שתף קטע נבחר

למה בישראל אין המלצה לבדיקת HIV לנשים בהריון?

על פי נתוני משרד הבריאות, ב-30 השנים האחרונות זוהו בישראל 192 יילודים שנדבקו בנגיף ה-HIV במהלך ההיריון, הלידה וההנקה. מדי שנה נדבקים ב - HIV בישראל 4 תינוקות, המלצה לבדיקת כל הנשים בהריון שקיימת במרבית מדינות אירופה ובארה"ב, עשויה למנוע את המקרים הללו

בשיתוף החברה הישראלית לרפואת האם והעובר

 

המלצות חדשות העשויות להפחית באופן משמעותי הדבקת יילודים ב-HIV: החברה לרפואת אם ועובר והחברה הישראלית לרפואת איידס, ממליצות לכלל הנשים ההרות ולרופאיהן לבדוק את כל הנשים בהריון, בכל הריון, לנשאות HIV, מוקדם ככל הניתן, ללא קשר לקבוצות סיכון.

 

לפי נתוני משרד הבריאות, שפורסמו בדו"ח האפידימיולוגי התקופתי לגבי HIV בישראל, משנת 1986 ועד שנת 2013 זוהו בישראל 192 יילודים (105 בנות ו-87 בנים) שנדבקו בנגיף ה-HIV במהלך ההיריון, הלידה וההנקה.

 

לפי הערכות של ארגונים העוסקים בתחום, מדי שנה נדבקים ב - HIV בישראל 4 תינוקות. נתונים קשים אלו גרמו לחברי החברה הישראלית לרפואת האם והעובר לבצע לאחרונה בחינה מחודשת של הנושא. המסקנות אליהן הגענו מובילות להמלצה בעלת יישום פשוט, העשויה להפחית באופן משמעותי, ואולי אף מוחלט, הדבקת ילודים בישראל ב-HIV.

 

קיראו עוד

אין גאווה: עלייה במס' ההומואים שנדבקו ב-HIV

האם התפתחות הטיפול ב-HIV - גרמה לשאננות?

לחיות עם HIV ולשמור על הבריאות: 9 כללים

 

סיכויי העברת הנגיף בהריון ובלידה - עד 30%

נגיף ה- HIV גורם למחלה כרונית אשר ללא טיפול תוחלת החיים שלה היא כ- 10 שנים. עם טיפול מוקדם תוחלת החיים כיום יכולה להתקרב לזו של האוכלוסייה הכללית.

 

כאשר אישה נשאית של המחלה בהריון, סיכויי העברת הנגיף לילוד במהלך ההיריון והלידה הינם כ 15-30% אם אינה מטופלת בטיפול תרופתי המונע את התפתחות הנגיף.

 

כיום, אם המחלה מאובחנת בתחילת ההיריון וניתן טיפול תרופתי כנגד הנגיף לאם, ניתן להקטין את סיכון העברת הנגיף לילוד לסיכוי הקרוב לאפס ( פחות מ 0.5% ) ובאופן מעשי למנוע את ההדבקה הבאה. כמו כן באבחון מוקדם של הנשאות באשה ההרה ניתן להמליץ על אי-הנקה ובכך למנוע עוד ערוץ אפשרי להדבקת הילוד.

 

ניתן לבצע בדיקת נשאות ל-HIV במהלך ההיריון כחלק מבדיקות הדם השגרתיות בהיריון, מומלץ לבצע את הבדיקה מוקדם בהריון ככל האפשר. אבחון מוקדם מאפשר התחלת טיפול תרופתי באם לצורך מניעת העברת הנגיף לילוד.

 

כיום נבדקות רק נשים בקבוצות סיכון

כיום הנוהל על פי חוזר מנכ"ל משרד הבריאות הינו לבדוק נשים השייכות לקבוצות סיכון כגון נשים המגיעות ממדינות אנדמיות לנשאות HIV, נשים המשתמשות בסמים בהזרקה, או נשים שבני זוגן בסיכון לשאת את המחלה. מדי שנה נולדים כאמור בארץ תינוקות נשאים של הנגיף לנשים בקבוצות סיכון, אך גם לנשים שאינן נכללות בקבוצות הסיכון הנ"ל.

 

עקב העדר בדיקת סקר אוניברסלית לכלל הנשים בהריון, מדי שנה נולדים ילדים לנשים נשאיות שאינן שייכות לקבוצות סיכון מזוהות. כדי למנוע הדבקת ילדים אלו בנגיף ובמחלה הכרונית שהינה קטלנית במקרים רבים כשאינה מאובחנת בלידה, אנו ממליצים לבדוק את כל הנשים בהריון, מוקדם ככל הניתן.

 

ההמלצות לבדיקת כל הנשים בהריון קיימות בארה"ב מאז משנת 1995. יש לציין שיש לחזור על בדיקה זו בכל הריון.

 

גישה זאת מקובלת היום במרבית ארצות אירופה המערבית כמו גם בהמלצות ארגון הבריאות העולמי. כיום ההתייחסות אל כל אירוע העברת HIV מאם לילוד הינה כשל אירוע של כישלון המערכת הרפואית באבחון האם וטיפול מוקדם.

  

הכותב הוא מנהל היחידה לרפואת האם והעובר, רמב"ם, חיפה, חבר ועד החברה לרפואת האם והעובר , יו"ר סניף צפון של האיגוד הגיניקולוגי הישראלי, חבר המועצה הלאומית לבריאות האישה, משרד הבריאות

 



 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: שאטרסטוק
לבדוק את כל הנשים בהריון ל-HIV
צילום: שאטרסטוק
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים