפת גזים במערכת העיכול. מיץ בננה, למשל, מכיל כמות יפה מאוד של אשלגן, אך הוא ידוע גם כמי שמאט תנועתיות מעיים וגורם לעצירות (שהיא כשלעצמה גורמת לגזים). בנוסף, הפירות עשירים בכמויות גבוהות של הסוכר פרוקטוז, העלול ליצור בפירוקו גזים.

 

מה בריא יותר - לאכול פרי או לשתות מיץ סחוט?

 

11. מרק ירקות

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

החורף כבר כאן, ואין כמו מרק טוב כדי לחמם את הגוף והנשמה. אך כדאי לדעת שלא מעט ירקות ידועים כגורמים לגזים. כפי שכבר ציינו קודם, קטניות וירקות ממשפחת המצליבים, דוגמת כרובית, ברוקולי וכרוב ניצנים, נוטים לייצר בפירוקם גזים.

 

החורף הסוער כבר כאן: 3 סבתות מכינות מרקים

 

12. משקאות דיאטטים

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

אפשר להירגע, הכוונה היא לא לכל משקאות הדיאט, אלא רק לאלו המכילים סוכרים כמו מאניטול וסורביטול, המשמשים פעמים רבות תחליף לסוכר. מדובר בסוכרים זרים לגוף, התורמים להיווצרות גזים, שכן פירוקם מלווה בשחרור גז. נסו לבדוק האם הם מצויים במשקה הדיאטטי שלכם, ואם כן, עברו למשקה אחר.

 

בנוסף, הגזים הרבים שבמשקאות התוססים הם אחד מהגורמים העיקריים להיווצרות גזים. חלקם אמנם נעלמים באמצעות גיהוק (המוכר לנו יותר כ"גרעפס"), אולם אחוז ניכר מגיע גם למעיים, מצטבר, וגורם לכאבי בטן ולהיווצרות גזים סרוחים. ההמלצה היא, כמובן, לעבור למים.

 

משקאות ומזון עם 0 קלוריות לא משמינים? טעות

 

13. משקאות אנרגיה

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

מתאמנים רבים רוצים לעשות הכל כדי להעצים את התוצאות שלהם את הכושר והסיבולת. והדרך הפופולריות ביותר כבר שנים היא להשתמש במשקאות אנרגיה. הזכרנו קודם את משקאות האנרגיה בזכות כמות הקפאין הגבוהה. אבל השילוב ה"מנצח" של הקפאין עם כמות גבוהה של סוכרים וגזים במשקה, הוא זה שמעורר את היווצרות הגזים העכורים, שיעלו בקרוב עשן סרוח סביבכם.

 

משקאות אנרגיה: טוב או רע לפני אימון כושר?

 

14. יין אדום

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

היין הוא משקה אלכוהולי המיוצר באמצעות תסיסה של מיץ ענבים. התוצאה היא יצירה של הרכבים סוכריים חומציים המעוררים את מערכת העיכול ויוצרים גזים. בתוך כך, חלק מאיתנו אלרגיים לסולפיטים, מרכיב שמרבית יצרני היין משתמשים בו לצורך שימור, לצד מרכיבים נוספים לעצירת התסיסה, וגם אלו עלולים ליצור גזים. אין פירוש הדבר שעליכם להתנזר כליל מאלכוהול, אך מומלץ לנסות ולהפחית את המינון.

 

יין אדום: למה הוא בריא, ואיזה סוג הכי עדיף?

 

15. בירה

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

בשנים האחרונות רבו הפרסומים אודות הסגולות הבריאותיות של בירה. בין היתר נטען כי בכוחה של בירה למנוע מחלות לב וכלי דם וסרטן, לסייע בתהליך ההרזייה ואף למנוע סוכרת. עם זאת, רצוי לדעת שהמשקה הענברי מהווה מתכון מנצח להיווצרות גזים. זה מתחיל בכמות הסוכר הגבוהה, אליה מתווספים הגזים, השמרים והחיטה, שחלק מאיתנו אינם מעכלים היטב. התוצאה היא שילוב קטלני של היווצרות גזים ועצירות.

 

הסוד של מרק בן ה-110 לאריכות ימים – בירה

 

16. פרוביוטיקה

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

ישנם אלה הנלחמים בחירוף נפש למען הפרוביוטיקה, וטוענים כי החיידקים הידידותיים ביוגורט ובמוצרים פרוביוטיים אחרים מחוללים פלאים. אבל האמת היא, שעולם המדע עדיין לא הצליח להוכיח מעל לכל ספק שהחיידקים הידידותיים האלה הם אכן בעלי תרומה משמעותית לגוף האדם.

 

כך או כך, אלה המאמינים בכוחה של הפרוביוטיקה, סבורים שהגזים נובעים גם מאוכלוסיית חיידקים חסרה במעיים, וכי צריכה של מוצרים פרוביוטיים מחזירה למעיים את האיזון התקין של אוכלוסיית החיידקים. אלא ששינוי זה של אוכלוסיית החיידקים במעיים, עלול לגרום בעצמו להיווצרות של גזים.




 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
הבטן כואבת למרות שאתם מקפידים על תזונה בריאה? אולי דווקא זו הבעיה
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מומלצים