שתף קטע נבחר

נשיא האוניברסיטה העברית נגד המרצים שתקפו את השרה שקד: "שיח אלים ומזיק"

פרופ' מנחם בן ששון מתייחס לראשונה בראיון ל-ynet לסערה שחוללו מרצים שכינו בפייסבוק את שרת המשפטים "חלאה ניאו-נאצית". "האוניברסיטה לא יכולה לנקוט צעדים משמעתיים רשמיים", הבהיר, "אבל אני מגנה את הדברים"

 

 

יומיים לאחר הסערה שפרצה בעקבות דבריהם הקשים של מרצים באוניברסיטה העברית נגד שרת המשפטים, איילת שקד, כאשר אחד מהם אף כינה אותה בפייסבוק "חלאה ניאו-נאצית", נשיא האוניברסיטה, פרופסור מנחם בן ששון, מגיב להתבטאויות לראשונה בראיון ל-ynet.

 

הנשיא גינה היום (ד') בתוקף את הדברים, אך הסביר כי האוניברסיטה אינה יכולה בשלב זה לנקוט צעדים משמעתיים משום שהדברים נאמרו מחוץ לכותלי האוניברסיטה, אולם הדברים יישקלו במקרה שהנושא יגיע לכדי העמדה לדין פלילי.

הפוסט בפייסבוק שעורר את הסערה ()
הפוסט בפייסבוק שעורר את הסערה
 

"אני חושב שהגענו לסוג של התבטאויות שהוא לא ראוי בחברה דמוקרטית", אמר בן ששון. "אדם יכול להביע את דעתו בכל עניין ובכל מקום אבל לא צריך להרים את הקול ולהשתמש בביטויים בוטים. אפשר להגיע לתכלית בלי שפוגעים בנשיא מדינה ובאושיות דמוקרטיות – בשביל מה צריך את זה? זה לא סוג של ביטוי שאתה מצפה מאדם מתורבת שישתמש בו. לא ניאו-נאצי, ולא אף אחד מהביטויים האלה. זה לא ראוי".

 

בן ששון סיפר על התחושות האישיות הקשות שחווה כששמע לראשונה את הדברים המתריסים ביום שני, והצהיר כי מדובר בדברים ש"מזיקים לשיח הציבורי". עם זאת לא פורסם גינוי רשמי וחריף מצד המוסד מיד לאחר הדברים, והנשיא הבהיר כי גינויו של הדברים הם עמדתו הפרטית בלבד.

 

"הציפייה שלך היא שלאוניברסיטה יש שיח ושיג עם מה שאדם אמר בשעות הפנאי שלו", הסביר. "קודם כל רצינו להסביר לציבור שיש הבדל בין חיי האיש ומחויבויותיו באוניברסיטה לבין חייו כאזרח".

"לא ראוי שאדם מתורבת יתבטא כך". פרופ' מנחם בן ששון ()
"לא ראוי שאדם מתורבת יתבטא כך". פרופ' מנחם בן ששון
על המוקד: שרת המשפטים איילת שקד (צילום: הלל מאיר - סוכנות תצפית) (צילום: הלל מאיר - סוכנות תצפית)
על המוקד: שרת המשפטים איילת שקד(צילום: הלל מאיר - סוכנות תצפית)
 

ומה עם גינוי תקיף מהאוניברסיטה? למה לא שמענו?

 

"אז אתה שומע אותו עכשיו, ואתה שומע אותו בצורה הברורה ביותר מנשיא האוניברסיטה. אנחנו לא מנהלים שיח פוליטי או אחר בביטויים בוטים, אלימים, חריפים ופוגעניים כמו 'חלאה' – ביטויים שאנחנו לא משתמשים בהם. אני לא מדבר עליי, אלא על הציפייה שלי מהקהילה האקדמית שאני חבר בה – האוניברסיטה מגנה ביטויים כאלה".

 

שוחחת עם המרצים אחרי שפרצה הסערה?

 

"לא שוחחתי. אני לא רוצה להיכנס היום לשיחה בנושא הזה. שמעתי את מה שיש לד"ר עופר כסיף להגיד בתקשורת. אני אומר את הדברים וחוזר ואומר אותם – אני לא אשכנע אותו. שיהיה ברור – זוהי לא רק עמדתי, אלא עמדת האוניברסיטה העברית. אני מגנה את ביטויים האלה. הם לא ראויים להתקבל".

 

לא הרגשת צורך להרים טלפון לאותם מרצים?

 

"לא הרגשתי צורך להגיד את דעתי. הם יצאו לרשות הרבים להביע את עמדתם. באמצעותך אני אומר דעתי לציבור – לא מיד, אלא לאחר שהדברים רגועים אצלי. אנחנו קהילה פלורליסטית ומופת. אנחנו חיים ביחד 20 אלף סטודנטים ומרצים בני לאומים שונים ודתות שונות והגענו להסכמה שלנו, כל תאי הסטודנטים, שלא מרימים את הקול ושלא מנהלים שיח אלים. לכן מפריע לי מאוד שמרצה אחד באוניברסיטה מנהל שיח אלים שאנחנו לא זקוקים לו".

 

דעה או הסתה? הפוסט המסעיר בפייסבוק

הסערה החלה ביום שני לאחר שד"ר עופר כסיף, מרצה בחוג למדעי המדינה, כינה את השרה שקד "חלאה ניאו-נאצית" בפוסט שפרסם בעמוד הפייסבוק שלו. השרה כבר הודיעה כי תגיש תלונה במשטרה. כסיף שיתף פוסט שכתב עמיתו לאוניברסיטה, פרופסור עמירם גולדבלום, שפרסם תמונה של שקד ועמה ביקורת חריפה על חוק השקיפות, שמכונה גם חוק העמותות.

 

"היא לא רק אחראית שותפה לפשיזציה של ישראל, אלא גם שותפה עקיפה לרצח עם באפריקה ולפשעים נגד האנושות. כבר כלו המילים במילון באמצעותן ניתן להגדיר את הטינופת הזו", כתב בין היתר.

 

  

בן ששון הבהיר כי "האוניברסיטה לא יכולה לנקוט צעדים בנוגע למה שאדם אומר ברשות היחיד ואנחנו אומרים את זה והדבר הראשון שאמרנו". אך בכל זאת נשאלת השאלה היכן עובר הגבול.

 

"אדם יכול להגיד הכול אלא אם כן יש עבירה פלילית", הסביר נשיא האוניברסיטה. "שרת המשפטים הגישה תביעה, ולאחריה יתברר אם האיש אשם או לא אשם בדין פלילי. יש ביטויים לכל אורך השנה, שאנשים מתבטאים ופונים אליי במכתבים – 'תעניש אותו עונש משמעתי'. לא. אנחנו מענישים ענישה משמעתית אם אדם ניצל במה אוניברסיטאית כדי להגיד דבר שיש בו משום מה שאיננו מתחום השיעור סמינר שלו".

 

נשיא האוניברסיטה התייחס למשמעות של הדברים כלפי הסטודנטים של אותם מרצים ובמוסד האקדמי באופן כללי. "יכול להיות שאמונם של חלק מהתלמידים יתחזק במורה כי הם חושבים כמותו", אמר. "יכול להיות שחלק מהתלמידים יעזוב את אותו מורה משום שדעתם בדיוק הפוכה מדעתו והם לא חייבים ללמוד אצלו".

 

מה אם הייתה קריאה יותר קיצונית - לרצח, לתמיכה בטרור - אולי היינו רואים יחס אחר?

 

"זו תשובה קלה, במקרה כזה זו עבירה פלילית, ואני אומר לך בפירוש שאנחנו לא עוסקים בזה".

 

עם זאת, כאמור, במקרה הזה כבר הוגשה תלונה במשטרה. בסיכום דבריו אמר הפרופסור: "יכול להיות שגם ההתבטאות הזו של ד"ר כסיף שייכת למשטרה. אבל בעידן הדמדומים הזה שאנחנו לא יודעים עדיין מה טיבה של ההתבטאות, פלילית או לא פלילית, יש בהתבטאות הזה בוטות וגסות שהיום אני מתייחס אליה ככה". 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
"מזיק ולא ראוי". פרופ' בן ששון
צילום: EPA
שרת המשפטים איילת שקד
צילום: EPA
מומלצים