שתף קטע נבחר

מפרויקט "המפלצת" עד לקיצור העונש: זו פרשת הולילנד

לפני חמש שנים התפוצצה לעיני הציבור פרשת פרויקט המגורים בירושלים. חודש מאוחר יותר נחקר לראשונה ראש הממשלה לשעבר אהוד אולמרט. הטלת האשמה של לופוליאנסקי, העדות הבעייתית של דכנר, העונש הכבד שהטיל השופט רוזן וההקלה בעליון. ynet מביא סקירה של פרשה שהגיעה היום לסיומה

 

חקירה ארוכת שנים, שנחשפה לעיני הציבור רק לפני חמש שנים, תמה כנראה היום לקיצה עם החלטות בית המשפט העליון בפרשת הולילנד. הפשיטות, המעצרם, החקירות, עד המדינה, שולה זקן וראש ממשלה בישראל בין החשודים. אז מה היא פרשת הולילנד?

 

"המפלצת"

פרשת הולילנד נחשפה לציבור ב-6.4.2010 אז פשטה המשטרה על משרדי חברת "פולאר השקעות" שבנתה את פרויקט הולילנד. כבר כינו הגדירו אותה במשטרה ובבית המשפט "אחת מפרשות השוחד החמורות שהיו אי פעם בישראל" וכללה חשדות לשוחד בסכומים חסרי תקדים. עו"ד אורי מסר, מקורבו של ראש הממשלה לשעבר אהוד אולמרט, כבר נעצר בשלב זה יחד עם ארבעה אחרים.

 

מתחם הולילנד (צילום: אלכס קולומויסקי) (צילום: אלכס קולומויסקי)
מתחם הולילנד(צילום: אלכס קולומויסקי)
 

פרויקט הולילנד, שכונה "המפלצת" בירושלים, עמד במרכז החקירה. הפרויקט, המשקיף על דרך בגין בירושלים ונושק לרמת שרת וקריית יובל, יצא לדרך בשנות ה-90. הקמתן של מאות יחידות הדיור אושרה סופית ב-1999, למנגינת ליבם של רבים, שקבלו על החריגה הבוטה מהנוף העירוני. השוחד שהיה מעורב באישורי הפרויקט הוביל להגדלתו ב-1,200%. עם זאת, הפרשה כללה חשדות לשוחד גם בפרוקטים אחרים באזורים שונים במדינה ושחיתות במערכות השלטון במשך כשמונה שנים.

 

השחקנים המרכזיים בפרשה הם ראש הממשלה לשעבר אהוד אולמרט, שכיהן גם כראש עיריית ירושלים בעבר. הלל צ'רני, איש עסקים ומבעלי הקרקע של פרויקט הולילנד בירושלים. אורי שטרית, לשעבר מהנדס עיריית ירושלים ובעל משרד אדריכלים בתל אביב, שהתנגד לפרויקט אך התרצה ופעל להרחיבו לאחר שקיבל כסף ונכסים. עו"ד אורי מסר, יד ימינו של אולמרט. מאיר רבין, יזם ואיש נדל"ן המתמחה בקידום פרויקטים, שנחשד כמי שהיה אחראי לאיתור בעלי תפקידים שניתן לשחד. אליהו חסון, חשב קבוצת החברות שניהלו את הפרויקט בירושלים. אביגדור קלנר, ששימש כיו"ר ומנכ"ל חברת פולאר השקעות שבנתה את פרויקט הולילנד. אורי לופוליאנסקי, לשעבר ראש עיריית ירושלים וסגנו של אולמרט בעירייה. אליעזר שמחיוף, לשעבר סגן ראש עיריית ירושלים. שולה זקן, ראש לשכתו של אולמרט שקיבלה שוחד.

 

 (צילום: גיל יוחנן, מוטי קמחי) (צילום: גיל יוחנן, מוטי קמחי)
(צילום: גיל יוחנן, מוטי קמחי)

 



בימים הראשונים לחשיפת הפרשה שהה אולמרט בחו"ל ומקורביו מתחו ביקורת על הרמיזות והכחישו כל קשר לאפשרות כי יש לו נגיעה כלשהי לחשדות. "אנחנו לא מעלים על דעתנו שהמשטרה תעשה הצגה כזאת", נמסר מטעמו בנוגע לאפשרות שאולמרט יזומן לחקירה.

 

ארבעה ימים חלפו וראש הממשלה לשעבר התייחס לראשונה לפרשת הולילנד בשיחה עם ynet: "הדיווחים בנושא הפתיעו וציערו אותי בו זמנית. בימים האחרונים מנסים לקשור את שמי לדברים ולמעשים שאין לי כל קשר אליהם, כפי שקרה בפרשיות קודמות בעבר, שגם בהן הופרכו חשדות וטענות קשות נגדי שלא היה להן בסיס. זה מה שקורה גם הפעם", הסביר אולמרט.

 

לופוליאנסקי: סגן ראש עיר זה תואר נחמד. ראש העיר מחליט

אחרי עוד שלושה ימים פורסם ב"ידיעות אחרונות" כי אולמרט טען באוזני מקורביו שאיש מפתח בפרשה ניסה לסחוט אותו וחשודים נוספים. בעקבות הדיווח התפתח עימות בין ראש הממשלה לשעבר למשטרה. גורם בכיר במשטרה הגיב לדברים ואמר כי "קשה להבין איך אדם כה בכיר שטוען כי נסחט, לא פנה למשטרה. אם היה אירוע שכזה ודאי הוא היה מעלה את זה במהלך השנים, או במהלך אחת החקירות שהיו לו. מצד שני אנו מזכירים שגם השר אברהם הירשזון, וגם הנשיא קצב טענו טענות דומות לסחיטה, ובסוף הסיפור שלהם הסתיים עם כתב אישום".

 

העימות נמשך ודבריו זכו לתגובה נגדית. מקורבי ראש הממשלה לשעבר טענו כי "ניסיון הסחיטה המדובר בוצע בתקופת השיא של פרשות אולמרט כאשר היה לו אמון מינימלי במשטרה. אם חקירת המשטרה אכן יסודית כפי שפורסם, אז בידי המשטרה כבר נמצאים הפרטים על נסיונות לסחוט אנשים שונים על ידי עד מרכזי".

 

 

מעצר לופוליאנסקי ב-2010 (צילום: אבי מועלם) (צילום: אבי מועלם)
מעצר לופוליאנסקי ב-2010(צילום: אבי מועלם)

 

ב-14.4.2010 נעצר ראש עיריית ירושלים לשעבר אורי לופוליאנסקי. לופוליאנסקי, שכיהן כסגנו של אולמרט בעירייה בין 1993 ל-2003 לפני שהפך לראש העירייה בעצמו, הטיל את האשמה על אולמרט. הוא טען אז בראיון לערוץ 10 כי "סגן ראש העיר, אין לו אחריות. זה תואר רק כדי שיהיה נחמד. ראש העיר הוא המחליט. זאת האמת". אולם גורמים המעורים בחקירה אמרו ל-ynet כי פרויקט הולילנד במתכונתו הנוכחית אושר בתקופת אולמרט, אך כל השינויים בוצעו בתקופת לופוליאנסקי.

  

יום למחרת, ב-15.4.2010, הותר לפרסם כי אולמרט הוא בין החשדים בפרשה, בין היתר בקבלת שוחד של מאות אלפי שקלים וכן פורסם על עד מדינה בפרשה, שמואל דכנר, שזהותו הייתה אז חסויה.

   

ב-26.4.2010 נעצרה ראש לשכתו של אולמרט, שולה זקן, עם חזרתה לארץ בנמל התעופה לאחר שהאריכה את שהותה בלוס אנג'לס לאחר פרסום הפרשה. היא נחשדה כי לאורך השנים קיבלה שוחד בכסף ובשווי כסף עבורה ועבור אחרים כדי שתסייע בקידום פרויקט הולילנד, הרחבתו ושינוי יעוד הקרקע עליו נבנה הפרויקט ממלונאות למגורים.

 

כחודש לאחר החשיפה, ב-5.5.2010, הצטרף אחיו של אולמרט, יוסי, לרשימת המעורבים בפרשה. בצוות ההגנה של אולמרט הכחישו גם את החשדות החדשות נגד אחיו.

 

מאוחר יותר באותו חודש אולמרט נחקר לראשונה. הוא נחקר באזהרה במשך שמונה שעות ומסר את גרסתו לחוקרים וחזר וטען כי מעולם לא קיבל שוחד בשום תפקיד ציבורי. חמישה ימים לאחר מכן נחקר שוב וטען כי התייחסותו לפרויקט לא הייתה אישית וכי לא היו לו שיקולים אחרים בקידומו. ב-11.7.2010 נחקר אולמרט בפעם השלישית במשך שבע שעות ונשאל גם על חשדות בשוחד בפרויקט אחר בירושלים.

 

ב-28.8.2010 הגישה המשטרה את המלצותיה: להגיש כתבי אישום חמורים נגד 14 חשודים בפרשה, בראשם אולמרט. בינואר 2012, כמעט שנתיים לאחר חשיפת הפרשה, הוגשו לבית המשפט המחוזי בתל אביב כתבי האישום בפרשת הולילנד. "כל אלה אפשרו התקיימותה במחשכים של מערכת יחסי שוחד מסועפת בהיקפים נרחבים שנמשכה לאורך למעלה מעשור, כשבמתחם הולילנד הולך ונבנה בפועל פרויקט מגורים בעל נפחי בניה והיקף חריגים מאין כמותם בנופה של הבירה ירושלים", נכתב באישומים.

  

עדות דכנר והסתירות

ב-1 ביולי 2012, שנתיים ושלושה חודשים לאחר שהתפוצצה הפרשה, החל להעיד עד המדינה שמואל דכנר בבית המשפט המחוזי. דכנר סיפר כי הלל צ'רני היה אמור לשאת בתשלומי השוחד, אך הוא אמר בבית המשפט: "בלי הברכה של אולמרט ולופוליאנסקי, תוכנית הולילנד לא הייתה קמה".

 

ככל שהמשיכה העדות, תיאר עד המדינה את יחסיו עם ראש הממשלה לשעבר. "היחסים היו כמו שני גנבי סוסים ואני מודה שאני אחד הגנבים. היה ברור שאנחנו נפגשים לא מאהבת מרדכי. זה היה מפגש אינטרסים".

 

עד המדינה שמואל דכנר (צילום: מוטי קמחי) (צילום: מוטי קמחי)
עד המדינה שמואל דכנר(צילום: מוטי קמחי)

אהוד אולמרט ושמואל דכנר (צילום רפרודוקציה: יריב כץ) (צילום רפרודוקציה: יריב כץ)
אהוד אולמרט ושמואל דכנר(צילום רפרודוקציה: יריב כץ)

דכנר המשיך לספר: בתחילת 1994 פניתי לאולמרט, ביקשתי שיעזור לנו בקידום הפרויקט. למיטב זיכרוני הייתה יותר מפגישה אחת, בסופו של דבר הבנתי שהוא יהיה מוכן לתמוך בפרויקט. אמרתי לו שאני מייצג את הולילנד, ושכל דבר שנוכל לבוא לקראתו או לקראת העירייה נשמח לעשות. הבנתי ממנו שיש על מה לדבר", אמר דכנר וחייך.

 

עם זאת, ככל שהתקדמה עדותו, הסדקים החלו להופיע. כמעט ארבעה חודשים לאחר פתיחת המשפט הודה דכנר כי שיטת השוחד שפירט במהלך עדותו בקשר לקשריו עם היזם הלל צ'רני לא הונהגה במקרים אחרים, דבר שסתר את הבסיס המרכזי שעליו נסמך כתב האישום.

 

בין היתר, נחקר העד על גרסתו למתן השוחד של אהוד אולמרט, אך השיב בחלק מהפעמים כי אינו זוכר או שאין ברשותו את המסמכים. שלושה מקרים שבהם, לכאורה, ניתן שוחד לאולמרט, הוזכרו בדבריו, אך ש"ד הודה כי אינו זוכר מתי ניתן השוחד, אם שולם בסכום אחד או במספר תשלומים וגם לא את סכום השוחד.

 

בפברואר 2013 חשפו סנגוריו של אולמרט דף שנלקח מיומן אישי של עד המדינה שנכתב בכתב ידו. באותו דף נכתבה "רשימת משוחדים", שלטענת הפרקליטות הם אלו לכאורה שקיבלו כספים כדי לקדם את פרויקט הולילנד, אך שמו של אולמרט לא מופיע בה. הסנגורים טענו שעד המדינה הכין לעצמו את אותה רשימה זמן רב לפני שנפתחה חקירת המשטרה בפרשה, ועוד לפני שפנה לרשויות האכיפה. ב-1 במרס 2013, שעות לאחר שהעיד, דכנר הלך לעולמו.

 

אולמרט על דכנר: "לא קיבלתי אגורה"

בספטמבר 2013 עלה אולמרט לדוכן העדים והדף את הטענות. "דלתי הייתה פתוחה בפני דכנר", אמר אולמרט. "אבל מעולם לא קיבלתי אגורה ממנו. הכול סיפורים שמטרתם להוביל מטרה אחת, להוביל את המדינה לתת לו מיליונים".

 

 

חודש חולף ואולמרט מתבקש בעדותו להסביר את היחסים בין ראש לשכתו בעיריית ירושלים שולה זקן לבין דכנר והיזם צ'רני. "זו מערכת יחסים מורכבת ומסובכת", אמר אולמרט והציע שזקן תפרט בעניין. בשלב זה יצאה זקן מהאולם בבכי, פגועה מכך שלטענתה אולמרט לא גיבה אותה באופן חד משמעי. היא תעלה להעיד לראשונה בפרשה מיד בתום עדותו של אולמרט.

 

ימים לפני הכרעת הדין, התקרבה זקן לסגירת עסקה עם הפרקליטות על הפיכתה לעדת מדינה. מקורביה אמרו כי ככל הנראה היא מסרה לחוקרים קלטת שבה נשמע לכאורה ראש הממשלה לשעבר מנסה לשבש משפט. אותו חשד לשיבוש עומד כעת לפתחה של הפרקליטות שצריכה להחליט אם להעמיד את אולמרט לדין באשמת שיבוש הליכי משפט. אנשי אולמרט כינו את הקלטת: "עוד כזבים של זקן". לבסוף הפכה זקן לעדת מדינה ובמסגרת העסקה היא נידונה ל-11 חודשי מאסר.

 

משש שנות מאסר לשנה וחצי

ב-31 למרס 2014 נפל דבר בישראל. אולמרט הורשע בקבלת שוחד ובעבירות נוספות. "נאשם מספר 8, אהוד אולמרט, קיבל באמצעות אחיו סכומי כסף אדירים מיזמים שביקשו לקדם את פרויקט הנדל"ן בירושלים". כתב שופט בית המשפט המחוזי בתל אביב דוד רוזן.

 (צילום: תומר אפלבאום) (צילום: תומר אפלבאום)
(צילום: תומר אפלבאום)

"אולמרט היה חלק מרכזי במערכות שלטון מושחתות שהרקיבו לאורך שנים. מאות אלפי שקלים הועברו לעובדי ונבחרי ציבור. עד המדינה דכנר קנה את שירותיו", הוסיף השופט רוזן בהכרעת הדין.

 

אולמרט הורשע בשתי עבירות שוחד. הראשונה: קבלת חצי מיליון שקל מעד המדינה באמצעות אחיו יוסי אולמרט, והשני קבלת שוחד בסך 60 אלף שקל מעד המדינה באמצעות ראש לשכתו שולה זקן ועו"ד אורי מסר. הוא זוכה מחמת הספק מסעיף קבלת שוחד בסך 70 שקל.

 

חודשיים וחצי מאוחר יותר דן השופט רוזן את אולמרט לעונש חמור של שש שנות מאסר. צוות ההגנה של ראש הממשלה לשעבר הגיש ערעור לבית המשפט העליון, שהיום קיצר את עונשו של אולמרט ל-18 חודשי מאסר בפועל. כעת יש להמתין אם אולמרט ואנשיו יפעלו משפטית שוב או ראש ממשלה בישראל ייכנס לכלא ב-15 בפברואר 2016.

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
אולמרט בבית המשפט העליון
צילום: רויטרס
מומלצים