שתף קטע נבחר

קח פרי ותהיה לי בריא? אז זהו שלא

הפירות שאנו אוהבים כל כך לחטוף בלי חשבון בין הארוחות עמוסים ביתרונות בריאותיים - אבל גם בסוכר שעלול להוביל בקלות להשמנת יתר, לסוכרת ואף לכולסטרול גבוה. כמה מומלץ לאכול ואילו פירות הם עתירי סוכר במיוחד?

מי מאיתנו לא זוכר את הסיסמה הנצחית המאיצה בנו לאכול פירות, "קח פרי ותהיה לי בריא"? רבים מאיתנו, כולל ילדים ומבוגרים, סוכרתיים וטרום סוכרתיים, מנשנשים ואוכלים פירות כקינוח, בשעות הפנאי ומול הטלוויזיה, מתוך תחושה שמדובר בתרומה לבריאותנו. האומנם כך?

 

יתרונותיהם של הפירות בהחלט ראויים להערכה: הם עשירים בוויטמין C, בוויטמין A ובחומצה פולית החשובים לחידוש תאים, להחלמת פצעים ולחיזוק מערכת החיסון, באשלגן המסייע לפעולתם הסדירה של תאי שריר ועצב, ובסיבים תזונתיים ובפיטוכימיקלים הנמצאים בפיגמנט הפירות ומשמשים כנוגדי חמצון המאיטים תהליכי הזדקנות ומקטינים את הסיכון למחלות כרוניות ולמחלות דלקתיות.

 

פירות אף מסייעים להקטין את הסיכון למחלות לב וכלי דם, ליתר לחץ דם, לשבץ מוחי, לסוכרת ולסוגי סרטן שונים.

 

 

אוכלים פירות בחוכמה:

   

ברוב המקרים לא נחשוב פעמיים בטרם נאכל פרי טרי, אך לא תמיד נזכור לשים לב לסוג הפרי שאנו "חוטפים" או להחשיב אותו כלל בתפריט היומי. 

 

לבעלי משקל עודף מומלץ להפחית אכילת פירות בעלי תכולת סוכר גבוהה, דוגמת ענבים, בננות, מנגו, רימון, אפרסמון, אננס וקיווי. הדבר נכון גם לגבי סוכרתיים, בעיקר כאלה המתקשים לשמור על איזון רמות הסוכר בדם. במהלך דיאטה כדאי לנסות ולאכול ירקות במקום פירות טריים או פירות יבשים, שכן היבשים מכילים כמויות גבוהות של סוכר בדומה לממתקים אחרים.

 

אז מה רע בפירות?

פרי בגודל ממוצע מכיל כשתי כפיות סוכר, ופרי גדול יותר יכול להכיל עד ארבע כפיות (!). תכולת הסוכר בפירות מיובשים גדולה פי שלושה עד ארבעה מאשר בפירות טריים. חשוב לדעת כי טעמו החמוץ של הפרי אינו מצביע על כמות סוכר פחותה, וכי החמיצות נובעת מנוכחות של חומצות אורגניות הממסכות על טעם הסוכר.

 

הסוכר העיקרי בפירות הנו פרוקטוז, שספיגתו בדם מהירה במיוחד וכתוצאה מכך ישנה עלייה מהירה ברמת הסוכר בדם. עודף פרוקטוז גורם לעלייה בשומני הדם, טריגליצרידים, דבר העלול להעלות את הסיכון למחלות לב וכלי דם. צמצום בצריכת הפירות נמצא כמשפר משמעותית את רמות הטריגליצרידים תוך מספר שבועות בלבד.

 

הרגל פופולרי נוסף בארץ, בעיקר בקיץ, הוא שתיית "פרישייק", מיץ פירות הכולל בדרך כלל שלושה סוגי פירות ומכיל שש-שמונה כפיות סוכר. משקה זה אינו נחשב בריא או מומלץ במיוחד, כיוון שמעבר לכמות הסוכר העצומה הוא אינו מכיל סיבים תזונתיים, ורמת הוויטמינים בו נמוכה מאשר בפרי עצמה.

 

בעיה נוספת בצריכת פירות באה לידי ביטוי אצל אנשים הסובלים מאי סבילות לפרוקטוז. אצל אנשים אלה הפרוקטוז איננו מתעכל בצורה אופטימלית, לכן הוא מגיע למעי הגס ושם עובר תהליך תסיסה הגורם לבעיות במערכת העיכול ולתסמינים כמו כאבי בטן, גזים, נפיחות ועוד. ניתן לאבחן אי סבילות לפרוקטוז באמצעות בדיקת נשיפה, ולטפל בכך בעזרת דיאטנית קלינית שתרכיב תפריט מומלץ הכולל מגוון מזונות ופירות מסוימים בפרט.

 

שייקים מפירות מכילים כמות עצומה של סוכר (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
שייקים מפירות מכילים כמות עצומה של סוכר(צילום: shutterstock)

 

כמה פירות כדאי לאכול?

ההמלצה לצריכת פירות עומדת כיום על שניים-שלושה פירות ליום לאנשים בריאים ולאנשים הנמצאים בדיאטה.

 

אדם הסובל מטריגליצרידים גבוהים, סוכרת, כבד שומני או השמנת יתר צריך להתייעץ עם דיאטנית קלינית באשר לכמות הפירות המומלצת עבורו, שכן במקרים רבים יומלץ לו לאכול רק פרי אחד או שניים ביום.

 

מומלץ כמובן לצרוך פירות טריים, לא משומרים ולא כמיץ, ולאכול אותם בין הארוחות לאורך היום.

 

איפה מסתתר יותר סוכר?

פירות המכילים כמות סוכר קטנה-בינונית: תותים, מלון, פפאיה, אבטיח, אפרסקים, נקטרינות, אוכמניות, פטל, פטל שחור, גויאבות, משמשים ואשכוליות.

 

פירות המכילים כמות סוכר בינונית-גבוהה: שזיפים, תפוזים, תפוחים, קיווי, אגסים, אננס וקלמנטינות.

 

פירות המכילים כמות סוכר גבוהה מאוד: דובדבנים, ענבים, רימונים, מנגו, תאנים, בננות ופירות יבשים לסוגיהם.

  

הכותבת היא דיאטנית קלינית מומחית לסוכרת במרכז DMC לטיפול בסוכרת ומנהלת פורום תמיכה לסוכרתיים ב-ynet.





 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
עודף פרוקטוז גורם לעלייה בשומני הדם
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מומלצים