שתף קטע נבחר

הכנסייה הובסה גם ביוון: איחוד אזרחי לזוגות חד-מיניים

אחרי שאירלנד הקתולית אמרה כן לנישואים חד-מיניים, גם באתונה תבוסה לכנסייה: הפרלמנט אישר "איחוד אזרחי" להומואים ולסביות. הדרך לשוויון זכויות מלא עוד ארוכה, אבל רה"מ ציפרס חגג: "סגרנו מעגל מביך". הימין הקיצוני: "לצלצל בפעמוני הכנסייה לאות אבל"

מחאה בבגדי כמרים, מול הכנסייה באתונה (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
מחאה בבגדי כמרים, מול הכנסייה באתונה(צילום: רויטרס)

יוון, מדינה שבה פועלת כנסייה אורתודוכסית חזקה, עשתה הלילה (יום ד') צעד נוסף כדי להתייצב בשורה אחת עם מדינות המערב, ואישרה חוק המאפשר איחוד אזרחי בין בני זוג מאותו המין. ההחלטה התקבלה למרות מחאה מצד מפלגות האופוזיציה והכנסייה.

 

מספר הולך וגדל של מדינות באירופה כבר אישר בשנים האחרונות נישואים כאלה ואחרים בין בני זוג מאותו המין, כולל בריטניה, ספרד וקפריסין, אבל במדינות רבות באיחוד האירופי מדובר עדיין בנושא שנוי במחלוקת. אף שיוון אישרה נישואים אזרחיים לזוגות הטרוסקסואליים ב-2008, היא מנעה את האפשרות הזו מזוגות חד-מיניים, ובית המשפט האירופי לזכויות אדם קבע ב-2013 שמדובר באפליה.

 

אמש אישר הפרלמנט ברוב של 193 מחוקקים מתוך 300 מתן אפשרות של איחוד אזרחי גם לזוגות של הומואים ולסביות. ראש ממשלת יוון אלכסיס ציפרס, שהבטיח רפורמות חברתיות כדי לתקן את ההשפעה השלילית של משבר החוב היווני, אמר כי החוק "סוגר מעגל מביך עבור המדינה".

אהבה לכולם. ליד הפרלמנט ביוון (צילום: AP) (צילום: AP)
אהבה לכולם. ליד הפרלמנט ביוון(צילום: AP)

וסיליקי קטריבאנו, מחוקקת ממפלגת "סיריזה" של ציפרס, אמרה לפרלמנט: "זה רגע גדול לא רק לקהילה הלהט"בית אלא גם לשוויון הזכויות המשפטי ביוון. עם זאת, חשוב לדון בכך שזה לקח לנו זמן רב כל כך, שזה הצריך מאתנו את כל המאבקים האלה". היא אמרה כי הצעת החוק צריכה לסלול את הדרך לנישואים אזרחיים מלאים של בני זוג מאותו המין, אחת מהבטחות הבחירות של סיריזה.

 

חברי פרלמנט ממפלגת הימין "היוונים העצמאים" ששותפה בקואליציה של ציפרס יצאו נגד החוק, ומנהיג המפלגה ושר ההגנה פאנוס קמנוס לא הופיע להצבעה, שהסתיימה אחרי חצות. עשרות מתומכי החוק הפגינו מחוץ לפרלמנט בזמן הדיון בהצעת החוק. במעשה סמלי התנשקו שני פעילים הומואים בלבוש של כמרים מחוץ לכנסיית מטרופולין באתונה, מול כרזה שעליה נכתב "אהבה אינה חטא".

למרות שביעות הרצון המסוימת מהחוק, פעילים טוענים כי הוא רחוק מלהספיק. החוק החדש אינו מאפשר לבני זוג מאותו המין להתחתן או לאמץ ילדים כמו במדינות אחרות והוא אינו נותן להם זכויות דומות בתחום הפנסיה, המסים והבריאות. "אנחנו רוצים נישואים אזרחיים, אבל אנחנו רוצים את זה באופן מלא", אמרה הפעילה דימיטרה קירילו.

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)

להצעה התנגדו בתוקף גם המפלגה הקומוניסטית ומפלגת הימין הקיצוני "השחר המוזהב", שמנהיגה אמר כי "פעמוני הכנסייה צריכים לצלצל לאות אבל ברחבי המדינה". גם הכנסייה האורתודוכסית יצאה נגד המהלך: "אנשי הכנסייה מאמינים בסגנון חיים מסוים, אמר ארכיבישוף איארונימוס, "כל דבר אחר הוא סטייה".

 

חברי פרלמנט מסיריזה אמרו לעומת זאת כי יש אנשים ש"מעדיפים לעצום עיניים מול המציאות" וש"החושך הובס". "כל העניין הוא הסיפור העתיק ביותר של היחסים בין בני אדם. שני אנשים אוהבים זה את זה ורוצים להיות יחד, אבל לאורך כל הדרך מערימים

בפניהם מכשולים", אמר שר האוצר אאוקליד צקלוטוס כשתג עם צבעי הגאווה על הז'קט שלו. "ליוון אסור להדביק סטיגמות לאנשים".

 

מוקדם יותר השנה הפכה אירלנד, הידועה דווקא בתור אחת המדינות הקתוליות והשמרניות ביותר בעולם, למדינה הראשונה בעולם שמאשרת נישואים חד-מיניים באמצעות משאל עם, ולא באמצעות חוק של הפוליטיקאים המנהלים אותה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
הממשלה חוגגת עם החד-מיניים: "החושך הובס"
צילום: רויטרס
מומלצים