שתף קטע נבחר

הקרב על שדה בריר: בערד מאיימים להגיש בג"ץ

בעקבות ההחלטה לאפשר לכיל לכרות פוספטים סמוך לערד, אמר ראש העיר: "יש להבטיח את בריאות התושבים". בכיל בירכו ואמרו כי הדבר יספק מקומות עבודה לתושבי הנגב

עיריית ערד מאיימת להגיש בג"ץ נגד החלטה שתאשר לחברת "כימיקלים לישראל" להקים מכרה פוספטים בסמוך לעיר. "מתפקידי להבטיח את בריאות התושבים שלי ואני אעשה כל מה שאני יכול למען כך", אמר ל-ynet ראש העיר, ניסן בן-חמו. "כשמשרד הבריאות מתנגד למהלך הזה, אני מוסרית לא יכול לתמוך בו, ואנחנו נגיש בג"ץ ביחד עם הארגונים הסביבתיים".

 

עם זאת, הדגיש בן-חמו כי טרם התקבלה החלטה סופית: "בניגוד להרבה פרסומים ולמה שאנשים חושבים, הכרייה בשדה בריר עוד רחוקה מלהיות מאושרת, זה רק מסמך מדיניות. זה צריך עוד לעבור תכנון מפורט, פינוי של 8,000 בדואים שיושבים באזור וחלקם מחזיקים בקרקעות ועוד".

 

 

 

ההחלטה התקבלה ברוב גדול של 18 תומכים מול 2 מתנגדים ו-2 נמנעים, בדיון שהתקיים הבוקר במועצה הארצית לתכנון ולבנייה. נציגי משרד הבריאות והביטחון התנגדו לתוכנית, בשל החשש מפגיעה בבריאותם של תושבי האזור וחיילי צה"ל שמשרתים בסביבה. מול הדיון הפגינו זה מול זה תושבי ערד שמתנגדים לכרייה ועובדי חברת "רותם אמפרט" שחוששים שאם הכרייה לא תאושר יפוטרו מאות מהם.

 

יו"ר מועצת העובדים בחברה, משה חדד, אמר כי ההחלטה פותחת למפעל אופק לפחות ל-30 עד 40 שנים, דבר שיאפשר למשפחות רבות בנגב להתפרנס בכבוד. "העובדים שלנו עוסקים שנים רבות בכריית פוספטים ואין שום בעיה של תחלואה כתוצאה מכך. הרבה מהם תושבי ערד", אמר חדד, "המפעל שלנו היה בסכנה. עכשיו אני רק מצפה שממשלת ישראל תתנה את האישור בכך שלא יפטרו ולא ידרשו יותר לפטר עובדים ב'רותם', אלא להיפך, לקלוט עובדים מכל אזור הנגב למפעל הזה".

 

ד"ר שרית עוקד, יו"ר עמותת "רוצים לחיות בלי מכרות", תושבת ערד, הגיבה להחלטה באכזבה: "עצוב לדעת שחברי המועצה הארצית מקבלים החלטות שדנות בחיי אדם על סמך מידע חלקי ושגוי. יתרה מכך אני נדהמת כיצד יתכן שרופאי משרד הבריאות טוענים שהמכרה מסוכן ועובדי המשרד להגנת הסביבה שאינם רופאים טוענים שהמכרה אינו מסוכן לבריאות".

 

נגד (צילום: טובה בן צבי מרק) (צילום: טובה בן צבי מרק)
נגד(צילום: טובה בן צבי מרק)

בעד (ערד שדה בריר) (ערד שדה בריר)
בעד(ערד שדה בריר)

 

פרופ' עדי וולפסון מהמכרז לתהליכים ירוקים במכללת סמי שמעון, שנולד וגדל בערד, אומר שאחרי עשר שנים של מאבק, כעת על המתנגדים להחלטה להפסיק להיאבק נגדה, ולהתחיל לפעול על מנת שהכרייה תיעשה בצורה הבטוחה ביותר. " אני חושב שבג"ץ לא ישנה את ההחלטה", אמר, "עכשיו צריך לראות איך אנחנו עושים פיילוט ואולי אחריו גם כרייה בשדה בריר, וגם ממשיכים לחיות בערד. לא סוגרים את העיר".

 

פרופ' וולפסון התייחס לכך שדווקא נציג הארגונים הסביבתיים במועצה לתכנון ולבנייה נמנע בהצבעה, בניגוד לדעת רוב הארגונים שהוא מייצג: "יש מאבק פנימי בין הארגונים. נציג ארגוני הסביבה הוא מהחברה להגנת הטבע, שעד כמה שזה מפתיע, לאורך כל הדרך לא התנגדה לכרייה בשדה בריר, למרות התנגדות הארגונים המקומיים וארגון 'אדם, טבע ודין'. החברה להגנת הטבע מעדיפה, בשם הערך העליון של השמירה על הטבע, שיכרו שם ולא במקומות שבהם הפגיעה הסביבתית תהיה גדולה יותר", אמר.

 

מהחברה להגנת הטבע נמסר בתגובה כי "הנציג שמע בדיון זה ובדיונים קודמים בנושא מכלול רחב של היבטים שונים, הנוגעים לסוגייה של כרייה וחציבה, והחליט להימנע".

 

מכיל נמסר כי היא מתחייבת שהכרייה בשדה בריר תעמוד בחוק אוויר נקי ובכל התקנים המקובלים: "החברה מתחייבת לבצע ניטור ומעקב קפדני ומקצועי של השפעת הכרייה בהנחיה ובפיקוח הרשויות, והיא תציג בשקיפות ופתיחות מלאה את תוצאות הניטור לתושבי האזור והציבור כולו".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים