שתף קטע נבחר

קרב על הקניות בשבת: "פגיעה בלקוחות ובנו"

הצעת חוק יום המנוחה השבועי תעלה מחר להצבעה בקריאה טרומית במליאת הכנסת, ובעלי העסקים יוצאים למתקפה: "החוק יפגע בנו קשות, אבל יפגע בראש ובראשונה דווקא בלקוחות". בין המתנגדים גם הרב אהרון ליבוביץ': "נלחמים על כל חילוני המתגורר בעיר"

הצעת חוק יום המנוחה השבועי, המקדש את יום השבת, שהגיש ח"כ מיקי זוהר (ליכוד) מתוכננת לעלות מחר (ד') להצבעה בקריאה טרומית במליאת הכנסת. לפי דיווחים, זוהר צפוי להסיר את הבקשה מעל סדר היום, לאחר שהודיע כי ישקול בכובד ראש את בקשת סיעת כולנו בנושא, אולם בשלב זה ההצעה עדיין עומדת על סדר היום - ומעוררת סערה. 

 

הצעת החוק מפקיעה את אכיפת יום המנוחה השבועי מהרשויות המקומיות, ואוסרת לחלוטין מסחר בשבת. המצב החוקי אוסר על כך גם כיום, אולם רשויות רבות אינן אוכפות אותו.

 

שרונה מרקט. "ריבוי קונים בסוף השבוע" (צילום: אלי סגל) (צילום: אלי סגל)
שרונה מרקט. "ריבוי קונים בסוף השבוע"(צילום: אלי סגל)

"ניסיון גס לכרסום ברשויות"

אסף זמיר, סגן ראש עיריית ת"א, אמר ל-ynet שהעירייה מתנגדת להצעת החוק מכמה טעמים. "הראשון והמוחלט הוא שאנחנו מתנגדים להתערבות ההולכת וגדלה בעצמאות שיקול הדעת של מועצות ערים נבחרות, שנבחרו לייצר או לקבוע את אופי ההתנהלות בעירם", הוסיף, "אנחנו מתנגדים משום שלעיר ת"א יש שבת באופי מאוד מסוים, שמתקיים כבר שנים, עם היקף מצומצם של מסחר בהסכמת תושבי העיר ולרווחתם, ואנחנו לא מבינים את רצון המדינה לבוא ולהתערב באופי הזה שנוצר והיה שקט עד היום. לעניין התחבורה הציבורית, הבענו ואישרנו את עמדתנו כעירייה לפני מספר שנים בתמיכה גורפת לקיומה של תחבורה ציבורית מצומצמת בשבת, ואנחנו עדיין חושבים שככה צריך להיות. מכל הסיבות האלה אנחנו מתנגדים להצעת החוק".

 

זמיר הסביר שמה שמנחה את העירייה היא השאלה מה ציבור התושבים של העיר חושב שצריך להתקיים ברמת השירותים הפתוחים כדי לנצל בצורה ראויה את סוף השבוע, כמו בילויים, פנאי וחופים. "אנחנו חושבים שצריכים להיות גם תחבורה ציבורית וגם מספר מצומצם של עסקים ומרכולים בתחום המזון שיהיו פתוחים כי זה חלק מהצרכים הבסיסיים", הוא אומר, "אם יעבור החוק, תהיה פגיעה בעסקים, אבל הפגיעה העיקרית מבחינתי תהיה בציבור התושבים שצריכים לצרוך את השירות הזה. יותר מכל דבר, מה שמפריע לנו הוא שבסוף מדובר בחוק דתי ממניעים דתיים ופוליטיים וזו התערבות דתית בסטטוס קוו שקיים בעיר פתוחה וליברלית שסיגלה לעצמה אופי מסוים שהיא מעוניינת להמשיך ולשמור עליו. אני מקווה שהחוק הזה לא יעבור".

 

 (צילום: אלי סגל) (צילום: אלי סגל)
(צילום: אלי סגל)

סגנית ראש עיריית ת"א ומחזיקת תיק התחבורה, מיטל להבי, מוסיפה ואומרת כי היא רואה בהצעת החוק "ניסיון גס לכרסם בסמכויות המכורסמות בלאו הכי של הרשויות המקומיות, לבטל את הגיוון המוניציפלי ולכפות האחדה בהתנהלות לפי רוח בני ברק בלי קשר לאופי המקומי ולציבור הבוחרים העירוני. תנו לנו לנהל את העיר ברוח שלשמה נבחרנו, בלי התערבות מוגזמת, כל שכן יש מספיק משימות לאומיות שמוטלות לפתחה של הממשלה, שגם איתן היא לא מתמודדת בשיא ההצלחה. הייתי מצפה שמי שרוצה להציע הצעה רצינית בנושא השבת יתייחס למכלול ההיבטים שלה איך לייצר עונג שבת שמתאים גם לרוח החילונית ולרוח מסורתית ולא רק לרוח האורתודוקסית, וברוח השבת איך לאפשר לשקופים ולשכבות החלשות להתנייד בהיעדר רכבי שרד. אבל זה לא קורה".

 

התומכים: "הגזל של בעלי הרשתות נמשך"

בקרב בעלי העסקים, אחד התומכים בהצעת החוק הוא קובי ברמר, בעל מכולת שפועלת ברחוב שינקין בת"א זה 45 שנה, המגדיר עצמו "חילוני למהדרין", ומי שהוביל את מאבק העסקים הקטנים בעיר מול רשתות המרכולים הגדולות שפועלות בשבת, והיה מיוזמי העתירה נגד פתיחת בתי העסק בת"א בשבת, שהתקבלה בבית המשפט העליון לפני כשנתיים וחצי.

 

"אני מאוד שמח שחברי כנסת התחילו להצטרף למאבק של בעלי המכולות, אותו אנחנו מובילים כבר שמונה שנים וחצי", אמר היום ברמר ל-ynet, "זה הגיע מאוחר אמנם, אבל זה תמיד טוב. הגזל והשוד של עבריינים סדרתיים, רשתות המרכולים הגדולות, ממשיך אפילו שהחוק אומר להם שאסור להם להיות פתוחים. אני שמח שקמו חברי כנסת ואמרו לראש העיר חולדאי, אתה פורע חוק. עיריית ת"א לא יכולה לקבוע, במדינת ישראל יש חוק לאומי. חולדאי ניסה לבלבל את כולם וחשב שאם יצעק מספיק פעמים 'אירן' ו'כפייה דתית', אז זה יהפוך לעיקר".

 

 (צילום: אלי סגל) (צילום: אלי סגל)
(צילום: אלי סגל)

הוא מסביר כיצד פתיחת עסקים בשבת פוגעת בו: "מי שפותח היום עסקים בשבת הן רשתות של משפחות ששולטות במדינה. הקטנים חוסים בצל הגדולים. מי שקונה בשבת נעליים, לא יקנה ביום ראשון ממי שלא עובד בשבתות. כלומר, חנות שומרת חוק משלמת ארנונה על 30 יום בחודש, אבל יש לה בפועל 26 ימי עבודה. אם הייתי עובד בשבת, הייתי מקבל כל שבוע קנס ובקנס השלישי ביהמ"ש היה סוגר אותי בצו מינהלי. הגדולים מקבלים קנס כל שבוע וצוחקים לנו בפרצוף. הגדולים לא משלמים את הקנס כי אף אחד לא דורש מהם לשלם".

 

"מספר הלקוחות בשבת גדול מכל השבוע"

אחד המתנגדים לחוק הוא קובי כהן, מנכ"ל רשת הסופרמרקטים "סופר יודה", המפעילה תשעה סניפים בת"א, מהם שמונה פתוחים בשבת ואחד, ברחוב ריינס, סגור, שכן הוא ממוקם באזור של בית כנסת. "הצעת החוק הזו היא רעה ובאה לשרת את הפריימריז האישי של ח"כ מיקי זוהר, שבעבור ויזה לכנסת הבאה, בעצם מתעלמת מרוב העם בישראל בשביל לשרת קבוצה סקטוריאלית שכל מה שהיא רוצה בעצם זה רק לקדש את ההלכה ובעצם לכפות עלינו כפייה דתית בצורה גסה", אמר, "כאזרח במדינה הייתי מצפה שבסוגיה כזו לא תטפל הצעת חוק של חבר כנסת, שמנוסחת בצורה מאוד קשה, אלא שתעבור דרך בית המחוקקים בוועדה אמיתי שתראה מה העם הזה צריך כדי להכשיר את השבת לדורות הבאים. אי אפשר לבוא ולהסתתר מאחורי הסטטוס קוו וכל מיני סיסמאות שפוצעות את החברה שלנו בגרזן ומפרידות ומעמיקות עוד יותר קטבים בחברה".

 

לדבריו, אם החוק יעבור, "הוא קודם כל יפגע בלוקחות שלנו שהתרגלו לבוא ולבקר אותנו במשך 17 השנה האחרונות ולבצע את הקניות שלהם בשבתות באופן רגיל כמו כל יום אחר ויפגע בנו מבחינה כלכלית כי התחשיבים בניהול עסק לוקחים בחשבון את היום הזה כעוד יום הכנסה. אנחנו נמצאים בת"א ועלויות שכר הדירה בת"א הן מטורפות, ממש כמו בדיור, והיום הזה הוא סך הכל יום משמעותי".

 

גיל אטלן, מנהל "פרימו מעדניה איטלקית" שפועלת בשרונה מרקט, מתחם הפתוח בשבתות, גם מתנגד: "כל חוק, אם זה עירוני או ממשלתי, שמנסה לכפות דעה על האחר הוא פסול בעיניי. אני בוחר לעבוד בשבת, עובדיי בוחרים לעבוד בשבת, הלקוחות שלי בוחרים להגיע בשבת - תנו לנו לחיות ולנשום. כל מה שכופה עליי התנהגות אחרת, לא מקובל עליי.

 

 (צילום: יח"צ) (צילום: יח
(צילום: יח"צ)

"לקחנו פה את העסק הזה ביודעין, בהחלטה עקרונית, אסטרטגית וכלכלית שנוכל לעבוד בסוף השבוע, בשישי, שבת ובחגים, זה חלק מרכזי מהתוכנית הכלכלית שלנו. בלי זה אפשר לסגור את הבסטה וללכת הביתה", הוסיף.

 

אטלן, שמנהל גם את סניף המעדנייה גם בנמל ת"א, מעריך כי "שרונה לא תיסגר מהחוק הזה. ברמת העסק, אם שרונה מחר תיסגר בשבת זה יביא אותנו לשאלה האם אנחנו יכולים לשרוד פה. התוכנית העסקית של כל העסקים פה מתבססת לא מעט על פתיחה בשבת, בידיעה שזה מביא חלק גדול מההכנסות ומה-turnover השבועי והחודשי. זו עובדה - מספר המבקרים פה בשבת הוא הגדול ביותר מבין כל ימות השבוע".

 

טרכטנברג: השבת היא יום מנוחה

בדיון פתוח שנערך בכנסת בנושא, קיבל היום זוהר תמיכה - בעיקר חילונית. זוהר אמר למבקריו: "אנחנו חיים בחברה מורכבת. הטענות שלהם נגד החוק אינן אובייקטיביות אלא נובעות משנאת הרעיון היהודי".

 

ח"כ זוהר הוסיף, "כל מי שלא ידע איך להתמודד עם החוק אמר שמדובר בכפיה דתית אבל הגשתי אותו מסיבות סוציאליות. אי אפשר לחשוד בי שאני אדם דתי. שמעתי את הטענות בקשב רב והפנמתי אותן, אני יודע שאני חי בחברה מורכבת. תקפו אותי בגלל שיש לאנשים כעס על הדת היהודית".

 

על בקשת סיעת כולנו למשיכת החוק וחיפוש פתרון בהסכמה, שהעלה יו"ר הסיעה, ח"כ רועי פולקמן, אמר זוהר: "לא נערך דיון על החוק, כיוון שיו"ר הקואליציה אינו בארץ והנהלת הקואליציה לא התכנסה השבוע. אין שאלה שהבקשה משמעותית ואני איש של הסכמות, לכן אשקול את הצעתו בכובד ראש".

 

ח"כ פרופ' מנואל טרכטנברג (המחנה הציוני) שפתח את הדיון אמר: "יישר כוח לח"כ מיקי זוהר, על העלאת הנושא והדיון. השבת היא ערך לכל ישראל, זה לא נכס של מגזר כזה או אחר ולא מונופול של אף אחד. אין כאן עימות בין כפיה לחילוניות. זהו דיון מהותי על מהותה של החברה בישראלית וצריך לקיים אותו ללא לחצים ובצורה אמתית וכנה".

"תקפו את אבא לי". קובי ברמר, מראשי מאבק המכולות (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
"תקפו את אבא לי". קובי ברמר, מראשי מאבק המכולות(צילום: ירון ברנר)
 

רועי כהן, יו"ר להב, ארגון העסקים הקטנים בישראל אמר: "השבת היא יום מנוחה וכך צריך להישאר. אוזלת יד הרשויות המקומיות ושל המדינה מביאה לפגיעה אנושה בסקטור העסקים הקטנים והבינונים שנאלץ לראות כיצד פרנסתו נגזלת על ידי מתחמי הקניות הגדולים שהתחילו לעבור על החוק בקטן והמשיכו בגדול. צריך להסדיר את זה במדיניות סדורה. ציבור העסקים הקטנים והבינונים לא יהיו שק החבטות של הרשתות הגדולות".

 

קובי ברמר, מראשי מאבק המכולות אמר, "תקפו פיזית את אבא שלי, בן 84, בגלל המאבק שלי על סגירת עסקים בשבת. אני מייצג עסקים קטנים. צועקים כפייה דתית ואיראן וחושבים שאנשים יקנו את השקר הזה. אנשים שקונים בשבת לא יקנו ביום ראשון. אני לא יכול לעבוד בשבת כי הקנסות יהרגו אותי. החוק צריך להגן עליי כאדם קטן באופן שווה".

 

הרב אהרון ליבוביץ': תומך בבתי קפה פתוחים

הרב אהרון ליבוביץ', חבר מועצת עיריית ירושלים מסיעת "ירושלמים" הדוגלת בפלורליזם, אמר מנגד: "הסוגיה היא דתית אבל החוק יפר את האיזונים הקיימים בעיר. יש כאן סוגיה בעייתית מאוד. בעיר שבה אנחנו נלחמים על כל חילוני שיישאר כאן ולא יברח לתל אביב, אני דתי ויש בתי קפה שפתוחים גם ליד הבית שלי, ואני תומך בזה. יותר משמעותי בעיני שחילונים קמים ועוזבים את העיר. חנות שהיא פתוחה 24/7 זה מאוד משמעותי לאנשים חילונים בעיר הזאת".

 

תני פרנק, ראש תחום דת ומדינה בארגון נאמני תורה ועבודה (ארגון הפועל לשילוב התורה עם המדע, עם חזון הציונות ועם החיים המודרניים) הוסיף, כי "הטענה שאין אכיפה של חוק שעות עבודה ומנוחה הקיים היום היא נכונה, אבל הדרך היא לא בחקיקה חד צדדית. שר הכלכלה, ראש הממשלה בנימין נתניהו, הוא אחראי על אכיפת החוק ויש לקרוא לו לאכוף את הוראותיו.

 

"הדבר הבעייתי מבחינתנו בחוק השבת הוא ההתייחסות לאינטרסים העסקיים ולא להיבטים האחרים של השבת במרחב הציבורי כמו מקומם של הקהילות, תחבורה ציבורית ופתיחת מרכזים קהילתיים בשבת. ההסכמות צריכות להיות על בסיס אמנת גביזון-מדן (אמנה להסדרת יחסי דתיים-חילונים במדינת ישראל, שנכתבה על ידי הפרופסור רות גביזון והרב יעקב מדן, צ.ל) ויש להמשיך את הדיון הציבורי על מנת להגיע להסכמה רחבה בנושא".

מעדניית פרימו בשרונה מרקט (צילום: אלי סגל) (צילום: אלי סגל)
מעדניית פרימו בשרונה מרקט(צילום: אלי סגל)
 

עדי ארבל, מהמכון לאסטרטגיה ציונית, ציין: "לא יתואר שמחר בבוקר תתקבל הצעת החוק וגורמי האכיפה אכן יעשו את עבודתם, מה שלא כל כך קורה היום. נגיע למציאות מאד דומה לחזון שהתוותה אמנת גביזון מדן. מקומות בילוי יהיו פתוחים בשבת, ומקומות מסחר – סגורים.

 

"במילים אחרות: יש פה תקדים מרתק! זו הפעם הראשונה שבה עוברת הצעת חוק בוועדת שרים לחקיקה המייצרת אבחנה בין מסחר לבילוי. עד היום אין אף חוק שעוסק בנושא השבת. האם יש פה כפייה דתית? לא ממש. אילו הייתי חבר כנסת חרדי, הייתי הראשון שמתנגד לחוק".

 

ח"כ רחל עזריה (כולנו) החרימה היום דיון שקיים זוהר בהצעת החוק, משום שנוסח ההצעה לא כולל סעיף שיאפשר תחבורה ציבורית מצומצמת בשבת. באופן כללי, קיימת אי הסכמה של סיעת "כולנו" להצעת החוק, מה שמעיב על הסיכויים לרוב. על רקע זה ביקשה "כולנו" להסיר את ההצעה מסדר היום, ובתגובה אמר זוהר בדיון שישקול את הבקשה בכובד ראש. עד לשעות אלה לא הוסרה ההצעה מסדר היום, אך אם בשל חוסר ההסכמות עם סיעת "כולנו" יבחר זוהר לעשות זאת, הוא יוכל להסיר את ההצעה גם מחר בבוקר ואפילו לאחר תחילת הדיון בהצעה.

 

בדיון השתתפו גם ח"כים מיש עתיד וישראל ביתנו ונציגים מהתנועה ליהדות מתקדמת, תנועת תיקון, לשכת ארגוני העצמאים חברי מועצת העיר ירושלים וראש מועצת קריית עקרון.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אלי סגל
צילום: אלי סגל
צילום: ירון ברנר
קובי ברמר
צילום: ירון ברנר
צילום: גיל יוחנן
ח"כ מיקי זוהר
צילום: גיל יוחנן
מומלצים