שתף קטע נבחר

עובדי מגה: "הופקרנו ע"י ממשלת השקופים"

יום לאחר אישור הקפאת ההליכים לרשת מגה, חזרו הבוקר 3,500 עובדי הרשת לעבודה וניסו לשדר אופטימיות, וזכו גם לתמיכת הקונים: "שמענו שהעובדים חזרו, אז באנו". שר האוצר כחלון נפגש הערב עם יו"ר ועד העובדים והבטיח שיפעל למכירת הרשת כמקשה אחת

שר האוצר כחלון נפגש הערב (ג') עם יו"ר ועד עובדי מגה, אייל אלי, ושוחח איתו על חוסר הוודאות שבו שרויים 3,500 עובדי הרשת גם לאחר קבלת אישור הקפאת ההליכים ומינוי שלושת הנאמנים אשר מאפשרים את המשך פעילותה של רשת מגה, לפי שעה. במקביל הודיע כחלון כי בכוונתו "לבחון את ההשלכות הצפויות על ענף הקמעונאות בישראל".

 

כתבות נוספות בנושא בערוץ הכלכלה:

מגה: הקפאת הליכים ל-30 יום, מונו 3 נאמנים

מחאת עובדי מגה: "3,500 אנשים שחותמים אבטלה זה רע למדינה"

 

בפגישה שבה נכח גם יו"ר ההסתדרות, אבי ניסנקורן, הציג יו"ר הוועד את רצונו שהנאמנים יביאו למכירת מגה כמקשה אחת וכחלון אמר כי משרדו יפעלו למימוש מטרה זו. "רואה בדאגה רבה את האפשרות כי מגה תימכר בחלקים וכי שוק הקמעונאות הישראלי יאבד שחקן מרכזי תוך שליחתם של אלפי עובדים לאבטלה". הוא הוסיף: "אני רואה חשיבות רבה במכירתה של מגה כעסק חי וכמקשה אחת על כל עובדיה".

 

בינתיים חזרו היום עובדי הרשת לעבודה שגרתית. העובדים והלקוחות בסניף מגה בעיר ברחוב לה גארדיה בתל אביב דיברו הבוקר על "זיק חדש של תקווה". החנות התמלאה אט אט בקונים, והמדפים נראו שוב מלאים, למעט מקרר הבשר שפונה בחלקו לצורך הפשרתו וניקיונו בלבד. מוצרי החלב אמורים לשוב למדפים במהלך היום, ומחר צפויה סחורת הירקות הטריים להתמלא.

מנהל הסניף, אליה עוקשי. "קשה לחשוב על אובדן מקום העבודה" (צילום: מיכל מרגלית) (צילום: מיכל מרגלית)
מנהל הסניף, אליה עוקשי. "קשה לחשוב על אובדן מקום העבודה"(צילום: מיכל מרגלית)

"מעולם לא היו כאן ימים שבהם לא הייתה סחורה", אומר ל-ynet מנהל הסניף, אליה עוקשי. "בשל ויכוח של ספקים עם החברה הייתה עצירה מסוימת של סחורה, אבל בגדול המדפים שלנו היו כל הזמן מלאים".

 

לדבריו, בסניף עוד לא היו פיטורים, אלא אפילו נקלטו חמישה עובדים חדשים בתפקידי קופאיות וסדרנים. "ברגע שהנאמנים לקחו אחריות", הוא מוסיף, "הרשת נכנסה למסלול מוגן ויציב יותר. יש עבודה יותר מסודרת עם ספקים, ואנחנו מקווים שהמצב רק ישתפר לטובה".

 

בסניף מרקם רחב של עובדים ועובדות, כולל אמהות חד-הוריות ואלמנות, אשר מפרנסים משפחות עם ילדים. 70% מהעובדים משתכרים משכורת מינימום, ומתמודדים עם הוצאות משכנתה, הלוואות, גני ילדים ותמיכה בבן משפחה חולה או נכה.

 

עוקשי (58) מתל אביב מטפל ברעייתו המרותקת לכיסא גלגלים. החשש לאבד את מקום עבודתו הוא מוחשי וכבד עבורו. "קשה לחשוב על אובדן מקום העבודה כתרחיש אפשרי", הוא אומר, "ובעיקר אני חש אכזבה גדולה על כך שהיינו 6,000 עובדים ברשת וכיום המספר הוא 3,500 איש, ואף גורם ממשלתי לא חשב ש-3,500 משפחות הן דבר שצריך לדאוג לגביו. כל אחד מהעובדים חש אכזבה על כך שהופקרנו על ידי ממשלת השקופים, וזה כואב".

 

מיטל מאיה. "הילדים כל הזמן מתעניינים ושואלים" (צילום: מיכל מרגלית) (צילום: מיכל מרגלית)
מיטל מאיה. "הילדים כל הזמן מתעניינים ושואלים"(צילום: מיכל מרגלית)

לעוקשי נותרו 15 שנה לתשלום המשכנתה, ורק המטפלת לרעייתו עולה 6,000 שקל בחודש. "יש לנו ואן מיוחד לנכים, שמאפשר כניסה עם כיסא גלגלים", הוא אומר, "ולמרות שיש לנו השתתפות של הביטוח הלאומי, ההשתתפות העצמית שלנו היא בסביבות 140 אלף שקל. כל המשכורת הולכת לצרכי הטיפול באישה. עם שתי הלוואות, יש לי מינוס של 20 אלף שקל".

 

הוא מספר שבכל חודש ישנה התכנסות במשרדו בסניף המלווה בדמעות של עובדים שלא מצליחים לגמור את החודש, והוא מנסה תמיד להפעיל מאמצים לפנות לוועדות ברשת ולקרנות כדי שאלה יסייעו לעובדים אלה לקנות אוכל ומצרכים לטובתם.

 

"אם אאבד את העבודה נאבד את הבית"

מיטל מאיה (30) מתל אביב עובדת בסניף לה גארדיה זה שנה וחצי כפקידה. היא אם לארבעה ילדים ומשלמת שכר דירה בסך 5,500 שקל בחודש, בעוד משכורתה כ-4,500 שקל בחודש, ויחד עם בעלה ההכנסות החודשיות בבית עומדות על 10,000 שקל.

 

"עד אתמול חששתי מאוד שאצטרך לעזוב את מקום עבודתי ולהתחיל לחפש מקום חדש, עד שכבר הסתדר לי לעבוד בעבודה טובה", אמרה. "אם אאבד את מקום עבודתי נאבד גם את הדירה, ונצטרך לשכור דירת חדר כמשפחה עם ארבעה ילדים. בעקבות הצו מאתמול אני מקווה שהדברים יילכו לצד החיובי, ואני מקווה שיש על מי לסמוך".

 

מרסל זריהן. "השבועות האחרונים היו קשים" (צילום: מיכל מרגלית) (צילום: מיכל מרגלית)
מרסל זריהן. "השבועות האחרונים היו קשים"(צילום: מיכל מרגלית)

"בשבועות האחרונים היה קשה לישון בלילה בגלל חששות של לאן ללכת ומה יהיה עם הכסף. הילדים כל הזמן מתעניינים ושואלים, ואתמול חיכו לשמוע חדשות כדי לראות אם אמא שלהם תעזוב את מקום עבודתה. אני במינוס של 19 אלף שקל, עם הלוואות של 250 אלף שקל".

 

מרסל זריהן (55) מפתח תקווה עובד בסניף כמנהל מחסן זה שבעה חודשים וברשת מגה כ-15 שנה. "השבועות האחרונים היו קשים. כבר היו לי לחצים בחזה וכאבי ראש", הוא מתאר. "הכל תוצאה של מתח נפשי ואי ודאות לגבי העתיד. יש לי משכנתה שאמורה להסתיים בעוד 15 שנה, ומינוס של 9,000-10,000 שקל".

 

"שמענו שהעובדים חזרו אז באנו"

אלכסנדר חנוכייב (69) מתל אביב עובד בסניף 15 שנה, וברשת - כ-18 שנה. תחילה עבד כירקן וכעת הוא עובד כקצב. הוא אב לשלושה, ביניהם ילד נכה שגר בבית. "לעבודה צריך לבוא ולצאת בשמחה, הוא אומר, "אבל בזמן האחרון, כשהסחורה לא מלאה והלקוחות שואלים אם סוגרים, זה קשה. מה אנחנו העובדים אשמים שהמצב של מגה לא טוב? החששות שלי הם שאשאר ללא פרנסה. אם זה יקרה, אני לא יודע מה אעשה. יש לי תשלום מביטוח לאומי של 3,000 שקל ומשכנתה שתסתיים רק עוד 10 שנים. אמי בת ה-90 עדיין חיה ברוסיה ואני שולח לה כל חודש לפחות 200 דולר".

 

אלכסנדר חנוכייב. "מה אנחנו העובדים אשמים שהמצב של מגה לא טוב?" (צילום: מיכל מרגלית) (צילום: מיכל מרגלית)
אלכסנדר חנוכייב. "מה אנחנו העובדים אשמים שהמצב של מגה לא טוב?"(צילום: מיכל מרגלית)

שושנה כהן, לקוחה קבועה בסניף זה 25 שנה, עוד כשפעל תחת השם "סופר סנטר", שמחה לחזור הבוקר ואמרה: "אם הסניף היה נסגר התחושות שלי היו רעות מאוד, כי אין מקום אחר לקניות באזור. הסחורה כאן טובה והמשקל אמין. פעם אפילו רצו אחריי כששכחתי לקחת את העודף. הקופאיות הן כמו אחיות בשבילי. אני מקווה שבסוף 30 הימים נשמח יותר".

 

בני, לקוח קבוע נוסף המתגורר בשכונת יד אליהו, אמר: "הגענו אתמול וראינו שהסניף סגור והתאכזבנו מאוד. התחושות היו קשות. שמענו אתמול בחדשות שהעובדים חוזרים לסניף, אז באנו. אם היה נסגר פה הסניף, יש את שוק התקווה, אבל אני נכה וקשה היה לי להתנייד, אז לחפש סניף חדש יהיה לא נעים".

 

קלרה (67), לקוחה המתגוררת ברחוב משה דיין הסמוך לסניף, אמרה היום: "אנחנו מאוד רוצים שהסניף יישאר וימשיך לפעול. אני קונה פה כבר 20 שנה. אנחנו לא יכולים בלי הסניף הזה, יש פה משפחות שמתגוררות בבית גיל הזהב, בו אני עובדת, ובשבילם הסניף הוא כמו חמצן לנשימה".

 

גניה נתן (80) מתגוררת בבית גיל הזהב הסמוך וקונה בסניף מזה 12 שנה. "מה שקורה פה רע מאוד. אני מקווה ש-30 הימים שניתנו יעזרו", אמרה. "יש כאן לקוחות של בית גיל הזהב, שיורדים לכאן כמה פעמים ביום. בשבילם לחפש סניף אחר זה בכלל לא פשוט".

 

אור כהן (29) מנהל מחסן בסניף מגה בעיר אשקלון אמר היום: "אין אמון ברשת כבר ואני רק מקווה שייתנו לעובדים מה שמגיע לנו, הפיצויים והמענקים. חבל שהרשת הידרדרה למצב כזה והבעלים המקוריים גנבו כספים על ימין ועל שמאל ולא התחשבו בעובדים ותיקים עם ותק של מעל 20-30 שנה ברשת. זה אבסורד מה שעשו. אנחנו דווקא אוהבים לעבוד ואוהבים את מגה. אני ברשת כבר 3 שנים, לפני שבועיים עברתי לסניף הנוכחי מסניף You באשקלון. קולגות שלי בסניף הקודם פוטרו, יש עובדים ממורמרים שלא יודעים אם הם יקבלו את הפיצויים והמענקים שהובטחו להם. אנשים בוכים. אייל אלי, יו"ר ועד העובדים, עוזר ודואג לעובדים ברגעים הקשים. אני מאמין שהנאמנים ייתנו לעובדים את מה שמגיע להם וזה חשוב שתהיה המשכיות למגה".

 

ומה יש לנאמני מגה לומר?

נאמני מגה, רו"ח גבי טרבלסי, עו"ד אמיר ברטוב ועו"ד אהוד גינדס, מסרו: "כל 3,500 עובדי הרשת חזרו לפעילות מלאה ושכרם מובטח במשך כל תקופת ההקפאה. פעילות 'מגה באינטרנט' תחזור לפעילות מלאה עד מחר. אנחנו קוראים לציבור הישראלי לחזור ולקנות ברשת ולהבטיח את שמירתם של אלפי מקומות עבודה.

 

"הספקים הם שותפים מלאים להצלחת הפעילות. התשלומים בעבור הסחורה שתסופק בתקופת ההקפאה - מובטחים במלואם על ידי בית המשפט, וישולמו מידי שבוע. המטרה שלנו היא לשמור על רשת מגה כרשת מאוחדת ושלמה. להמשך קיומה של רשת מגה כרשת מאוחדת תפקיד צרכני מכריע בכדי להבטיח בעתיד תחרות ומחירים תחרותיים לצרכנים".


פורסם לראשונה 19/01/2016 17:12

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: מיכל מרגלית
סניף מגה בעיר בתל אביב, היום
צילום: מיכל מרגלית
מומלצים