שתף קטע נבחר

תור הנפט הסעודי: הציתה מלחמת מחירים עולמית. מי הרוויח ומי נפגע?

מחיר הנפט נגע אתמול בשפל של 30 דולר ומתאושש היום. המהלך הדרמטי של סעודיה שהחל ברצון לדחוק מהשוק הבינלאומי את החברות האמריקניות, פוגע קשות גם ברוסיה ובאיראן. כעת מתחילים אזרחי סעודיה עצמם לשלם את המחיר בדמות מסים ורפורמות. המומחית ד"ר מיכל יערי ורון בן ישי בדיון באולפן ynet

 

 

מחיר הנפט קרס אתמול (יום ג') לסביבות 30 דולר לחבית ומתאושש מעט היום - וזה לא מקרי. ד"ר מיכל יערי, מומחית למדיניות סעודית מאוניברסיטת תל אביב והאוניברסיטה הפתוחה, אומרת ש"מדובר בצעד מחושב שנמשך כבר יותר משנה. זו לא גחמה של השלטון הסעודי". המהלך שנועד למצב את סעודיה כמעצמה אזורית החל מתוך רצון לדחוק מהשוק את החברות האמריקניות, והוא פוגע קשות באיראן וברוסיה. כעת מתחילים גם אזרחי הממלכה הסעודית לשלם את המחיר על הנפט הזול בדמות מסים ורפורמות מרחיקות לכת. כמה זמן תוכל סעודיה להמשיך במדיניות הזו?


 

ד"ר יערי הסבירה כי מדובר בתהליך שנמשך כבר יותר משנה. "אבל מדובר בצעד מחושב, זו לא גחמה של השלטון הסעודי, כיוון שהמטרה שלו היא לדחוק החוצה את החברות האמריקניות שעם מחיר הנפט שלהן היו עלולות להעפיל על נתח השוק הסעודי. ובעניין הזה כבר אפשר לראות איזו הצלחה של המדיניות הסעודית הזאת - כמה מהחברות הללו קורסות, הן לא מצליחות לעמוד ביעדים שלהן. אחד המומחים הגדולים ביותר לאנרגיה המשיל את המצב לזה של אדם שלקח משכנתה, אבל פוטר ממקום העבודה ואין לו יכולת לעמוד בה. זה בעצם מה שהסעודים עשו לאמריקנים".

 

לדבריה, קשה לדעת עד כמה משפיעה הפוליטיקה על העניין, או שמדובר בעניין כלכלי גרידא: "שוק הנפט משליך על מדינות רבות - רוסיה, איראן. אבל לגבי סעודיה - היא נכנסת לגירעון מאוד מדאיג שמוביל אותה לעשות כל מיני שינויים שמאוד לא נוחים לה. הרבה מאוד שנים הסעודים התרגלו שהמדינה דואגת להם לכול, והמשמעות היא שלסעודים אין מוטיבציה לצאת לעבוד. לזה צריך לחנך את הצעירים הסעודים, שמהווים יותר משני שלישים מהמדינה".

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

פרשננו לענייני ביטחון רון בן ישי הזכיר כי הסעודים נוהגים לשכור עובדים זרים רבים, אפילו חיילים. יערי ציינה כי מדובר במספר גבוה מאוד: תשעה מיליון. "יש גם עניין של הכשרה. אם רוב החינוך נסמך על תכנים דתיים, קשה להכניס לתוכו התאמות לשוק הפרטי". 

 

גם לאחר ירידות המחירים, סעודיה עדיין מרוויחה על כל חבית ביחס לארצות הברית: "עלות הפקת חבית נפט בסעודיה הוא שמונה דולר. עלות הפקת נפט בארה"ב, בעיקר עם התהליך שנקרא פרקטינג, הוא בערך 50-40 דולר. מחירי נפט נמוכים פוגעים גם באיראנים וגם ברוסים, שכל המשק שלהם תלוי בנפט, וגם בדאעש. הרי דאעש מוכרים נפט לטורקיה, מבריחים במחירים מוזלים וברגע שהמחירים בשוק העולמי צוללים ל-30 דולר לחבית לא צריך את דאעש, לא צריך את הנפט של דאעש. בקיצור, זה מהלך אסטרטגי מבריק".

 

ד"ר יערי מזהירה מפני הסיכון ש"דוחק את המוטיבציה לפנות לאנרגיה ירוקה, כי אם הנפט כל כך זול, למה בעצם לפתח תחליפים". המצב דוחק את הסעודים לבצע מהלכים שהם לא היו מעוניינים לבצע: "למשל החלטה יוצאת דופן של השלטון להטיל מסים. לא מסים במושגים שאנחנו מכירים, אלא כאלה שיוטלו על מוצרים מאוד ספציפיים, 'מוצרי חטאים', כמו סיגריות או משקאות ממותקים". עוד אמרה כי "השינויים האלה דרמטיים ובהחלט דוחקים בשלטון להגיע למקומות שאולי הוא לא רוצה להגיע אליהם".

 

שני הפרשנים ציינו כי הסעודים לא יפגעו בקשריהם עם ארה"ב. בן ישי: "מבחינתם, סעודיה זקוקה למעצמת-על תומכת, והרוסים הם לא אופציה מבחינתם, רק המערב, רק האמריקנים". יערי ורון בן ישי מסכימים שסעודיה ממצבת עצמה כמעצמה אזורית, "צריך להבין שאם יתרחשו רפורמות בתוך סעודיה, הרפורמות האלה יתרחשו עקב בצד אגודל", אומרת ד"ר יערי. "זו לא חברה שיכולה לעמוד בטלטלה, היא חייבת לעבור שינויים מאוד-מאוד איטיים, וכצפוי התוצאות גם יהיו מן הסתם איטיות. יש לנו באמת תקופה מופלאה בעידן הסעודי במובן הזה שהיא באמת תופסת תאוצה, ממקמת את עצמה כמעצמה אזורית וכמעצמה בינלאומית, אבל השינויים יתבצעו בתוך המסגרת ולא מחוצה לה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
המלך סלמאן והנשיא אובמה
צילום: רויטרס
צילום: shutterstock
נפט. הסעודים במשבר
צילום: shutterstock
מומלצים