שתף קטע נבחר
צילום: shutterstock

אושר: יישוב דרוזי חדש יוקם ליד טבריה

המועצה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה להקים יישוב קהילתי למגזר הדרוזי שיכלול בשלב הראשון 400 דירות באזור אחוזת נפתלי בסמוך לטבריה. לדברי רה"מ בנימין נתניהו, מדובר ביישוב חדש שמוקם לראשונה מאז קום המדינה

המועצה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה היום (ג') את החלטת הממשלה מנובמבר 2012 להקים ישוב דרוזי חדש בצפון הארץ. היישוב יוקם בתחום המועצה האזורית גליל תחתון, מדרום לגן לאומי קרני חיטין ומצפון לאזור התעשייה גולני ולכביש 77, באזור אחוזת נפתלי הסמוך לטבריה.

 

"90% הנחה במחיר הקרקע לחיילים דרוזים"

 

לדברי ראש הממשלה בנימין נתניהו שהוביל את היוזמה, מדובר ביישוב חדש שמוקם על ידי המדינה לראשונה מאז 1948. ב-130 השנים האחרונות לא הוקם יישוב דרוזי חדש בשטח ישראל, גם לא על ידי המדינה מאז הקמתה. כיום קיימים 18 יישובים דרוזים שהמדינה מכירה בהם - 4 בגולן ו-14 בגליל.

 

כבר לפני כחודשיים קיבלה ועדת ההיגוי של המועצה הארצית לתכנון ובנייה את ההחלטה להקים את היישוב הדרוזי בתמיכת ראשי הרשויות הדרוזיות, המועצה הדתית הדרוזית ובגיבוי סגן השר לטיפול וקידום המגזר הדרוזי והצ'רקסי, ח"כ איוב קרא.

 

במועצה הארצית, בראשות יו"ר מטה הדיור אביגדור יצחקי, הסבירו כי היישוב יוקם כיישוב קהילתי, המתוכנן בשלב הראשון להיקף של עד 400 יחידות דיור. בטווח הרחוק, תהיה אפשרות שהיישוב יגדל בצורה הדרגתית. אחת המטרות באישור התוכנית היא להקים יישוב בעל אופי קהילתי למגזר באזור הגליל המערבי.

 

עוד נמסר מצוות התכנון במועצה הארצית כי לאחר בחינת 10 אפשרויות שונות למיקום היישוב, נמצא כי אתר אחוזת נפתלי הוא המתאים ביותר. זאת לאור מיקומו בתחום המרקם העירוני של העיר טבריה, וסמיכותו לתשתיות קיימות, למערכת הדרכים הארצית ולאזורי תעסוקה, ולאחר שנוכח כי מרחב הקרב קרני חיטין אינו מושפע מהיישוב החדש.

 

מאחר שהיישובים הדרוזים בנויים במורדות הרים ולרוב סובלים ממגבלות תכנון עקב מיקומם בסמוך לשמורות טבע, היישוב החדש יוקם במרקם עירוני בקרבה לתשתיות, באזור בעל תנאי קרקע נוחים לפיתוח ובקרבה לאזורי תעסוקה. זאת במטרה לתת מענה מתאים ומודרני שיהיה בו כדי לקדם את האוכלוסייה הדרוזית מבחינה כלכלית וחברתית.

כפר דרוזי בצפון הארץ. מגבלות תכנוניות בגלל הבנייה במורדות ההרים (צילום: חסן שעלאן) (צילום: חסן שעלאן)
כפר דרוזי בצפון הארץ. מגבלות תכנוניות בגלל הבנייה במורדות ההרים(צילום: חסן שעלאן)

 

תוכנית נוספת: ישוב בדואי חדש ליד רמת חובב

ממשרד ראש הממשלה נמסר כי הקמת היישוב נועדה לאפשר צמצום פערים בין היישובים הדרוזים ליישובים אחרים בישראל, כחלק מפעולות הממשלה לקידום האוכלוסייה הדרוזית. ראש הממשלה נתניהו אמר כי "לראשונה מאז קום המדינה אנו מקימים יישוב דרוזי חדש. אני רואה חשיבות רבה בהקמת היישוב אשר יביא לקידום המגזר הדרוזי".

 

לדבריו, "העדה הדרוזית קשרה את גורלה עם מדינת ישראל. אחוז המתגייסים בה הוא מהגבוהים במדינה ורבים מבני העדה מתגייסים ליחידות הקרביות בצה"ל. זהו רק חלק מהפעילות הרחבה שלנו לקהילה הדרוזית ואנו מממשים את מחויבותנו כלפי העדה".

 

שר הבינוי והשיכון, יואב גלנט, הוסיף כי "לנו ולדרוזים יש ברית אחים. אנחנו מחויבים להם ובאחריותנו לדאוג לרווחת המגזר ולשגשוגו. אני מברך על יוזמת ראש הממשלה - מדובר בצורך אמיתי לקידום האוכלוסייה הדרוזית, שמתמודדת עם קשיי דיור, הנובעים בין השאר מתשתיות מיושנות ומטופוגרפיה מאתגרת".

 

לדברי ח"כ קרא, "מדובר בהחלטה היסטורית להקמת ישוב דרוזי שיהיה מודל לחיקוי בתכנון, בפיתוח ובשירותים, לרבות תעסוקת הזוגות הצעירים. ישוב זה בא לפתור חלק קטן ממצוקת הדיור הכאובה בקרב החיילים הדרוזים המשוחררים, שלא על חשבון תכנון, פיתוח והרחבת הכפרים הדרוזים הקיימים - אלא בנוסף".

 

במקביל, אישרה המועצה הארצית תוכנית להקמת יישוב בדואי חדש לפזורת ואדי אל נעם ליד אתר רמת חובב. זאת בהמשך להחלטת הממשלה משנת 2000 לאמץ תוכנית חדשה לטיפול באוכלוסייה הבדואית. במועצה ציינו כי המטרה היא "לסגור את הפער שנוצר בין הבדואים לשאר אזרחי המדינה, תוך שילובם של הבדואים בנגב כאזרחים שווי זכויות וחובות במדינה".

 

כיום הפזורה נחשבת כפר בלתי מוכר על ידי המדינה. לעניין גבולות היישוב, כפי שנקבע בתוכנית המקומית, המועצה הארצית סבורה כי ראוי שייקבעו בשיתוף פעולה עם התושבים, תוך הבטחת רמה נאותה של בריאות הציבור לסיכונים סביבתיים (בעקבות הקרבה לאתר רמת חובב).

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
כפר דרוזי ברמת הגולן
צילום: AFP
מומלצים