שתף קטע נבחר

נתניהו חשף שתחנות כוח ספגו טילים: "מתווה הגז – חיוני לקיום ישראל"

מנסה לסכל את המכשול האחרון: כשלצדו ראש המוסד יוסי כהן, אמר רה"מ בוועדת הכלכלה כי בלי המתווה, "לא נוכל לחמם בתים". הוא חשף שתחנות כוח, ובהן אורות רבין בחדרה, "ספגו טילים". הרצוג שאל את נתניהו: "על מי אתה מגן?". מחוץ לכנסת מחו פעילים

 

ראש הממשלה הגיע להעיד בפני מה שמוגדר המכשול האחרון באישור מתווה הגז שבו הוא חפץ ומזהיר מפגיעה בקיום ישראל: הבוקר (ג') העיד בנימין נתניהו בפני ועדת הכלכלה של הכנסת, שדנה בסעיף 52 העוקף את הממונה על ההגבלים העסקיים, במסגרת ניסיונו לאשר את המתווה, בזמן שהפעילים המתנגדים למתווה מוחים בסמוך. גם ראש המוסד הנבחר יוסי כהן הגיע לדיון והתיישב מאחורי נתניהו, שאמר: המתווה הוא חיוני לקיומה של מדינת ישראל ynet העביר בשידור חי את דיון הוועדה.

 

בדיון חשף נתניהו כי תחנות חשמל ספגו טילים מירי מכוון של גורמי טרור. "אף אחד לא חושב לרגע לרכז את כל תחנות הכוח של המדינה במקום אחד. תדמיינו שאנחנו מקבצים הכול לתחנת כוח אחת. קחו למשל את תחנת אורות רבין בחדרה. המקום הזה כמו תחנות אחרות ספגו טילים. זה מסוכן וזה חוסר אחריות. הירי עוד ישתכלל. אותו דבר זה גם במקרה של אסדות הגז".

 

ועדת הכלכלה דנה בשבועיים האחרונים בנוגע לסעיף, שעליו סירב שר הכלכלה לשעבר אריה דרעי לחתום. דרעי התפטר מתפקידו ונתניהו קיבל את סמכויותיו במשרד כדי לחתום על הסעיף שיאפשר לו להעביר את המתווה.

נתניהו בוועדה, כהן מאחוריו (צילום: דוברות הכנסת) (צילום: דוברות הכנסת)
נתניהו בוועדה, כהן מאחוריו(צילום: דוברות הכנסת)

יו"ר הוועדה, ח"כ איתן כבל (המחנה הציוני), אמר בפתח הדיון: "פעם, אדוני ראש הממשלה, נשאת את הדגל של קידום תחרות. המתווה הזה הוגש לנו רק משום שהוא מתיימר לפתור את מונופול הגז הטבעי, אבל הוא הוגש בהליך חריג וקיצוני שטרם נעשה כמותו. אין שום צידוק אמיתי לשימוש בסעיף 52". נתניהו השיב לכבל: "האמנם הסעיף פסול?".

 

כבל קרא לראש הממשלה לשנות את דרכו: "אני מפציר בך לחשב מסלול מחדש כי לי ברור שהמתווה שאתה רוצה לאשר אינו נכון ואינו ראוי. אל תישא את שם הביטחון לשווא. אל תיתן ידך לקומבינה עמוקה".

 

נתניהו אמר כי המתווה יבטיח את הביטחון האנרגטי של ישראל. "בלי אספקה לא נוכל להפעיל מערכות חשמל וכשמערכות חשמל קורסות, הן מקריסות את המדינה. אנחנו מכירים את זה בעת סופות. אי אפשר יהיה לחמם את הבית".

יו"ר הוועדה כבל ויו"ר האופוזיציה הרצוג (צילום: דוברות הכנסת) (צילום: דוברות הכנסת)
יו"ר הוועדה כבל ויו"ר האופוזיציה הרצוג(צילום: דוברות הכנסת)

על השיקולים הביטחוניים אמר נתניהו: "הדבר הפגיע ביותר זה אסדות הגז, יותר פגיע מצינור כי אפשר לפגוע עם טילים. המתווה היא הדרך לייצר יתירות לכמה שדות ולא להתכווץ לשדה אחד שיהיה מאוים ומסוכן מאוד".

 

נתניהו התייחס גם לשיקולי החוץ באישור מתווה הגז: "הגז הטבעי נותן לישראל בסיס הרבה יותר חזק וחסין מלחצים בינלאומיים. נציג אישי שלי כבר שוחח עם נציג בכיר בממשלת טורקיה ועלתה אפשרות של ייצוא גז ישראלי לטורקיה".

 

לגבי נושא התחרות אמר ראש הממשלה: "אם לא נקבל את המתווה נישאר בלי תחרות, בלי שדות גז, בלי ביטחון אנרגטי ובלי יכולת לייצא. אני ראיתי שמפקחים על מחירים וזה לא מזמין השקעות".

 

נתניהו טען כי אי-אישור המתווה יוביל לפגיעה בתחום האנרגיה במדינת ישראל. "בשיח הבינלאומי העסקי והממשלתי, ישראל הופכת למדינה של אובר-רגולציה. אני לא רוצה שהחבל ייקרע אלא שייפתחו את השדות הנוספים ויביאו עוד משקיעים. ההתערבות הבלתי-פוסקת מוציאה שם רע לכלכלה הישראלית ואני לא מדבר רק על סקטור האנרגיה".

 

 

דיון בוועדת הכלכלה (צילום: דוברות הכנסת) (צילום: דוברות הכנסת)
דיון בוועדת הכלכלה(צילום: דוברות הכנסת)

מפגינים מחוץ לכנסת בעת הדיון  ( צילום: יעל פרידסון) ( צילום: יעל פרידסון)
מפגינים מחוץ לכנסת בעת הדיון ( צילום: יעל פרידסון)

לאחר נתניהו דיבר יו"ר האופוזיציה, ח"כ יצחק הרצוג (המחנה הציוני) שתקף: "מעולם לא הופעל הסעיף הזה. הממשלה התרשלה. על מי אתה מגן אדוני ראש הממשלה? איפה האינטרס של הצרכן?". נתניהו אמר שהכלכלה צומחת על-ידי הסקטור הפרטי והרצוג השיב: "השלום מניע את הכלכלה". 

 

נתניהו והרצוג המשיכו להתקוטט בדיון. "אנחנו לא נותנים יציבות למשקיעים. משקיע בתשתיות זה טווח התקשרות ארוך", אמר נתניהו והרצוג השיב: "מעולם ממשלה לא כובלת את עצמה בהסכם שאומר ש-15 שנה לא מתערבים. אין לזה אח ורע".

 

מטה מאבק הגז הגיב לעדות נתניהו: "גם היום אזרחי ישראל לא קיבלו תשובות ונתניהו התחמק ממתן תשובות אלה", אמרו במטה. "אזרחי ישראל לא קיבלו תשובה להעדפת האינטרסים של טייקוני הגז על פני האינטרסים של אזרחי ישראל".

 

לקראת הופעתו של נתניהו בוועדה הפגינו לפנות בוקר פעילים של ארגון "מגמה ירוקה" סמוך לבית ראש הממשלה בירושלים בדרישה לא לאשר את המתווה. מחוץ לכנסת התארגנה משמרת מחאה של "המשמר החברתי" שקראה לפעול נגד מה שהם מגדירים "שוד הגז". 150 איש הגיעו למשמרת המחאה הזו, החזיקו בידיהם שלטים עם הכיתוב "הגז הוא של כולנו" וקראו בין היתר "אנחנו הרוב יצאנו לרחוב".

 

המתווה אמור לדלל את המונופול של שותפות דלק-אנרגיה ונובל אנרג'י בשדות הגז הגדולים תמר ולווייתן. הוא מציע שחברת דלק תצא מתמר וחלקה של נובל יפחת ל-25%. בתמורה הם יתמקדו בפיתוח מאגר לווייתן הגדול והרווחי יותר, ויפנו את הדרך למשקיעים חדשים גם לפיתוח שני השדות הקטנים יותר, תנין וכריש. דילול השותפות של דלק-נובל היה גם הרקע להתפטרות הממונה על ההגבלים, ד"ר דיוויד גילה, שלא ראה במתווה הגז את הקץ לניגוד העניינים המלווה את שליטת שני הטייקונים באוצרות הגז והפקעת מלוא הבעלות עליהם מעם ישראל.

 

כדי לאשר את המתווה היה צורך בהפעלת סעיף 52 שיעקוף את דעתו של הממונה על ההגבלים. דרעי כאמור סירב לחתום על הסעיף והתפטר מתפקידו כדי לאפשר לנתניהו לאשר את העסקה.

 

במהלך הדיונים בוועדה העיד גם השר להגנת הסביבה אבי גבאי, שהביע התנגדות למתווה. נתניהו ניסה למנוע את עדותו של גבאי בוועדה, אך היועץ המשפטי לממשלה יהודה וינשטיין הבהיר כי על גבאי להופיע בוועדה אך עליו להימנע מהשמעת דעתו המנוגדת לעמדת הממשלה.

 

למרות האיסור, גבאי עדיין השמיע את דעתו בנושא. "ברור לי שבקמפיין הנוכחי נחצו גבולות ואנחנו כבר לא אותה מדינה שהיינו", אמר גבאי בדיון בוועדת הכלכלה בשבוע שעבר.

 

"המידע שברשותי הוא לרשות הציבור. היועץ המשפטי חשב שמוטל עליי להגיע, אבל הוסיף כללים בדבר מה מותר ומה אסור לומר, אף שהנושא עבר תחת כללים שמופרים בבית הזה מדי יום. הם כללים אנטי-דמוקרטיים. אני אצמד להנחיות היועץ המשפטי מבלי לוותר על חובתי לתת לכם את המידע", הוסיף השר.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: דוברות הכנסת
נתניהו
צילום: דוברות הכנסת
מומלצים