שתף קטע נבחר
הכי מטוקבקות
    זירת הקניות
    פצצה של בריאות: כל הסיבות לאכול פפאיה
    הפרי הטרופי המתקתק מכיל שפע של ויטמינים ומינרלים החיוניים לגופנו. ניתן להשתמש בכל חלקי פרי הפפאיה, והיא מתאימה לאכילה במגוון דרכים. זה הזמן להכיר מקרוב את פצצת הבריאות הטעימה, ויש גם מתכון
    כתומה בשלה ומתקתקה, ואפילו ירוקה: הפפאיה מוסיפה למגוון הפירות בתפריט היומי טעמים נפלאים וניחוח אקזוטי, תוך שהיא מספקת שפע ויטמינים חיוניים בהם ויטמין C, ויטמין A, ופולאט, התורמים למניעת מחלות.

     

    צמח הפפאיה (carica papaya) הוא למעשה עשב גדול הגדל במהירות, ותוך שנה מזריעתו, מגיע לגובה משמעותי ומתחיל להניב פרי. ההערכה היא שמקור הפפאיה במרכז אמריקה, בקרבת מקסיקו. זרעיה נלקחו ונזרעו בדרום אמריקה כבר בראשית המאה ה-16.

     

    באמצע המאה הקודמת, היא הובאה לפיליפינים על ידי הספרדים ומשם הגיעה לדרום מזרח אסיה ולהודו. בחלק מארצות העולם צריכת הפפאיה לנפש גבוהה ביותר, והפרי מהווה חלק בלתי נפרד מהתפריט היומי. צריכת הפפאיה בעולם נמצאת במגמת עלייה.  

     

    קראו עוד על הבריאות שבפירות:

    קח פרי ותהיה לי בריא? אז זהו שלא

    מחקר ענק: פרי אחד בלבד ליום מונע התקפי לב

    איזה פרי הכי בריא: השישייה המובילה

     

    הפפאיה יכולה להיות בעלת ציפה צהובה-כתומה או אדומה, ובמשקל של 300 גרם ועד שני קילו. הפפאיה זקוקה לאקלים טרופי עם טמפרטורה קבועה למדי. "פרדייז", הזן העיקרי הגדל בישראל, מאופיין במרקם מוצק, טעם טוב וניחוח נעים.

     

     (צילום: ויז'ואל/פוטוס) (צילום: ויז'ואל/פוטוס)
    (צילום: ויז'ואל/פוטוס)

    פפאיה בשלה מכילה יותר מ-100 רכיבים ארומטיים, המקנים לה טעם וניחוח ייחודיים. לחלקי הפפאיה מגוון שימושים: כשהיא ירוקה, מפיקים ממנה אנזים מפרק חלבונים המכונה פפאין והמשמש בתעשיות שונות למשל לריכוך בשר, בתעשיית הבירה, בתרופות נגד כאבי בטן ועוד. מהזרעים הטחונים מיצרים תבלין הדומה לפלפל שחור ובארצות מסוימות אף אוכלים את העלים הצעירים.

     

    סיכון מופחת לסרטן

    הפאפאיה מכילה פיגמנטים צהובים-כתומים ממשפחת הקרוטנואידים כגון בטא-קרוטן ובטא-קריפטוקסנטין. הקרוטנואידים תורמים להפחתת הסיכון לסוגי סרטן שונים כגון סרטן הפה, סרטן הלוע, סרטן הגרון וסרטן הריאות. דיווחים מדעיים אחרונים מצביעים על קשר בין רמות גבוהות של קרוטנואידים בדם לבין סיכון מופחת לסוגי סרטן נוספים כמו סרטן המעי הגס וסרטן השד.

     

    הקרוטנואידים מפחיתים את תהליכי החמצון העלולים לגרום לפגיעה במבנה ה-DNA, ומעודדים תקשורת בין תאים. רבים מהקרוטנואידים הנמצאים בפפאיה, הם חומרי מוצא לויטמין A, החיוני לראייה תקינה, ובפרט לראיית לילה, לשלמות תאי העור, להתפתחות איברים בעובר ולגדילה תקינה.

     

    לויטמין A תפקיד חשוב בתהליכי התמיינות התאים, בתגבור מערכת החיסון ובהפעלת אנזימים המעורבים במטבוליזם של חומרים מסרטנים. סקרי משרד הבריאות מצביעים על צריכת ויטמין A נמוכה מן המומלץ בקרב קבוצות אוכלוסייה מסוימות.

     

    במחקר שנערך לאחרונה, נמצא כי הזמינות הביולוגית של הקרוטנואידים בפאפאיה גבוהה במיוחד. הזמינות של בטא-קרוטן הייתה גבוהה פי שלוש לערך מזו של בטא-קרוטן בגזר ובעגבנייה, והזמינות של בטא-קריפטוקסנטין אף הייתה גבוהה יחסית לזו של הקרוטנואידים האחרים.

     

    קרוטנואידים יכולים לסייע גם בהפחתת הסיכון לטרשת עורקים ולהתפתחות מחלות לב וכלי דם. במחקרים נמצא שרמות קרוטנואידים בדם קשורות ביחס הפוך לסימני דלקת, לעקת חמצון ולתפקוד לקוי של האנדותל - רקמת התאים המרפדת את שטח הפנים של כלי הדם.

     

    מונעת כולסטרול ויתר לחץ דם

    הפפאיה היא אחד הפירות העשירים ביותר בוויטמין C, והיא מכילה כ-70% ממנת הויטמין C היומית המומלצת ל-100 גרם. ויטמין C הוא נוגד חמצון יעיל המגן על מרכיבי התאים, כמו חלבונים, שומנים ו-DNA, מנזקים הנגרמים על ידי רדיקלים חופשיים מחמצנים.

     

    ויטמין C תורם למניעת התפתחות טרשת עורקים על ידי הפחתת חמצון ה-LDL (הכולסטרול "הרע"), שיפור בתפקוד האנדותל ועוד. כך הוא יכול לסייע בהפחתת הסיכון להתפתחות מחלות לב וכלי דם, כמו התקפי לב ושבץ מוחי. ויטמין C פועל בכמה מנגנונים גם להפחתת הסיכון לסרטן. לדוגמה, הוא מגן על ה-DNA מהתקפה יוצרת מוטציות, מונע יצירה של חומרים קרצינוגנים וממריץ את מערכת החיסון.

     

    הפפאיה מטבעה דלה בנתרן והיא מהווה מקור למינרלים מגנזיום ואשלגן, התורמים למניעת יתר-לחץ דם. הרכב מינרלים זה אף יכול לסייע בשמירה על בריאות העצם.

     

    איך אוכלים פפאיה?

    פפאיה בשלה נאכלת כמו מלון: מקלפים, מוציאים את הזרעים, חותכים ומגישים כמו פרי טרי. ניתן להוסיף מעט לימון. ניתן לשלב פפאיה בסלטי פירות, שייקים ועוד. פפאיה בשלה מתאימה גם להכנת ריבות. פפאיה ירוקה מתאימה להכנת סלטים, לבישול ולאפייה.

     


    ערכים תזונתיים ל-100 גרם פפאיה (כ-2/3 ספל)

    ערכים תזונתיים ל-100 גרם פפאיה (כ-2/3 ספל)
      כמות אחוז מהמנה היומית מומלצת*
    אנרגיה 43 קק"ל  
    שומן 0.3 גרם  
    חלבון 0.5 גרם  
    סך הכל פחמימות 10.8 גרם  
    מתוכן סיבים תזונתיים 1.7 גרם 6%
    נתרן 8 מ"ג  
    ויטמין C 61 מ"ג 74%
    ויטמין A 47 מק"ג (שווי רטינול) 6%
    פולאט 37 מק"ג 9%
    מגנזיום 21 מ"ג 6%
    אשלגן 182 מ"ג 4%
    בטא-קריפטוקסנטין 589 מק"ג  
    בטא-קרוטן 274 מק"ג  
    לוטאין וזיאקסנטין 89 מק"ג  
     

    *מנה יומית ממוצעת למבוגר.

    מבוסס על נתוני ה-USDA

     

    סלט פירות עם פפאיה והל

    באדיבות מלכה סיידוף-שורק ומועצת הצמחים

    הפפאיה מוסיפה בריאות וטעם ייחודי לסלט הפירות (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
    הפפאיה מוסיפה בריאות וטעם ייחודי לסלט הפירות

    המצרכים:

    1 פפאיה בשלה

    מנגו או בננות בכמות דומה לזו של הפפאיה

    3-2 תפוחים

    2 תפוזים

    2 יחידות תות שדה

     

    מקלפים וחותכים לקוביות את הפירות ומוסיפים מעט הל. מקשטים בתות שדה.

     

    צפו בשיר ילדים המסביר למה כדאי לאכול פפאיה:

    סגורסגור

    שליחה לחבר

     הקלידו את הקוד המוצג
    תמונה חדשה

    שלח
    הסרטון נשלח לחברך

    סגורסגור

    הטמעת הסרטון באתר שלך

     קוד להטמעה:


    הכותבת היא תזונאית קלינית M.Sc. יועצת מדעית למועצת הצמחים





     

    לפנייה לכתב/ת
     תגובה חדשה
    הצג:
    אזהרה:
    פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
    צילום: סי די בנק
    פפאיה - עשירה בוויטמין C ובמינרלים
    צילום: סי די בנק
    מחשבוני בריאות
    פורומים רפואיים
    מומלצים