שתף קטע נבחר

הוכרזו הזוכים בפרס הציונות

ברשימת הזוכים: המלחין יוסף ברדנשווילי, הכוריאוגרף תמיר גינץ, האמן אליהו אריק בוקובזה והשחקן שי פרדו. שרת התרבות, מירי רגב, ברכה ואמרה: "פרס הציונות מוכיח כי היצירה הציונית לא מפסיקה להתחדש וערכיה נותרים רלוונטיים.בהיעדרה של ההכרה הציונית, נאבק את הפיקדון הנדיר שהופקד בידינו

וועדת השופטים בפרס שרת התרבות ליצירה בתחום הציונות הכריזה על רשימת הזוכים לשנת 2015. הפרסים, בשווי כולל של 300 אלף שקלים, מוענקים ליוצרים בתחום התיאטרון, הספרות, הקולנוע, אמנות פלסטית, מחול ומוזיקה. הפרסים המוענקים זו השנה השנייה נועדו לתת ביטוי לערכי הציונות, להיסטוריה של התנועה הציונית ולחזרת העם היהודי למולדתו ההיסטורית, כל זאת במטרה לעודד ולקדם יצירות אמנות ותרבות בתחום.

 

בתחום המוזיקה זכתה היצירה "הדרך אל ירושלים" של המלחין יוסף ברדנשווילי. בנימוקי חבר השופטים, שבחרה ביצירה פה אחד, נכתב: "היצירה שופעת מקוריות ומבטאת בין היתר את המסע התרבותי וההיסטורי של העם היהודי".

 

בתחום הקולנוע חולקים את הפרס הסרטים "ליל הפתאים" של הבמאי רמי קמחי וסרטו של יובל ארז, "כתומים". על סרטו של קמחי כתבו השופטים בנימוקיהם: "הסרט עשוי מצוין, מגלה בצורה מרתקת את קורות המחתרת היהודית באלג'יק בתקופת מלחמת העולם השנייה ופעילותם האמיצה והציונית להפלת המשטר הנאצי ששלט שם. הסרט חושף עובדות שלא היו ידועות לציבור הרחב ומשלב ראיונות עם הגיבורים האמיתיים יחד עם דרמה משוחזרת". על סרטו של ארז כתבו השופטים: "הסרט מלווה באהבה דמויות שעברו משבר גדול בתקופת ההתנתקות ולמרות זאת נשארו אופטימיים, נאמנים ואוהבי ישראל. הסרט מצליח לגרום לצופה להזדהות עם הדמויות ועם אהבת הארץ".

 

בתחום המחול זכתה היצירה "במדבר דברים" של הכוריאוגרף תמיר גינץ. בנימוקי הוועדה נכתב: "העבודה משקפת את המערב של היוצר אל הנגב ואת מקום מושבה של הלהקה. היצירה מצליחה להעביר את חזונו והחומרים התנועתיים שואבים השראה מהנוף היזי והדמוגרפי של האזור".

 

בתחום התיאטרון זכתה ההצגה "גור אריה יהודה" של שי פרדו. על הצגת היחיד כתבו השופטים: "ההצגה מביאה איתה נקודת מבט מרעננת ומספרת על ישראליותו של בן העדה האתיופית ברוח חדשה ושובת לב. עתורה בהומור רב ואומץ, משוחררת ההצגה מדעות קדומות ועכבות".

 

את הפרס בתחום האמנות הפלסטית החליטו השופטים לחלק לשניים ולהעניקו ליצירה "פרויקט סוקאג'ן – מלחמת ישראל" של אליהו אריק בוקובזה וליצירה "אותות" של נגה יודקביץ' עציוני. על יציתו של בוקובזה כתבו השופטים: "בוקובזה משאיר מסורת יפנית בה נוהגים חיילים לרקום ולמפות את מורשת הקרבות שעברו על מדיהם. בוקובזה בורא חייל ישראלי חדש תוך שימוש בצבעוניות זרה והשטחה גראפית ושוזר אותם על פני רצף מלחמות ישראל". על יצירתה של יודקביץ' עציוני כתבו: "האמנית מרכיבה עולם של אנדרטאות מופשטות מוקטנות הלקוחות מתוך דימויים וטקסים צבאיים. סמלי ההנצחה עשויים חומרים פשוטים ומקומיים ועוטים על עצמם אסתטיקה פיסולית מרחבי, עכשווית, מפתיעה ומחדשת".

 

הזוכה בתחום היצירה הספרותית היא "מתחת שמיים זורעי כוכבים" מאת חנה לבנה. "הספר מעולה וכתוב בצורה המתכוונת לבני הנעורים. הסיפור מרתק ומרגש ברמה הציונית-אנושית שלו. זוהי הצלה אישית של נערה צעירה על ידי עלייתה לארץ ישראל מבגדד כחלק מזהותה הציונית. הכתיבה ישירה ונוגעת ללב". לצד היצירה הזוכה ביקש חבר השופטים לציין לשב את היצירות "ואף על פי כן" של המשורר טוביה סולמי, את הביוגרפיה של יחיאל קדישאי, "יד ימינו", מאת מנחם מיכלסון ואת הרומן, "מול ההרים הסגולים" מאת אוריה באר.

 

עם ההכרזה על הזוכים אמרה שרת התרבות, מירי רגב: "אני מברכת את הזוכים בפרס ומודה להם על תרומתם הייחודית לטיפוח והפצת עושרה הרעיוני של הציונות על כל גווניה. ערכי הציונות חייבים להישאר תמיד כנר לרגלינו ואנו מצווים לשמור עליהם מכל משמר. פרס הציונות מוכיח כי היצירה הציונית לא מפסיקה להתחדש וערכיה נותרים רלוונטיים בכל עת, שכן בהיעדרה של ההכרה הציונית, נאבק את הפיקדון הנדיר שהופקד בידינו".

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: מירי שמיר
יוסף ברדנשווילי
צילום: מירי שמיר
לאתר ההטבות
מומלצים