שתף קטע נבחר

אחרי השתלת שיניים: איך לשמור על התוצאה?

בשנים האחרונות השתלות שיניים הפכו טיפול מקובל ונפוץ להשלמת שן חסרה. שמירה על השתלים ועמידותם לאורך זמן יהיו תלויים במידה רבה בתחזוקה נכונה של תוצאת הטיפול. איך עושים את זה נכון?

בשנים האחרונות השתלות שיניים הפכו טיפול מקובל ונפוץ להשלמת שן חסרה. המונח "שתל דנטלי" מתייחס לשורש מלאכותי, המושתל בעצם הלסת בתהליך כירורגי. לאחר תקופת המתנה וריפוי של 3-6 חודשים, מתחיל תהליך בניה של כותרת על גבי אותו שורש מלאכותי. הכותרת היא החלק הפונקציונלי, הנראה כשמסתכלים בפה, ומאפשר לעיסה ואסתטיקה.

 

קיראו עוד בערוץ בריאות השן

 

לאחר תהליך שנמשך מספר חודשים, פגישות רבות אצל רופא השיניים ועלות לא מבוטלת, ישנה שן מתפקדת בפה ועכשיו אפשר להירגע ולשכוח מרופא השיניים לכמה שנים טובות. האמנם?

 

ההפך הוא הנכון! המבנה הביולוגי סביב שתלים שונה בבסיסו מהמבנה והסידור של הרקמות סביב שיניים. זו אחת הסיבות המרכזיות שהופכות את השתל להרבה יותר פגיע משיניים להתפתחות דלקות והתקדמותן.

 

שמירה על השתלים ועמידותם לאורך זמן יהיו תלויים במידה רבה בתחזוקה נכונה של תוצאת הטיפול.  

 

יכולת המטופל להשפיע על הצלחת ההשתלה ובריאות הרקמות סביב השתל לאורך זמן תתקיים בשלושה מישורים:

 

1. לפני ביצוע ההשתלה

שתלים דנטלים הינם גוף זר המושתל בעצם הלסת בתהליך כירורגי. לכן יש להקפיד כי ההשתלה מבוצעת לאחר סילוק כל גורמי הזיהום בפה- בדגש על דלקות חניכיים.

 

במידה וקיימת דלקת בפה או זיהום שלא טופלו טרם ההשתלה, ישנה סכנה רבה יותר להתפתחות זיהום סביב השתל ופגיעה בהצלחת הטיפול.

 

מומלץ לעבור אבחון מסודר על ידי רופא השיניים הכולל התיחסות לכלל רקמות הפה, ואף פנייה למומחה למחלות חניכיים לאבחון וטיפול בבעיות חניכיים לפני תחילת הטיפול הכירורגי.

 

לעתים מטופלים מגיעים לרופא השיניים בגלל חסר שיניים באזור מסויים ומעוניינים להשלימו ע"י שתלים. אך, בבדיקה עולים ממצאים לגבי בעיות נוספות בפה הדורשות טיפול והמטופל כלל לא היה מודע לקיומן.

 

חשוב להבין כי במידה וההשתלה מבוצעת תוך התעלמות מהבעיות האחרות בפה, עולה הסיכון לכשלון ודחיית השתל. אך גם אם השתל נקלט ונבנה עליו כתר- ישנו סיכון גבוה לפתח דלקות הרסניות סביב השתל תוך חודשים ספורים או שנים בודדות.

 

כמו כן, באופן דומה בו מתכוננים לכל ניתוח, יש להקפיד על הוראות הרופא המטפל בנוגע למצב רפואי כללי רלונטי ובמיוחד צמצום או הפסקת עישון והקפדה על איזון אצל חולים סכרתיים.מצב רפואי כרוני לא מאוזן יוביל לפגיעה בהצלחת הטיפול.

 

השתלת שיניים. סיכון לדחיית השתל (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
השתלת שיניים. סיכון לדחיית השתל(צילום: shutterstock)

 

2. מיד לאחר ההשתלה

לאחר ההשתלה יצייד אותך הרופא ברשימת הנחיות והוראות לשמירה על איזור הניתוח. יש להקפיד על ההוראות, על נטילה מסודרת של התרופות ועל שטיפות הפה עם חומר חיטוי, על פי הנחיית הרופא. חשוב להקפיד על המשך הימנעות מעישון במיוחד בשבוע שלאחר הניתוח. וכן, חשובה מנוחה בכדי לאפשר לגוף לרכז מאמצים באזור המנותח.

 

יש לדווח מייד לרופא על כל סימן לזיהום: כאבים, חום, ריח או טעם רע מהפה. ישנם מצבים בהם ביום ההשתלה מחברים כתר על גבי השתל (תהליך זה נקרא "העמסה מיידית"). יש בכך נוחות רבה יותר למטופל בשלב המיידי אך יש לזכור שתהליך זה מפעיל עומסים על השתל לפני שסיים את שלבי הריפוי ולכן ישנו סיכון גדול יותר לסיבוכים.

 

3. לאחר סיום בניית הכתר על גבי השתל – ולאורך כל החיים

השלב המרכזי בו למטופל יש אחריות על בריאות השתל והרקמות שסביבו, הוא השלב בו הסתיים הטיפול הגדול והארוך, יש כבר כתר בפה ואיתו גם אסתטיקה ופונקציה טובים.

 

בשלב זה יש להקפיד על שלושה דברים חשובים:

• שמירה על היגיינה יומיומית.

 

ההיגיינה חשובה לשמירה על בריאות שיניים אך חשובה עוד יותר לשמירה על בריאות סביב שתלים. זאת עקב שבריריות ופגיעות הרקמות הסובבות אותם. יש להקפיד על צחצוח פעמיים ביום בצורה יעילה, הכוללת שימוש במברשת, אך בנוסף גם שימוש באמצעי ניקוי בין השיניים: חוט דנטלי או מברשות המיועדות לניקוי בין שיניים.

 

חשוב להקפיד לנקות את המעבר בין הכתר לגבול החניכיים, זהו אזור פגיע במיוחד, ממנו תתחיל הדלקת סביב השתל. ניתן לקבל הנחיות לאופן צחצוח נכון מהרופא המטפל ו/או מהשיננית המטפלת.

 

• חשוב לוודא שהניקוי היומיומי יעיל, יהיה ניקוי מקצועי ע"י שיננית כל 3-4 חודשים.

 

יש לזכור כי הניקוי ע"י השיננית הינו ניקוי מניעתי המיועד לחזק את הניקוי היומיומי של המטופל ולהוסיף עליו במקומות אליהם מתקשה המטופל להגיע. ולכן השאיפה שניקוי מקצועי זה יבוצע לפני שמתעוררת דלקת, ולפני שישנם מצבורים רבים של רובד ואבנית בפה המטופל.

 

סימן חשוב לכך שהטיפול המקצועי מבוצע מאוחר מדי יהיה אם במהלך הניקוי ישנו דימום רב בפה. דימום הינו סימן לנוכחות דלקת ובמקרה כזה יש לקבל הדרכה מהשיננית כיצד לשפר את ההיגיינה היומיומית ולהעלות את תדירות הביקורים אצל שיננית.

 

• בדיקה תקופתית כל 6-12 חודשים אצל רופא השיניים.

 

בעיות חניכיים, עששת התחלתית, וגם דלקות סביב שתלים בדרך כלל לא יהיו מורגשות ע"י המטופל. כאשר המטופל כבר מרגיש בנוכחות בעיה, היא בדרך כלל כבר נרחבת ומשמעותית ותדרוש טיפול גדול ומורכב. מניעה נכונה הכוללת בדיקות תקופתיות שגרתיות, תאפשר אבחון מוקדם של בעיות ועצירת התפתחות נזק ע"י טיפול פשוט ומינימלי.

 

מלבד לאילו, ישנה חשיבות רבה גם לשמירה על אורח חיים בריא: המנעות מעישון, איזון וטיפול במחלות כרוניות בדגש על סכרת. זאת היות ואורח חיים בריא שתורם לאיכות החיים ולבריאות הכללית, מיטיב גם עם שרידות השתלים ובריאותם.

 

ישנם מקרים בהם מבוצע שיקום נרחב על גבי שתלים, למשל במצבים בהם היה חסר שיניים מלא והוחלפה תותבת (פלטה) נשלפת בשיקום מלא על ידי כתרים על גבי שתלים. במצבים אילו יישקל ע"י הרופא המטפל ביצוע "סד לילה", שתפקידו להגן על השיקום הנרחב בפני שברים וסדקים הנובעים מעומס יתר המופעל עליהם.

 

חשוב לדעת כי דלקות מופיעות ומתפתחות סביב שתלים, בשכיחות גבוהה מאוד. כאשר קיימת דלקת סביב שתל לא בהכרח יהיו סימנים מורגשים ע"י המטופל, כמו כאב או דימום. דלקות סביב שתלים מתקדמות מהר מאוד וגורמות נזק נרחב גם לעצם סביב השתל עד כדי צורך בהוצאת השתל.

 

במצבים אילו שיקום האזור יהיה ארוך ומורכב וידרוש פרוצדורות כירורגיות של בניית עצם ולעיתים השתלת חניכיים לפני שניתן יהיה להשתיל שוב באזור.

 

הכותבת היא מומחית למחלות חניכיים, יועצת לחברת התרופות "כצט"





 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
איך לשמור על תוצאות השתלת השיניים?
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים