שתף קטע נבחר

בנגלדש: 2 מנהיגי אופוזיציה הוצאו להורג

סאלהודין קאדר צ'וודהורי, מנהיג "המפלגה הלאומנית", ואחסאן מוחמד מוג'אהיד, מזכיר המפלגה האיסלאמית המרכזית "ג'מאאת-א-איסלאם", הורשעו בפשעי מלחמה במהלך מלחמת העצמאות של בנגלדש ב-1971. הם הוצאו להורג בתלייה על רקע החשש בעולם שמשפטיהם היו מוטים

פעילים בנגלדשים שתמכו בהוצאת להורג של שני מנהיגי האופוזיציה (צילום: AP) (צילום: AP)
פעילים בנגלדשים שתמכו בהוצאת להורג של שני מנהיגי האופוזיציה(צילום: AP)

 

בנגלדש הוציאה היום (יום א') להורג שני מנהיגי אופוזיציה בגין פשעי מלחמה שביצעו במלחמת העצמאות במדינה ב-1971. ההוצאה להורג בוצעה למרות החשש בקרב חלק מהמדינה האסייתית ובעולם שההליך המשפטי נגד השניים היה פגום.

 

עוד חדשות מעניינות מהעולם בדף הפייסבוק של דסק החוץ

 

סאלהודין קאדר צ'וודהורי, מנהיג "המפלגה הלאומנית", ואחסאן מוחמד מוג'אהיד, מזכיר המפלגה האיסלאמית המרכזית "ג'מאאת-א-איסלאם", נתלו בשעה 12:55 (שעון מקומי) בבית הסוהר המרכזי בדאקה, בירת המדינה.

 

המוח מאחורי הרג איטלקטואלים. מוג'אהיד (צילום: AP) (צילום: AP)
המוח מאחורי הרג איטלקטואלים. מוג'אהיד(צילום: AP)

צ'וודהורי הורשע בעינויים, אונס וג'נוסייד במהלך מלחמת העצמאות של בנגלדש נגד פקיסטן. מוג'אהיד הורשע בג'נוסייד, קנונייה לרצוח אינטלקטואלים, עינויים וחטיפות. בזמן שבעולם הביעו כאמור ספקות לגבי כשרות ההליך המשפטי שהוביל לעונשי המוות לשני מנהיגי האופוזיציה, בבנגלדש עצמה העיתונים וערוצי הטלוויזיה המובילים תמכו בתלייתם של צ'וודהורי ומוג'אהיד.

 

"שנאה חסרת לב נגד הינדים"

העיתון "דיילי סטאר, שמתפרסם בשפה האנגלית, תיאר בפירוט את הזוועות שבגינן הורשע צ'וודהורי בכתבה שנשאה את הכותרת "שנאה חסרת לב נגד הינדים". כתבה נוספת בעיתון סיפרה כיצד המיעוט ההינדי הותקף בברוטליות, אנשיו נהרגו ובתיו הוצתו תחת מנהיגותו של צ'וודהורי. שני היומונים המובילים בבנגלדש, "סאמאקל" ו"פרוטום אלו", גם פרסמו דיווחים שמבטאים את תמיכתם במשפטים ובהוצאות להורג של שני מנהיגי האופוזיציה.

 

המתח בבנגלדש הגיע לשיא ערב הוצאתם להורג של שני מנהיגי האופוזיציה, והוא לא צפוי להיעלם בקרוב. הסיבה לכך היא שתומכיהם של שני המנהיגים איימו באלימות במידה שהם יוצאו להורג. שעות ספורות לאחר ההוצאות להורג, אמבולנסים שנשאו את גופות שני הגברים הסיעו אותם לבית אבותיהם לקראת הבאתן לקבורה.

 

המתיחות בבנגלדש גבוהה בעקבות ההוצאות להורג (צילום: AP) (צילום: AP)
המתיחות בבנגלדש גבוהה בעקבות ההוצאות להורג(צילום: AP)

דחתה את הטענה שהמשפטים היו מוטים. ראשת ממשלת בנגלדש שייח חסינה (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
דחתה את הטענה שהמשפטים היו מוטים. ראשת ממשלת בנגלדש שייח חסינה(צילום: רויטרס)

מפלגת "ג'מאאת-א-איסלאם", ששני מנהיגים אחרים שלה הוצאו להורג בגין פשעי מלחמה, פרסמה הודעה שבה קראה לשביתה כללית מחר.

 

במלחמת העצמאות: "3 מיליון נהרגו, 200 אלף נשים נאנסו"

ביום רביעי שעבר הותיר בית המשפט העליון של בנגלדש על כנם את עונשי המוות של שני מנהיגי האופוזיציה, והנשיא מוחמד עבדול חמיד דחה את בקשות החנינה של השניים ובכך סלל את הדרך להוצאתם להורג בתלייה.

 

מפלגת "ג'מאאת-א-איסלאם" ו"המפלגה הלאומנית" מסרו שמשפטיהם של צ'וודהורי ומוג'אהיד נערכו ממניעים פוליטיים. ראשת הממשלה שייח חסינה דחתה את הטענות הללו. יותר מ-15 בני אדם, רובם מנהיגים במפלגת "ג'מאאת-א-איסלאם", הורשעו בפשעי מלחמה. המפלגה ניהלה קמפיין נגד עצמאות בנגלדש, שהייתה חלק מפקיסטן עד המלחמה ב-1971. ממשלת בנגלדש טוענת שחיילים פקיסטניים, בסיוע של משתפי פעולה מקומיים, הרגו שלושה מיליון בני אדם ואנסו 200 אלף נשים במהלך המלחמה.

 

 (צילום: EPA) (צילום: EPA)
(צילום: EPA)
בהודעה שפרסם משרד החוץ הפקיסטני נמסר כי משפטם של שני מנהיגי האופוזיציה בבנגלדש היו פגומים ושפקיסטן "מוטרדת מאוד" מההוצאות להורג.

 

התנגדו לעצמאות בנגלדש מפקיסטן

מוג'אהיד בן ה-67, היה ראש "איסלאמי צ'אטרה שאנגה", זרוע הסטודנטים של מפלגת "ג'מאאת-א-איסלאם". הוא הואשם בכך שהיה המוח מאחורי הרג אינטלקטואלים, בהם מורים ועיתונאים, ימים לפני שצבא פקיסטן נכנע לכוח משותף של לוחמי חירות ויחידות של צבא הודו ב-16 בדצמבר 1971, לאחר תשע שנות מלחמה עקובה מדם.

 

צ'וודהורי, בן 66, שאביו היה יו"ר האסיפה הלאומית וגם נשיאה בפועל של פקיסטן, גם פעל בגלוי נגד עצמאות בנגלדש. הוא הואשם בביצוע פשעי מלחמה, בהם הרג של יותר מ-200 אזרחים, רובם בני המיעוט ההינדי, במהלך מלחמת העצמאות.

 

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

מחוקקים אמריקניים הביעו גם ספקות גדולות מאופן ניהול משפטיהם של שני מנהיגי האופוזיציה בבנגלדש, ואמרו שבית הדין לפשעי מלחמה שהוקם ב-2013 במדינה האסייתית "היה מוטה מאוד" ושימש כאמצעי לנקמה פוליטית. הם גם הביעו חשש ש"המרחב הדמוקרטי בבנגלדש מצטמצם" על רקע "אווירת האלימות ההולכת וגוברת, הפחד והצנזורה העצמית".

 

מאז חודש פברואר, ארבעה בלוגרים חילוניים, מוציא לאור ושני אזרחים זרים - עובד סיוע איטלקי וחוקר חקלאות יפני - נהרגו בבנגלדש בתקיפות שבהם מעורבים אנשי מיליציה איסלאמיים. ארגון "המדינה האיסלאמית" (דאעש) קיבל אחריות על חלק מהתקיפות, אבל הרשויות בבנגלדש מסרו שארגון הטרור הסוני אינו פועל המדינה. במקום זאת, ראשת הממשלה חסינה הטילה את האחריות על התקיפות על האופוזיציה, והאשימה אותה בניסיון לערער את המדינה ולעצור את משפטי פשעי המלחמה. מפלגות האופוזיציה דחו את טענותיה של ראשת הממשלה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AP
העיתונים וערוצי הטלוויזיה המובילים תמכו בהוצאות להורג של מנהיגי האופוזיציה
צילום: AP
מומלצים