שתף קטע נבחר

רגע לפני 2016: חמשת הסיכונים בבורסה

שנת 2015 תיכף ננעלת אך הבעיות בשווקים לא הולכות לשום מקום ומאיימות להכביד על הבורסות בעולם גם השנה. בין הניסיונות לחפש הזדמנויות טובות להשקעה בבורסה ב-2016, כדאי לזכור שיש גם סיכונים ולקחת גם אותם בחשבון. הנה חמש נקודות מטרידות

הבורסה הישראלית מושפעת בעיקר מהכיוון של הבורסות מעבר לים ובראשן וול סטריט. סין, ארה"ב ואירופה ממקדות את תשומת לב המשקיעים וגם השנה עלולים לפרוץ רגעי שבר עם תרחישים שיגררו את הבורסה למסכים אדומים. בבית ההשקעות פסגות מצביעים על חמישה גורמים מועדים לפורענות, סיכונים מרכזיים בעולם ההשקעות שראוי שכל משקיע יידע על קיומם.

 

לכתבות נוספות בנושא:

איך להתמודד עם "ברבור שחור" בבורסה?

מה הכסף שלכם יעשה ב-2016?

 

הסיכון הראשון שלא צפוי להיעלם גם ב-2016 הוא הכלכלה הסינית. האטה בקצב הצמיחה של סין הטרידה לא מעט את השווקים במהלך 2015, אך לא בעצם האטה רואים כלכלני פסגות את האיום האמיתי ולהערכתם החשש טמון דווקא במקום אחר - חוסר שבעות רצון בקרב הציבור הסיני.

 

"לפי נתוני ה-CLB (גוף מחקר מהונג-קונג העוקב אחר שוק העבודה הסיני), מספר השביתות בסין גדל מ-54 בתחילת 2014 ל-252 כיום, תופעה המלמדת על חוסר שביעות רצון מצד העובדים ו/או בעלי המפעלים, חוסר שביעות שניתן כמובן להסביר על ידי ההאטה החדה בפעילות סקטור התעשייה", מציין אורי גרינפלד, כלכלן ואסטרטג ראשי בפסגות.

 

הממשל הסיני יהיה עסוק מדי?

למה כל כך מטרידה התופעה? גרינפלד מסביר כי התופעה עלולה לפגוע ביכולת של הממשל הסיני לנהל את הכלכלה. תקווה רבה תולים הכלכלנים בצעדי הממשל הסיני והציפייה היא שצעדים אלה יצליחו לייצב את הכלכלה הגדולה ולהחזיר אותה למסלול של צמיחה.

 

 (צילום: MCT) (צילום: MCT)
(צילום: MCT)

 

הערכה היא שאם הממשל הסיני יהיה עסוק מדי בלשמור על הסדר ולהבטיח את הצייתנות הציבורית, הוא יתקשה לנהל את הכלכלה, מה שיחמיר את מצבה של הכלכלה הסינית, יעכב את ההתאוששות ויאריך את תקופת האטה בסין שמשפיעה לרעה על השווקים הגלובליים ופוגעת ברמת הביקושים לסחורות.

 

מאירופה תיפתח הרעה?

סיכון נוסף שרואים כלכלני פסגות מתרכז באירופה ומקורו בפוליטיקה האירופאית. החשש הכבד הוא מהתחזקות כוחן של מפלגות קיצוניות במדינות אירופה על רקע משבר המהגרים ופיגועי הטרור. המציאות הפוליטית שמביאה לעליית קרנן של מפלגות קיצון עלולה ליצור התנגשויות בין מדינות כאלה ואחרות לבין גרמניה.

 

כזכור, יוון שפיתחה איבה כלפי גרמניה בשל הגזירות ותוכנית הצנע שלה התחייבו היווניים כתנאי לקבלת תוכנית הסיוע שתחלץ את יוון מהמשבר. מקרה יוון הוא דוגמה להתנגשות דומה שיכולה לפרוץ בין גרמניה למדינות נוספות ביבשת. "אם קרב הורדות הידיים בין היוונים לגרמנים בתחילת השנה הדאיג את השווקים אז מה יקרה במידה ויתברר שמדובר בספורט הפופולארי ביותר ביבשת", ממשיך גרינפלד.

 

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)
 

 

הסיכון שלישי נקשר שוב לאירופה והפעם במוקד האפשרות שבריטניה תפרוש מהאיחוד האירופי. מדובר בתרחיש אפשרי אך בעל סבירות נמוכה כעת וספק רב אם ייצא לפועל משאל עם שכזה. "במידה והאזרחים הבריטים יגידו לאיחוד תודה אבל לא תודה, יתעוררו לא מעט סימני שאלה באשר לעתידו של האיחוד כולו ועוד יותר באשר ליכולתה של לונדון להמשיך להיות המרכז הפיננסי של אירופה", מעריך.

 

מאירופה, לארה"ב – הסיכון הרביעי נמצא באמריקה בלב וושינגטון, מקום מושבו של הבנק המרכזי בארה"ב. חשש גדול קיים בשווקים באשר לתוואי העלאות הריבית הצפוי השנה. למרות שהכלכלה האמריקנית המתאוששת נראית טוב ומאפשרת העלאת ריבית (כאשר האינפלציה חוזרת לרמה סבירה), עדיין מה שמעיב על העלאת הריבית האמריקנית היא רמת הריביות הנמוכות במדינות בעולם. הפערים מקשים על תוואי העלאות הריבית, הדולר צפוי להתחזק מאוד מול המטבעות המרכזיים בעולם.

 

קריסה בשוק האג"ח המסוכנות?

הסיכון החמישי המשמעותי השנה נוגע לשוק אגרות החוב האמריקני שהתשואה בו גבוהה והאג"ח בעלות סיכון גבוה (בעלות דירוגים נמוכים בשל הסיכון). מדובר בשוק ה-High Yield שחלק נכבד ממנו הוא אג"חים בסקטור האנרגיה. הירידה במחירי הנפט הובילה את החברות להפסדים וקיים ספק באשר ליכולת שלהן לעמוד בהתחייבויות שלהן מול משקיעי האג"ח ולהחזיר את החוב.

 

 (צילום: gettyimages imagebank) (צילום: gettyimages imagebank)
(צילום: gettyimages imagebank)

 

בפסגות מעריכים שברמות המחירים הנוכחיות של הנפט, לא מעט חברות אנרגיה ממונפות יאלצו לפשוט רגל. הסיכון לקריסה בשוק זה של אג"ח HY מאיימת בעיקר על קרנות נאמנות שחשופות לאג"ח המסוכנות.

 

"כפי שלמדנו כבר לא פעם, בכל הנוגע לשווקים ובעיקר לשווקים האמריקנים, אנחנו אף פעם לא יודעים באמת עד כמה נמוך וכמה מהר הדברים עלולים להידרדר. כמה קרנות חשופות לאג"ח הבעייתיות, באילו מינופים והאם יש מוסדות פיננסיים גדולים שחשופים לאותן קרנות? סקטור האנרגיה האמריקני מהווה סיכון פיננסי הרבה יותר גבוה ממשקלו בכלכלה", מעריך גרינפלד. 

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים