שתף קטע נבחר

האו"ם סגר את "תיק הפצצה האיראנית"

למרות התנגדות ישראל: סבא"א סגרה את תיק החקירה בן 12 השנים שבדק אם לרפובליקה האיסלאמית יש תוכנית סודית לייצור נשק גרעיני

הכור האיראני בבושהר (צילום: EPA) (צילום: EPA)
הכור האיראני בבושהר(צילום: EPA)

 

הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית (סבא"א) צפויה לסגור היום (יום ג') את תיק החקירה בן 12 השנים שבדק אם לאיראן יש תוכנית סודית לייצור נשק גרעיני. מדובר בצעד משמעותי לקראת נרמול היחסים בין איראן לבין הקהילה הבינלאומית אחרי שביולי האחרון חתמו הרפובליקה האיסלאמית ושש המעצמות - ארצות הברית, רוסיה, בריטניה, צרפת, סין וגרמניה - על הסכם גרעין היסטורי בווינה. במקביל, צוות מומחים של האו"ם קבע שאיראן הפרה את החלטת מועצת הביטחון של האו"ם בניסוי שביצעה בטיל שיוט באוקטובר. לפי המומחים, הטיל מסוגל לשאת ראש נפץ גרעיני - בניגוד להחלטה של מועצת הביטחון של האו"ם.

 

עוד חדשות מעניינות מהעולם בדף הפייסבוק של דסק החוץ

 

בתחילת החודש פרסמה סבא"א דו"ח שבו טענה שלאיראן אכן הייתה תוכנית לייצור נשק גרעיני במשך שנים עד 2003, אך הקהילה הבינלאומית שתקה בנושא, אפילו ארה"ב שזמן רב האשימה את איראן בשקרים. איראן מצדה תמיד הכחישה שפעלה לייצור נשק גרעיני.

 

צעד משמעותי בדרך לנרמול היחסים. שר החוץ האיראני זריף עם עמיתו האמריקני קרי (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
צעד משמעותי בדרך לנרמול היחסים. שר החוץ האיראני זריף עם עמיתו האמריקני קרי(צילום: רויטרס)

שש המעצמות מתמקדות כעת ביישום הסכם הגרעין עם איראן שמגבילה את פעולותיה הגרעיניות בתמורה לריכוך הסנקציות הבינלאומיות נגדה שבשנים האחרונות היוו נטל כבד על כלכלתה.

 

חברות רבות מחכות לעשות עסקים עם איראן

חברות רבות משש המעצמות עומדות בתור כדי לעשות עסקים עם איראן, והן רק מחכות לביטול משטר הסנקציות נגדה כדי שיוכלו ליצור איתה קשרים באופן רשמי וחוקי. היום, כאמור, צפויה סבא"א להגיש טיוטת החלטה שמבקשת לסגור את החקירה הארוכה נגד איראן באופן שיבטיח שהסוכנות של האו"ם תמשיך לפקח אחר פעולותיה הגרעיניות.

 

תומכי הסכם הגרעין טוענים שההסכם מעניק לסבא"א יותר סמכויות לפקח על מתקני הגרעין האיראניים ועל פעולות האיראניים. עוד הם טוענים שההסכם ההיסטורי שנחתם בווינה מאריך את הזמן שתצטרך איראן כדי לבנות פצצה אטומית אם תבחר לעשות זאת. מבקרי ההסכם, בהם ישראל ומדינות המפרץ הסוניות, טוענים שהוא מקל יתר על המידה עם איראן ושאסור לסגור את תיק החקירה נגדה, בייחוד בסוגיית ההיבטים הצבאיים של תוכניתה הגרעינית. איראן טענה להגנתה שתוכניתה הגרעינית נועדה למטרות אזרחיות, בהן ייצור חשמל ותרופות.

 

"שיתוף הפעולה של איראן ודאי לא הצדיק את סגירת החקירה (על ההיבטים הצבאיים)", מסר המכון למדע ולטכנולוגיה בוושינגטון, שעוקב מקרוב אחר "התיק האיראני". אלא שאפילו מבקריה החריפים של איראן, כמו צרפת וארה"ב, רוצים לתת הזדמנות להסכם הגרעין, ודיפלומטים מעריכים ש-35 החברים במועצת סבא"א יתמכו בהחלטה היום לסגור באופן רשמי את "תיק איראן".

 

"נראה שהכול עבר בצורה חלקה", אמר השבוע דיפלומט מערבי לאחר שההצעה הוגשה על ידי שש המעצמות. בטהרן מקווים שהסנקציות הכלכליות יוסרו בינואר.

 

איראן, כך לפי הסכם הגרעין, צריכה לוותר על 98 אחוזים מהאורניום המועשר באיכות גבוהה יותר, לאטום את כור הפלוטוניום באראק ולפרק חלק גדול מהצנטריפוגות העומדות לרשותה בנתנז ובפורדו. בכל מקרה, איראן צריכה לעמוד בכל ההתחייבויות שלה לפי הסכם הגרעין לפני שתהיה הקלה בסנקציות המוטלות עליה על פי החלטות מועצת הביטחון.


פורסם לראשונה 15/12/2015 11:41

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
פקחי סבא"א (ארכיון)
צילום: AFP
מומלצים