שתף קטע נבחר

חילוף חומרים מהיר

כולנו יודעים שמטבוליזם בריא זה טוב וחשוב, אבל למה בדיוק? התשובות לפניכם. וגם טיפ חשוב לחנוכה

מטבוליזם, חילוף חומרים בעברית, הוא תהליך המתקיים בכל יצור חי, בכדי לקלוט את החומר, לעבד אותו ולהפיק ממנו אנרגיה, ולאחר מכן לפלוט אותו החוצה כפסולת מהגוף.

 

לא משנה איזו פעילות אתם עושים, בין אם אוכלים, ישנים, רוקדים או סתם רובצים על הכורסה - הגוף שלנו ממשיך לעבוד. חילוף חומרים מתחלק לשני סוגים:

 

אנבוליזם - אחראי על הבנייה. תהליך אנבולי מצריך השקעת אנרגיה על מנת לבנות מולקולות מיחידות קטנות לגדולות.

 

קטבוליזם - תהליך פירוק. אנו משחררים אנרגיה כדי לבנות מולקולות גדולות.

 

גם להורמונים בגוף יש תפקיד חשוב בתהליך חילוף החומרים. אם יש לכם למשל בעיה בבלוטת התריס, היא תשפיע על הפירוק בגוף. אדם עם בלוטת תריס בתת פעילות יעלה במשקל כי אין קטבוליזם: יש בנייה ואין פירוק.

 

תהליך המטבוליזם נעשה בארבעה שלבים:

1.קליטת החומר.

2.עיכול

3.סינתזה.

4.הוצאת הפסולת (בשרותים).

 

אז למה אנו רוצים שייווצר חילוף חומרים מהיר?

 

חילוף חומרים בסיסי הוא גנטי. עם זאת, ניתן להשפיע עליו במספר דרכים. לדוגמה, פעילות גופנית עשויה לגרום לא רק לשריפת קלוריות אלא גם לעלייה בקצב חילוף החומרים הבסיסי. כך שלאנשים יותר שריריים עם פחות שומן בגוף, יש חילוף חומרים בסיסי גבוה יותר.

 

חילוף חומרים בעצם מתאר את הקלוריות שאנו שורפים כשאנחנו יושבים רגל על רגל, או יותר נכון כשאנחנו יושבים, עובדים, נושמים. חילוף חומרים אחראי לשרוף בערך 2/3 מהקלוריות שאנו צורכים. פעילות גופנית אחראית לכל השאר.

 

אימוני כוח לבניית מסת שריר הם אחד הדברים שממולץ לעשות בכדי להאיץ את קצב חילוף החומרים. דרך נוספת היא פעילות אירובית, זומבה, ריקוד, ריצה,שחייה. ההבדל הוא שפעילות אירובית שורפת קלוריות בזמן האימון, ואימוני כוח משפיעים על קצב חילוף החומרים לטווח הרחוק. לדוגמא כשהגעתם כבר הביתה לאחר הריצה, הגוף עדיין עובד ושורף קלוריות (גם לאחר 5 שעות הסיום הריצה או אימון הכוח).

 

לסיכום:

למרות שיש הרבה משפיעים על קצב חילוף החומרים, זה משהו שאי אפשר לשנות, אבל אפשר להוציא את המקסימום. חוץ מפעילות גופנית, ההמלצה היא לאכול קצר וקולע. ארוחות תכופות משאירות את חילוף החומרים על אש קטנה ובסך הכל שורפים יותר קלוריות לאורך כל היום.

 

על מנת שחילוף החומרים יעבוד כל הזמן, צריך להפוך זאת לדרך חיים. כשההפסקות בין הארוחות גדולות מדי, קצב חילוף החומרים יורד אוטומטית כי הגוף שלנו בטוח שסוף העולם הגיע. יש לנו נטייה לפצות את עצמנו בארוחות גדולות, והדבר היחיד שיוצא מזה הוא שהגוף ילחם על כל קלוריה.

 

ולשאלת מיליון הדולר: האם יש מזונות ששורפים יותר קלוריות? היה דיבור על תה ירוק ופלפלים חריפים שכביכול שורפים יותר קלוריות, היו כמה וכמה מחקרים על זה, אבל כנראה שצריך לשתות תה ולאכול פלפל חריף בכמויות כל כך גדולות, שלא בטוח שזה שווה. בשעה הראשונה אחרי הארוחה המערכת הכי פעילה, אך לא ברור לאיזה סוג של מזון יש יכולת להאיץ את קצב חילוף החומרים בצורה משמעותית.

 

זכרו שאין פתרון קסם. כדי לראות תוצאות, צריך לעבוד קשה ולהקשיב לגוף. עליכם למצוא תהליך שמתאים לגופכם ולחילוף החומרים שלכם.

 

חג חנוכה שמח, וזכרו כי חצי סופגניה גדולה עדיפה על שתיים קטנות.

 

מוריה מרדכי

מדריכת כושר

moriamm1234@gmail.com

9174703358

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: המכון הפולני בישראל
סופגניות
צילום: המכון הפולני בישראל
מומלצים