שתף קטע נבחר

פרוביוטיקה: החיידקים שתורמים לבריאות שלכם

הם נמצאים בגוף שלנו ומגנים עלינו מפני החיידקים הרעים. אבל מה אנחנו באמת יודעים על החיידקים הפרוביוטיים ואיך הם מועילים לנו?

בשיתוף סופר-פארם

 

כולם מדברים על פרוביוטיקה והיתרונות שלה לבריאות שלנו. אבל מה אנחנו באמת יודעים על החיידקים הפרוביוטיים ואיך הם מועילים לנו? חיידקים פרוביוטיים הם חיידקים "טובים" שעוזרים לגוף במניעה ובטיפול במצבים פתולוגיים ספציפיים.

 

הגוף שלנו מקבל אותם מהמזון או באמצעות נטילת תוספי מזון בצורת קפסולה או אבקה. כאשר הם מגיעים למערכת העיכול הם יוצרים מושבות של חיידקים ובכך הם חוסמים כניסה של רעלנים ופתוגנים אחרים שיכולים "להתיישב" במערכת העיכול ולפגוע בבריאותנו.

 

שירלי קטרון, רוקחת סופר-פארם, מסבירה איך זה קורה: "יש כמה סיבות משמעותיות, ביניהן שימוש בתרופות, זיהומים ודלקות, תזונה לקויה ומתח נפשי. הטיפול האנטיביוטי לא מבדיל בין החיידקים "הידידותיים" למזיקים וכך, במהלך הטיפול משמידה האנטיביוטיקה גם חיידקים "ידידותיים" המצויים בגוף דרך קבע.

 

"הפרת האיזון של אוכלוסיית החיידקים בגופנו גורמת ליצירת חיידקים עמידים ומזיקים לגוף. נטילת פרוביוטיקה תקטין באופן משמעותי את תופעות הלוואי על ידי החזרת החיידקים הידידותיים שאיבדנו במהלך הטיפול האנטיביוטי".

 

קיראו עוד כתבות במדור פארם נט

 

400 סוגי חיידקים מועילים

ליטל פיינגרץ, דיאטנית קלינית B.SC בסטודיו C מפרטת: "החיידקים הפרוביוטים הם חיידקים טובים שלמעשה נלחמים בחיידקים ה"רעים" או מנטרלים את פעילות החיידקים וגורמים מזיקים אחרים (כגון שמרים ופטריות), הן ע"י שינוי רמת החומציות לרמה שאינה נוחה לחיידקים המזיקים, או ע"י ייצור רכיבים הקוטלים את החיידקים המזיקים והפעלה של תאים לבנים מסוגים שונים המסייעים לגוף להגן על עצמו.

 

החיידקים הפרוביוטיים מצויים גם בריריות חלל הפה, באף ובנרתיק, כאשר נוכחותם באזורים אלו חשובה בעיקר כדי למנוע שגשוגם של פתוגנים שונים כגון פטריות, למשל כמו פטריית הקנדידה.

 

יש להם חשיבות רבה בתהליכי הפירוק והעיכול של המזון במעי ולמעשה בלעדיהם תהליך העיכול הופך ליעיל פחות, במערכת העיכול שלנו מצויים כ - 400 סוגים של חיידקים ידידותיים אשר מהווים את הפלורה הטבעית, ולהם חשיבות רבה בתהליכי הפירוק והספיגה של המזון.

 

כמו כן, הם תורמים לייצור של ויטמינים מסויימים ביניהם ויטמין K ו- B ומשתתפים ביצירת חומצות שומן חיוניות. כאשר חלה פגיעה בפלורה הטבעית, חל שיבוש בתפקוד מערכת העיכול, מצב שעלול להוביל לשלשול, גזים ואי נוחות. ישנם גורמים שונים העלולים להפר את איזון החיידקים ולשנות את הרכבם כאשר הבולטים שביניהם, הם כתוצאה מתזונה לא נכונה ומטיפול באנטיביוטיקה. 

 

האנטיביוטיקה הורגת לא רק את החיידקים הרעים אלא גם את החיידקים הטובים בגוף ולכן ההמלצה לאחר סיום טיפול אנטיביוטי ליטול תוספי פרוביוטיקה כדי להחזיר חזרה למעי את החיידקים הטובים ולשמור על איזון הפלורה בגוף.

 

נטילת תוספי מזון פרוביוטיים מסייעת למניעת דלקות מעיים ושלשולים אצל אנשים הסובלים ממחלות מעי דלקתיות, כגון קרוהן וקוליטיס, צליאק ותסמנות המעי הרגיז אשר אינן מאפשרות לאוכלוסיית החיידקים הטובים לשגשג באופן טבעי. בנוסף פרוביוטיקה מסייעת בהפחתה של תסמיני מערכת העיכול במצבים של שלשולים, כאבי בטן ונפיחות בטנית.

 

דתיה יער, תזונאית יועצת לאלטמן מוסיפה כי החוקרים סבורים כי יישומים עתידיים של פרוביוטיקה יכללו הורדת רמות הכולסטרול, טיפול בהשמנת יתר וניהול של IBS (Irritable Bowel Syndrome). בנוסף, צפוי פיתוח זני חיידקים שיוכלו לייצר חומרים שיוכלו להשפיע על הפחתת דלקת בריריות המעי ובנרתיק.

 

לדבריה, מגוון החיידקים במיקרוביום של אדם מסוים של החיידקים יכול להיות מושפע ממחלות ומנטילת תרופות. למרות זאת, ברוב של המקרים ישנה נטייה לחזור לאיזון הישן Equilibrium, גם אם מגוון החיידקים אינו זהה במדויק למגוון הראשון.

 

"פרוביוטיקה יעילה גם לילדים: מחקר שבדק את השפעת מתן תוספי פרוביוטיקה, מחברת דניסקו, בילדים ומצא כי הילדים חלו פחות וגם משך וחומרת מקרי שפעת הופחתו משמעותית בקבוצת הטיפול, בשימוש בפרוביוטיקה. מסקנת החוקרים הייתה שהשפעת נטילת פרוביוטיקה מסייעת להגנה הטבעית".

 

הקשר בין תרופות לפרוביוטיקה (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
הקשר בין תרופות לפרוביוטיקה(צילום: shutterstock)

 

חשוב מה אוכלים

פיינגרץ אומרת כי  תזונה לא נכונה עלולה להפר את מאזן החיידקים הטובים בגוף. ניתן לקבל חיידקים פרוביוטיים ממוצרי חלב כגון יוגורט (שהחלב בו עבר תסיסה ע"י חיידקים), במוצרי מזון כבושים או חמוצים כמו, כרוב כבוש, ירקות מוחמצים וכדומה, ואף ניתן למצוא אותם היום במוצרי סויה שלאחרונה התחילו להעשיר מוצרים אלו בחיידקים פרוביוטיים שונים.

 

אותם חיידקים פרוביוטיים גדלים על מצע מזון מסויים התורם לשגשוגם, מזונות עשירים בסיבים פרה ביוטיים מהווים קרקע פורייה לצמיחה ושגשוג של החיידקים הטובים, לכן חשוב לצרוך ירקות, פירות ,דגנים מלאים וקטניות, ומזונות המכילים סיבים תזונתיים הידועים כמצע טוב לגידול אותם חיידקים (למשל, סיבים מסוג אינולין, Foss ופרוקטנים), האינולין לדוגמא הינו סיב מסיס המצוי בירקות כמו ארטישוק, בצל ושום.

 

כאשר האינולין מגיע למעי, הוא מותסס בעזרת החיידקים הטובים שבמעי ואוכלוסיית חיידקי הביפידו והלקטובצילי משגשגת. תזונה הדלה בסיבים תזונתיים, דלה במוצרי חלב וצריכה של מזון מעובד (מזון שהוסיפו לו חומרי שימור כימיים ולא עבר תהליך תסיסה טבעית), יכולים לאורך זמן להפר את מאזן החיידקים הטובים בגוף ולהשפיע על הרכבם.

 

הטיפול היעיל

לדברי פיינגרץ ישנה חשיבות רבה לבחירה של התוסף הפרוביוטי על פי הרגישות האישית. ניתן לקחת את התוספים על בסיס קבוע והם לא יכולים להזיק. לא ידוע על רמה מסויימת שיכולה להיות מזיקה לגוף.

 

כדי שמנת פרוביוטיקה תהיה יעילה ובעלת השפעה עליה להכיל כמות של כשני מיליארד חיידקים למנת פרוביוטיקה, זאת משום שיכולת קליטת החיידקים בדופן המעי מוגבלת.

מומלץ שהתכשיר הפרוביוטי יכיל מגוון סוגים של חיידקים, משום שלכל חיידק ישנם תכונות שונות.

 

לדוגמא ישנם חיידקים אירוביים המשגשגים טוב יותר בתחילת המעי לעומת חיידקים אנאירוביים, שיעדיפו להתמקם עמוק יותר לאורך המעי. ככל שיהיה מגוון רב יותר של חיידקים פרוביוטיים, כך קליטתם ופיזורם לאורך המעי יהיה טוב יותר.

 

מומלץ לצרוך באופן קבוע יוגורט BIO, כדי לשמור על רמת חיידקים פרוביוטיים מאוזנת במעי. אך היוגורט לא יכול להחליף את הטיפול בתוספים ולמעשה מהווה טיפול תומך. היוגורט עשיר בחלבון ובסידן וקל לעיכול, מתאים גם לאלו הסובלים מרגישות ללקטוז, בשל החיידקים הפרוביוטיים המפרקים את הלקטוז. כמו כן מומלצת צריכה של ירקות, פירות, דגנים מלאים וקטניות המהווים מצע לגידול החיידקים הטובים.

   

תוספי תזונה

קטרון אומרת כי התוספים מתחלקים על פי קהל היעד: מבוגרים, נשים וילדים. "החלוקה בין גברים לנשים מהותית מאוד, שכן נשים סובלות מבעיות ייחודיות כמו זיהומים בנרתיק, שדורשים פרוביוטיקה ייחודית כמו למשל, פמינה של אלטמן - לבליעה ויש גם כמוסות לנרתיק (פלורג'ין), ביופימייל של סופהרב, לייף פרוביוטיקה לנשים, פניני פרוביוטיקה של סולגאר, כשכל פנינה מכילה תערובת חיידקים המסייעת לטיפול ומניעה של זיהומים, דלקות חוזרות בדרכי השתן, קנדידה ופטרת בנרתיק ותוספים נוספים. ניתן למצוא גם תוספים לנשים המכילים חמוציות, שמסייעים לפתרון דלקות וזיהומים בנרתיק

 

ילדים ותינוקות

תוספים שמגיעים באבקה שאפשר להוסיף למזון רך, מוצרים גם בטיפות - ישר לפה כמו למשל, לייף, אלטמן, הדס, ביוגאיה, סופהרב. רוב המוצרים מגיל שנה וקצת, ממתחת לזה יש צורך להתייעץ עם רופא. 

 

טבליות לעיסה - יומי של אלטמן. לייף

 

ספורטאים

מחקרים רבים הראו כי נטילה של תוספי פרוביוטיקה בקרב ספורטאים קיצרה את משך זמן המחלה כאשר היו חולים ובכלל סייעה במניעת מחלות בקרב ספורטאים ובכך היכולת הגופנית בקרב הספורטאים שנטלו תוספי פרוביוטיקה, הייתה טובה יותר.

 

למבוגרים

מגה פרוביוטיקה של חברת גרמזה. טבליות פרוביוטיקה למבוגרים- אלטמן. לייף. סולגאר.

 

אפשר למצוא גם מוצרים משולבים של פרוביוטיקה עם תוספות ספצפיות כגון, פרוסיוטיקה עם אנזימי עיכול לבעיות עיכול ועצירות, פרוביוטיקה עם חמוציות לדלקות בדרכי השתן. 





 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
טיפול טבעי לבעיות עיכול. פרוביוטיקה
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים