שתף קטע נבחר

מדריכי הטיולים: "עצרו את ה'חאפרים'"

מורי דרך ישראלים מורשים הפגינו מול משרד התיירות בדרישה לעצור את התפשטות ה"חאפרים", המדריכים הלא מורשים שמציעים סיורים: "המדינה נותנת להם לחגוג בזמן שהמורשים מובטלים". משרד התיירות: "מורי הדרך הם חוד החנית, נמשיך לשמור על רמתם המקצועית הגבוהה"

מורי דרך ישראלים מורשים הפגינו הבוקר (ג') מול משרד התיירות בירושלים, בדרישה לעצור את ה"חאפרים", אותם מדריכי טיולים לא מוסמכים שלא עברו את ההכשרה המתאימה - וגוזלים להם את הפרנסה. צפו בראיון באולפן ynet עם מדריכת הטיולים איילת אורפז:

 

"אנחנו מפגינים היום בדרישה ממשרד התיירות לאכוף את החוק של מדינת ישראל שקובע שהדרכה גם לקבוצות מחו"ל וגם לתיירים ישראלים תעשה רק על ידי מורה דרך מוסמך", אומרת בראיון ל-ynet איילת אורפז, מדריכת טיולים מוסמכת. אורפז מספרת שהמדריכים המורשים עוברים הדרכות ממושכות ואף יקרות. "אנחנו לומדים בקורס שנמשך שנתיים שעולה לפחות 25 אלף שקלים".

 

מדוע צריכים את ההדרכה הממושכת והיקרה הזו?

 

"זה מה שקבע משרד התיירות כדי שמי שבא במגע גם עם המטיילים המקומיים ויותר מזה עם התיירות הנכנסת יהיה ברמה גבוהה ומקצועית, שהתייר שמגיע לארץ ישמע מידע מהימן ומעמיק על הארץ ותולדותיה ויקבל שירות מקצועי ומסודר.

הפגנת מורי הדרך בירושלים (צילום: אלי מנדלבאום) (צילום: אלי מנדלבאום)
הפגנת מורי הדרך בירושלים(צילום: אלי מנדלבאום)

"הבעיה עם אותם 'חאפרים' היא שהם לא נותנים שירות מקצועי, אין להם את הידע הנכון, חלקם מפיצים אפילו ידע שקרי ומסולף על המדינה, על היהדות ועל דברים נוספים. המדינה לא רוצה שאלה הפנים שיפגוש התייר שמגיע, שלא לדבר גם על הפגיעה בפרנסה".

 

מה הבעיה שמי שרוצה יבוא אליכם ומי שרוצה שייקח נהג מונית שיסביר לו קצת על ישראל?

 

"זה החוק של מדינת ישראל, יש חוק שקובע שהדרכה נעשית רק על ידי מוסמכים, וזו הסיבה שאנשים עוברים את בחינות ההסמכה הקשות ומשלמים. אם יש מישהו שחושב בחלונות הגבוהים שאין הכרח כזה, אדרבא, יבטלו את הדרישות גם מאיתנו לשלם כל שנה אחרי הקורס אגרה שנתית ולהשתתף בהשתלמויות, וכל אחד יוכל להדריך. אבל מעבר להאם זה מוצדק או לא - שיש חוק והמדינה לא מכבדת את מי שמנסה לקיים את החוק ומתאמץ לעשות את זה ונותנת ל'חאפרים' מסביב לחגוג".

"חאפרים מחוץ לחוק" (צילום: אלי מנדלבאום) (צילום: אלי מנדלבאום)
"חאפרים מחוץ לחוק"(צילום: אלי מנדלבאום)
 

גם בעניין סיורי הצלבנים בארץ, יש פטור רשמי משימוש במדריכים ישראלים מורשים, והם יכולים להיעזר במנהיגים הרוחניים שיסיירו איתם. "האישור ניתן רק לתכנים רוחניים נוצריים, אבל הבעיה שגם על העניין הזה לא מפקחים והאישור מתגלגל לכל מיני ידיים - לא רק של אנשי דת נוצרים", אומרת אורפז. "אפילו הם עצמם משתמשים בפטור כדי להדריך באתרי מורשת, אתרים ארכיאולוגיים ולאו דווקא כנסיות או אתרים קדושים לנצרות".

 

אז אין פתרון חוץ מלשלם 25 אלף שקל למדינת ישראל כדי להפוך למדריך?

 

"הפתרון הוא פיקוח ואכיפה כפי שמתבצע במדינות רבות בעולם - באירופה למשל, בטורקיה וביוון אין דבר כזה שקבוצה מסתובבת בלי מדריך מקומי גם אם יש להם מדריך מארץ המוצא שלהם, אתה לא יכול בכלל להיכנס לאתר תיירות בלי מדריך מקומי מוסמך, או אם נסתכל קרוב יותר - בירדן או בבית לחם - כל יום עומד שוטר בכניסה לכנסיית חג המולד ומפקח שאף קבוצה לא נכנסת עם 'חאפר'. קחו פקחים, תנו להם להסתובב באתרי תיירות פופולריים, תנו קנסות, תוודאו שהקנסות ישולמו ומעבר לכך אחרי חלוקת הכנסות - יש לוודא שאותם 'חאפרים' חוזרים לשטח וחוגגים שוב כשמורי הדרך יושבים בבית מובטלים".

 

ממשרד התיירות נמסר בתגובה: "יחידת הביקורת של משרד התיירות מבצעת כ-300 ימי אכיפה בשנה, במהלכם נבדקות קרוב ל-2,000 קבוצות, באתרים ובערי תיירות ברחבי הארץ וכן בעקבות דיווחים ממורי דרך מורשים. עיתוי טענת מורי הדרך דווקא בימים אלה תמוהה כי הם עצמם מדווחים על ירידה במספר ההדרכות הבלתי חוקיות.

 

"כמו כן, בימים אלה שיתוף הפעולה עם מורי הדרך בנושא האכיפה עלה מדרגה, והם מתלווים לצוות יחידת הביקורת כרצונם ודיווחיהם מהווים ראיה לצורך מתן קנס. בנוסף, לאחרונה, מעסיק המשרד שוטר בשכר שמתלווה לנציגי יחידת הביקורת כדי לייעל את האכיפה. משרד התיירות רואה באלפי מורי הדרך - המקבלים את הציון הגבוה ביותר בסקרי שביעות הרצון של התיירים - חוד החנית, וימשיך לשמור על ייחודם ועל רמתם המקצועית הגבוהה".

 

 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אלי מנדלבאום
הפגנת מורי הדרך בירושלים
צילום: אלי מנדלבאום
מומלצים