שתף קטע נבחר

האם ויטמין C מגן מפני הצטננות? 5 עובדות

מאיפה מגיע שמו של הוויטמין, איפה הוא נמצא במזון, איך כדאי לאחסן אותו והאם הוא מגן עלינו מפני הצטננות?

בשיתוף סופר-פארם

 

הטמפרטורות הצונחות והווירוסים המשתוללים מעלים לדיון את השאלה הנצחית - מה יכול לשמור על המערכת החיסונית שלנו עד שהקיץ יחזור. אחת ההשערות כי צריכת ויטמין C מגן עלינו. האם באמת הוא יכול לעזור ובאיזה אופן כדאי לצרוך אותו? הנה כמה עובדות על הוויטמין הכי שנוי במחלוקת.

 

שירלי קטרון, רוקחת סופר-פארם, מסבירה כי ויטמין סי פחות יעיל למניעת הצטננות אלא יותר לקיצור ימי המחלה. "אולם חשוב לדעת שהוא חשוב מאוד למערכת החיסונית, כי במצב של חוסר המערכת החיסונית עלולה להיפגע. הכמות המינימלית ניתן להשיג בתזונה, אבל אם אנחנו רוצים כמות גדולה יותר, יהיה קל יותר לקבל את הכמות הזו מתוספים.

 

"רוב התוספים מכילים 500 מ"ג בכדור או בטבליה לבליעה או לעיסה או מציצה, ויש גם תוספים מסיסים במים. חשוב לדעת כי מי שסובל מצרבות או בעיות בקיבה, עלול לסבול מכך, ולכן שכדאי שיצרוך תוסף של ויטמין סי לא חומצי. בכל מקרה כדאי לקחת אחרי אכילה".

 

קיראו עוד כתבות במדור פארם נט

 

1. מגן מפני מחלת המלחים

שמו של הוויטמין הפופולארי ביותר בחורף, לקוח ממחלת יורדי הים. המונח המקצועי של ויטמין סי הינו חומצה אסקורבית (א-סקורבית). אם לפרוט את השם המקצועי לחלקים אז א=לא סקורבי=צפדינה, שם של מחלה.

 

כשימאים הפליגו בים שבועות וחודשים רבים, הם חזרו לחוף וחלו במחלה שנקראת סקורבי - היא מחלת הצפדינה. המחלה היתה קשה וגבתה קורבנות רבים - תחילתה בפצעים מרובים בגוף, נטיה מוגברת לשברים, חולשה, דימומים ועד מוות.

 

לאחר בדיקה מעמיקה ומחקר אחר הסיבות להתפרצות המחלה, התגלה שהמחלה התפתחה רק אצל מי שלא אכל בצל. במחקר שעשו בהמשך התגלה נתון נוסף-  בבצל מצוי יש ויטמין C בכמות המונעת את המחלה ורק מי שלא אכל בצל חלה בה. היום המחלה איננה נפוצה בעיקר בשל התזונה עשירת הירק והפרי, הנהוגה בעולם המערבי. מסבירה רוני גוטליב דיאטנית קלינית Bs.c Nutrition ומנהלת מחלקת הסברה רפואית בחברה פלוריש.

 

2. כיצד משפיעים תהליכי אחסון ובישול על ויטמין C?

ויטמין C מושפע מאוד מאוויר, מים וטמפרטורה. כ-25% מהוויטמין הולך לאיבוד בתוך מספר דקות של הרתחה או אידוי של ירקות. אותה רמת איבוד יכולה לקרות על ידי הקפאת המזון.

 

בישול ירקות ופירות מעל 10-20 דקות יכול להביא לאיבוד של מעל 50% מתכולת הוויטמין. כשמחממים מחדש פירות וירקות משימורים, רק שליש מתכולת הוויטמין C המקורית יכולה ללכת לאיבוד. הצורה הטובה ביותר לצרוך מזונות עשירים בוויטמין C היא בצורתם הגולמית הטרייה.  

 

האם זה המקור הטוב ביותר לוויטמין סי? (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
האם זה המקור הטוב ביותר לוויטמין סי?(צילום: shutterstock)

 

3. מה לאכול כדי לצרוך ויטמין C?

בעיקר מזון טרי. בתפוז אחד יש 60 מ"ג ויטמין, כך שבאמצעות אכילת שני תפוזים ביום אפשר לקבל מנה סבירה שלו. הוא קיים גם בקיווי, פלפל אדום, תות שדה, תפוחי אדמה, עגבניות, ברוקולי, כרובית, פפאיה, תרד, אספרגוס, סלרי, חסה, מלון, אננס, ליצ'י ואבטיח.

 

הוויטמין מתנדף בזמן שהות באוויר, ומהר עוד יותר בהקפאה ובישול, כך שחשוב לצרוך את המזון טרי ככל הניתן ולא להשאיר חתיכות פרוסות זמן רב. ברזל מסייע בספיגת הוויטמין, וגם ויטמין E פועל היטב איתו, אך קפאין פוגע בספיגתו כך שעדיף לוותר על קפה לצד התפוזים, למשל.

 

אמנם עודפי הוויטמין מופרשים החוצה מהגוף בשתן, אך אם צורכים יותר מ-2000 מ"ג ביום עלולות להיווצר בעיות במערכת העיכול. אמנם תפוז מכיל כמות גבוהה של ויטמין סי (כ- 50 מ"ג למאה גרם) אולם למען האמת, אם נרצה לצרוך ירק עם יותר ויטמין סי נוכל לבחור בפלפל (כ 300 מ"ג למאה גרם) או בקיווי (כ120 מ"ג למאה גרם).  

 

4. הקשר להצטננות

צוות חוקרים מהספרייה הלאומית באוסטרליה ומאוניברסיטת הלסינקי בפינלנד, ניתחו 30 מחקרים שכללו 11,350 אנשים. מהמחקר עלה כי עבור רוב האנשים השפעת הוויטמין C לא הייתה משמעותית.

 

אמנם היא הפחיתה את משך ההצטננות אצל כ-8 אחוז מהמבוגרים ו-13.6% מהילדים שנסקרו, אולם מאחר שרוב האנשים מצטננים כשלוש פעמים בשנה, אמרו החוקרים כי היתרונות היו זעומים.

 

5. האם עודף ויטמין יכול להזיק?

לוויטמין סי תפקידים רבים - והוא משתתף בכ- 300 תהליכים בגוף האדם: ביניהם תהליכים של ייצור רקמות קולגן (רקמת חיבור), עצמות, תפקידים במערכת ההגנה הטבעית, בריאות הלב, העיניים, תהליכי חמצון-חיזור ועוד. בנוסף הויטמין מהווה אנטיאוקסידנט חזק ויעיל כנגד מזהמים סיבבתיים כרדיקלים חופשיים.

 

מאחר שהוויטמין מסיס במיים ונשטף בשתן בהיותו בעודף, כדי למקסם את יעילותו מומלץ לצרוך ממנו כמות קטנה בכל פעם (למשל 100-200 מ"ג, תלוי בגיל) ולהכפיל את הצריכה למספר פעמים נפרדות ביום, עד להגעה למינון המיוחל.

 

אם נצרוך כמות גבוהה של ויטמין זה בפעם אחת - הגוף ינצל כמות קטנה ואת השאר יפריש כך כשיעילות הנטילה תרד.אנשים עם בעיות קיבה או הנוטלים תרופות יש להוועץ עם רופא.

 

בנוסף, בשל נטייתו להתחמצן במהירות עם חשיפתו לאור, לחום, לאוויר, למתכת. אם למשל נכין מיץ תפוזים סחוט טבעי ונשתה אותו רק לאחר כשעה- אחוז גבוה מהויטמין סי יתחמצן ויהרס עד לשתיית המיץ ולכן חשוב לקחת זאת בחשבון כשמחשבים את מ"ג התצרוכת הדרושה היומית.

 

באותו אופן ייהרס אחוז גדול מהויטמין אם נבשל הרבה זמן את הפלפל לפני אכילתו, או בעת נטילת הויטמין עם רכיבי מזון בעלי אחוז גבוה של ברזל...(כבשר למשל).





 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
האם ויטמין סי יעזור להעלים את ההצטננות?
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים