שתף קטע נבחר

הוצאה להורג מטלטלת את יחסי סעודיה-איראן

שפל חדש בקרע בין סונים לשיעים במזרח התיכון. הממלכה הוציאה להורג 47 בני אדם, בראשם איש הדת השיעי נימר א-נימר, מבקר השלטון הסוני ומי שנחשב לסמל בציר איראן-חיזבאללה. העולם השיעי מגנה: "גרועים מדאעש"

 

"שייח א-נימר שהיד". מתוך סוכנות הידיעות האיראנית "פארס" ()
"שייח א-נימר שהיד". מתוך סוכנות הידיעות האיראנית "פארס"
המהלך שעלול להעמיק את הקרע בין השיעים לסונים: משרד הפנים בסעודיה הכריז הבוקר (שבת) בהודעה לקונית כי 47 מורשעים בפשעים הקשורים לטרור והסתה נגד הממלכה הוצאו להורג ב-12 אזורים שונים בממלכה. מי שחתם על צו המאשר את הוצאתם להורג היה המלך סלמאן בן עבד אל-עזיז. פרשנים שהתראיינו ברשת הטלוויזיה אל-ערבייה, שפתחה גל שידורים בעקבות ההודעה, הצדיקו את הצעד וכינו אותו "סופה נחרצת נוספת" של הממלכה נגד הטרור ("סופה נחרצת" הוא השם למבצע הראשון של סעודיה נגד המורדים החות'ים בתימן).

 

מבין המוצאים להורג 45 סעודים, אזרח מצרי ואזרח מצ'אד. בכלי התקשורת הסעודיים הוסיפו כי הם שהורשעו בין השאר ב"התקפה נגד מטות של מנגנוני הביטחון וכוחות הצבא, חתרו לפגוע בכלכלה הלאומית, פגעו במעמדה של סעודיה וביחסיה ובאינטרסים שלהם עם המדינות האחיות והחברות".

 

השם הבולט בין המוצאים להורג הוא של איש הדת השיעי הבכיר, השייח נימר באקר א-נימר, המהווה סמל של האופוזיציה השיעית לבית המלוכה הסעודי. באוקטובר אישר בית המשפט לערעורים בסעודיה את עונש המוות שנגזר עליו, ובכך הפך אותו גם לסמל תקשורתי המזוהה עם הציר השיעי של איראן וחיזבאללה.

 

משרד החוץ האיראני מסר כי התוצאות של המדיניות הלא אחראית מצד סעודיה יגרמו לה לשלם מחיר כבד: "בעוד שממשלת סעודיה תומכת בזרמים ה'תכפיריים' והטרוריסטיים, היא מטפלת במבקריה בתוך המדינה באמצעות הוצאות להורג ודיכוי. פשע הוצאתו להורג של נימר א-נימר מראה את עומק חוסר החכמה וחוסר האחריות מצד השליטים בסעודיה".

 

סוכנות הידיעות "פארס" דיווחה שחבר מועצת הביטחון הלאומי בפרלמנט האיראני, חוסיין נקווי, הוסיף כי "מדובר באקט גרוע יותר מהפשעים של ארגון דאעש".

 

במסיבת עיתונאים של משרד הפנים ומשרד המשפטים הסעודיים נמסר כי רוב ההוצאות להורג בוצעו באמצעות חרב והיתר בירי בתוך בתי הכלא. על פי הנתונים הרשמיים, לכל אורך שנת 2015 בוצעו בערב הסעודית 158 הוצאות להורג. ב-2 בינואר 2016 כבר עומד המספר על 47. 

ההודעה על הוצאתו להורג של השייח א-נימר ()
ההודעה על הוצאתו להורג של השייח א-נימר

ארכיון. המחאה נגד הוצאתו להורג של השייח (צילום: AP) (צילום: AP)
ארכיון. המחאה נגד הוצאתו להורג של השייח(צילום: AP)

עונש המוות נגזר עליו ועל שישה סעודים נוספים (בהם אחיינו) שמתחו ביקורת על בית המלוכה הסעודי וקראו לדמוקרטיזציה ולהפגנות בממלכה.  

 

הרקע לפרשה נעוץ בשנים 2013-2011, אז התקיימו הפגנות אלימות של המיעוט השיעי במזרח המדינה. נרשמו עימותים עם כוחות הביטחון שהסתיימו במותם של יותר מ-20 מפגינים שיעים. ביולי 2012 נעצר א-נימר על ידי כוחות הביטחון ואף ניסה להתנגד ולברוח, אך נתפס.

 

הוא נעצר בגין עידוד מלחמת אחים בסעודיה על רקע עמדותיו הביקורתיות כלפי הממלכה. באישום נגדו נטען שהוא וחשודים אחרים עמדו מאחורי התקפות נגד המשטרה המקומית ופעלו עבור השיעים באיראן. בעקבות מעצרו נערכו הפגנות מחאה בסעודיה שבמהלכן נהרגו שלושה מפגינים שיעים. בית המשפט הסעודי גזר אליהם עונשי מוות ועל פי החלטתו היו גופותיהם אמורות להיות מוצגות בפומבי כדי להרתיע אחרים, אך על פי הדיווחים מהבוקר לא נראה שהצעד יצא לפועל.

 

כבר באוקטובר, אחרי החלטת בית הדין לערעורים, הזהיר סגן שר החוץ האיראני, חוסיין אמיר עבד א-להיאן, בראיון לערוץ האיראני "אל-עאלם", ש"אם השייח א-נימר יוצא להורג, סעודיה תשלם מחיר כבד". מאז גזר הדין הגבירה איראן את הטון שלה בנושא, וכך גם במקומות נוספים בעולם.

 

הוצאתו להורג של א-נימר בוודאי תעמיק את השסע בין איראן לסעודיה ועלולה להביא את היחסים בין המדינות לשפל חדש. בכלי התקשורת האיראניים והמזוהים עם איראן כבר דיווחו בהרחבה על מותו של מי שנחשב עבורם לסמל לדיכוי של בית המלוכה הסעודי.

 

אחיו של א-נימר קרא בראיון ברשת "אל-מיאדין" הלבנונית המזוהה עם חיזבאללה לכך שהתגובות להוצאתו להורג יעלו בקנה אחד עם "האירוע המתועב", אך הבהיר כי אסור לתגובות לחרוג לפסים אלימים.

 

ההוצאה להורג גררה גינויים ברחבי העולם השיעי. חיזבאללה כינה אותה "התנקשות" והוסיף: "הפשע שהשלטונות בסעודיה פתחו עמו את השנה האזרחית החדשה (של הנוצרים) יהיה אות קלון שירדוף את המשטר הזה שביצע מעשי טבח מאז הקמתו ועד עכשיו".

 

בנוסף חיזבאללה הטיל על ארה"ב את האחריות הישירה והמוראלית ל"פשע": "ארצות הברית ובני בריתה מעניקים הגנה ישירה למשטר הסעודי ומחפים על פשעיו הכבירים נגד עמו ונגד עמי האזור".

 

המועצה השיעית העליונה בלבנון כינתה את המעשה "טעות חמורה", המורדים החותים בתימן הלינו על "משפט הראווה", וחבר פרלמנט עיראקי טען שהמעשה ילבה את הסכסוך בין הפלגים השונים באסלאם.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
השייח שהוצא להורג, נימר באקר א-נימר, בכרזה מסוכנות הידיעות האיראנית
מומלצים