שתף קטע נבחר

'המדינה יצרה את משבר הדיור אך ניתן לתקנו'

שר השיכון והבינוי, יואב גלנט, בכנס הנדל"ן באילת: "זמן רב הייתה מגמה של מקסום ערך הקרקע - אבל השינוי בשוק הדיור מתחיל להיות ניכר לעין"

"המדינה יצרה לאורך השנים משבר מלאכותי שקוראים לו מחירי הדיור - וניתן לפתור אותו. מדובר במשבר מלאכותי כיוון שזמן רב הייתה כאן מגמה, במסגרתה גופים שונים מקסמו את ערך הקרקע. אמנם הכסף הועבר למטרות חשובות אחרות, אבל זה הביא לעליות במחירי הדירות - והתוצאה הכוללת היא שהיום לזוגות צעירים קשה לקנות דירה". דברים אלה אמר הבוקר (ה') שר הבינוי והשיכון, יואב גלנט, בכנס "עיר הנדל"ן" של מרכז הבנייה הישראלי שננעל היום באילת.

 

 

גלנט הבהיר כי למרות המשבר - "השינוי בשוק הדיור מתחיל להיות ניכר לעין". "הממשלות שהיו לפנינו ניתחו את הבעיה נכון ופעלו מתוך כוונה כנה לפתור את הדברים, אבל הבעיה הייתה בביצוע ובהבאת התוצאות", המשיך גלנט, "הפעולות שאנחנו מובילים עכשיו יחד עם שר האוצר, משה כחלון, נועדו כדי להביא לכדי שינוי, בין היתר על ידי תוכנית מחיר למשתכן. רבים מאזרחי ישראל מבינים היום שמשהו מתרחש".

 

השר גלנט ציין את הפרמטרים שהובילו למשבר הדיור. "מחירי הדיור עלו ב-100% ב-8 שנים, שנית - בישראל צריך 15 שנים כדי לתכנן דירה, כאשר בהודו זה נמשך רק 8 שנים ובסינגפור עד 3 שנים. שלישית - 60% מהאוכלוסייה היהודית בישראל פרושה בין אשדוד לחדרה. והפרמטר הרביעי הוא שנצטרך לבנות יותר מ-1.1 מיליון דירות ב-20 השנים הקרובות".

 

לדבריו, "משה כחלון ואנוכי טרם כניסתנו לתפקיד, הבנו שאנחנו במערכת ממשלתית לא פשוטה. לכן בנינו את המערכת כך שהסמכויות לנושאים המרכזיים - קרקע, משאבים כספיים ותכנון - ישבו במקום אחד. פישטנו את המבנה והתהליך. כשאתה עושה מחיר למשתכן ונותן הנחה של יותר מ-100 אלף שקל יחד עם תכנון של 70 אלף דירות, המשמעות היא שהעברנו 70 מיליארד שקל לאזרחים באופן מיידי".

 

עוד אמר גלנט כי "הקרדיט ליצירת תוכנית מחיר למשתכן מגיע למשה כחלון ולצוות שלו. אנחנו הורדנו את מחיר הקרקע בכ-10%. מחיר הקרקע היה מופרז מראש. והדבר השני שנולד היה שהקבלן הפך למבצע ולא יזם. אין לו כמעט עלויות פרסום, שיווק ומימון. התוצאה בחיבור בין ההוזלה של הקבלנים ב-20% יחד עם 10% שהורדנו במחיר הקרקע מביאה להוזלה של 30% במחיר הדירות. זה זרם מים חמים לאמבטיה קרה. כמה ישפיע? אנחנו נראה".

בנייה בב"ש. היעד: 1.1 מיליון דירות ב-20 השנים הקרובות (צילום: הרצל יוסף) (צילום: הרצל יוסף)
בנייה בב"ש. היעד: 1.1 מיליון דירות ב-20 השנים הקרובות(צילום: הרצל יוסף)

הוא ציין כי "היעד שלנו עד סוף השנה הוא 20 אלף יחידות דיור במסגרת מכרזי מחיר למשתכן, ואנחנו נגיע כנראה ל-23 אלף יחידות דיור. עד סוף 2016 נוסיף עוד 50 אלף דירות במחיר למשתכן". באשר לריכוז האוכלוסייה במרכז, אמר גלנט: "עיר-מדינה לא יכולה להתקיים במזרח התיכון מבחינה גיאו-פוליטית. זה נוגד את התוכנית הציונית, לכן יש צורך לפרוש את האוכלוסייה".

 

"האם באמת הדברים יוכחו את עצמם?", תהה שר השיכון והוסיף: "אני מטבעי אופטימי. אני מקווה שב-20 השנים הקרובות נבנה יותר ממיליון דירות. המדינה יודעת לקחת נושא ולטפל בו - ראינו זאת בביטחון ובטכנולוגיה. אנחנו כרגע מסתערים על נושא הבנייה והשיכון ואנחנו נצליח".

 

"נטפל בחוק המכר דירות"

באשר לתיקוני חוק המכר אמר שר השיכון כי "זוגות צעירים מתמודדים עם העסקה הדרמטית ביותר שהם יעשו בחייהם, כשהם באים לרכוש דירה, ואנחנו צריכים לעזור להם. נטפל בחוק המכר, כדי ליצור תהליך שקוף יותר ונקי לטובת האזרח וגם לטובת הקבלן".

 

לדבריו, "השבת סכום המע"מ ישירות מרשויות המס לידי רוכש הדירה במצב של חדלות פירעון, תחסוך את הצורך במתן ערבות על 17% ממחיר הדירה לרוכשי הדירות החדשות ותוזיל עלויות. נעשה זאת בשיתוף עם אלי כהן, יו"ר ועדת הרפורמות של הכנסת, שמקדם גם הוא את הרעיון".

 

נזכיר כי ערבות חוק המכר כוללת כיום את סכום רכיב המע"מ הכלול המחיר הדירה (17%), וזאת על אף שרכיב המע"מ המשולם על ידי הקונה למוכר אינו נשאר בידי המוכר, אלא מועבר מהמוכר לרשויות המס.

 

במשרד השיכון מסבירים כי "היקף המכירה של דירות חדשות בישראל עומד על עשרות מיליארדי שקלים בשנה, ולכן ביטול החובה להנפיק ערבות על 17% מסכום זה, משמעותו חיסכון דרמטי בעמלות המוטלות כיום על הקבלן בגין הנפקת ערבויות, שמגולגלות למחיר הדירה הסופי לצרכן, ומייקרות אותו בעשרות אלפי שקלים".

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ינאי אלפסי
שר השיכון והבינוי, יואב גלנט, בכנס הנדל"ן הבוקר
צילום: ינאי אלפסי
מומלצים