שתף קטע נבחר

התנאי של טורקיה: "גישה חופשית לעזה"

גורם טורקי בכיר מבהיר כי אנקרה מתעקשת שבמסגרת הסכם הפיוס תקבל טורקיה גישה חופשית לרצועה כדי להעביר סיוע לפלסטינים כשחמאס מקבלת בברכה את השיחות. הבכיר טען כי המשבר היה יכול להיפתר לפני שנתיים, אך ישראל שינתה את דעתה בשל ההפגנות נגד השלטון וההפיכה במצרים

מה המכשול של הסכם הפיוס שיפתור את המשבר בין ישראל לטורקיה? ישראל כבר התנצלה על משט המרמרה והודיעה כי היא מוכנה לשלם פיצויים. התנאי האחרון בהסכם הוא מה שטורקיה מגדירה כ"מצור על עזה". גורם טורקי בכיר מבהיר כי אנקרה דורשת גישה חופשית מוחלטת לעזה.

 

הבכיר, ששוחח עם כתב העיתון הטורקי "הורייט" שדבריו מתפרסמים הבוקר (שבת) אומר כי טורקיה רוצה את הגישה החופשית לרצועה כדי לספק כל סיוע אפשרי לפלסטינים שם. "טורקיה מחויבת לא לקבל שום הגבלה על הסיוע הטורקי לעזה", אמר הבכיר.

 

ארדואן רוצה מנתניהו גישה חופשית לעזה (צילום: AFP, אבישג שאר ישוב) (צילום: AFP, אבישג שאר ישוב)
ארדואן רוצה מנתניהו גישה חופשית לעזה(צילום: AFP, אבישג שאר ישוב)

הבכיר אומר גם כי בחמאס מקבלים בשמחה את השיחות שמתקיימות בין ירושלים לאנקרה, גם למרות התנאי הישראלי לגרש את בכיר הארגון סלאח אל-עארורי מאנקרה. עם זאת, הבכיר טוען כי נושא גירוש אל-עארורי היה מידע שגוי שהודלף בכוונה כדי לראות מה תהיה דעת הקהל בנושא. השבוע דווח כי אל-עארורי כבר לא נמצא בחודשים האחרונים בטורקיה.

 

הבכיר טען גם כי חמאס מצפה בקוצר רוח לסיוע הטורקי. לדבריו, ביקורו של ראש הלשכה המדינית של חמאס חאלד משעל בטורקיה לא הייתה קשורה לשיחות, אך בהחלט סייעה להבהיר לעולם שחמאס הוא חלק מהפתרון לסכסוך הישראלי-פלסטיני.

 

בשיחה עם כתב "הורייט" טען הבכיר כי המשבר היה להיפתר כבר בשנת 2013 לאחר שישראל התנצל על משט המרמרה, אך היו שני אלמנטים שגרמו לישראל לסגת. האחד היה ההפגנות האלימות נגד השלטון בקיץ 2013 והחקירות נגד בכירי השלטון. הבכיר גרס כי ישראל חשבה שמפלגת השלטון של רג'פ טאייפ ארדואן AKP תיפול ולכן התחרטה.

חמאס מרוצים משיחות הפיוס. ארדואן עם חאלד משעל (צילום: EPA) (צילום: EPA)
חמאס מרוצים משיחות הפיוס. ארדואן עם חאלד משעל(צילום: EPA)
אלמנט נוסף, לטענת הבכיר הטורקי, היה ההפיכה במצרים שהובילה לעלייתו של הנשיא הנוכחי עבד אל-פתאח א-סיסי. הבכיר אמר כי ישראל ראתה בא-סיסי בן ברית חזק יותר וחשוב יותר והעדיפה להתמקד בחיזוק היחסים איתו מאשר עם טורקיה.

 

הניצחון המחודש של AKP בבחירות בתחילת חודש נובמבר גרמו לישראל לשנות את דעתה ולהתניע מחדש את השיחות לפיוס בין ישראל לטורקיה.

 

הבכיר גם שיגר קריאה לישראל שהיא צריכה לפעול כדי לכלול בהסכם את נושא הגז הטבעי. "כדאי לישראל להעביר גז לאירופה דרכנו", אמר הבכיר. "זה עדיין לא חלק מההסכם ואפשר לדון על זה בהמשך".

 

והאם תימשך הביקורת הנוקבת מאנקרה נגד ישראל אחרי ההסכם? הבכיר הבהיר כי לא בהכרח שתהיה דממה מארמון הנשיאות. "הנציגים הישראליים אמרו למקביליהם בטורקיה כי נשמעת ביקורת רבה מדי. עם זאת, נרמול היחסים עבור אנקרה לא אומר שהביקורת תיפסק. אולי הטון יהיה מתון יותר, אבל ביקורת כנראה עדיין תהיה", אמר הבכיר.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אמיל סלמן, AP
יהיה הסכם?
צילום: אמיל סלמן, AP
מומלצים