שתף קטע נבחר
צילום: טיבור יגר, ספארי ר"ג, ירון ברנר  וארז ארליכמן

תרומת נוצה: כך מצילים עוף דורס שנפצע בכנף

בבית החולים של רשות הטבע והגנים והספארי ברמת-גן החלו בהליך להשתלת נוצות תעופה לעקב חורף פצוע, שנדד לישראל ונמצא עם נוצות שבורות בקיבוץ יגור. בביה"ח נעזרו בבנק נוצות מיוחד כדי להתאים לדורס הפצוע נוצות חדשות שיאפשרו לו לעוף מחדש בחזרה לטבע

עקב חורף, עוף דורס שנמצא לפני מספר שבועות בשדה באזור קיבוץ יגור, הובא לטיפול רפואי בבית החולים לחיות בר של רשות הטבע והגנים והספארי ברמת-גן.

 

"העקב הגיע אלינו אחרי נדידה, עייף, חלש ורזה. במקרה שלו, הוא סבל גם מנוצות כנף שמאל שהיו שבורות וחסרו לו 14 נוצות, דבר שלא מאפשר לו לשרוד בטבע", מסבירה ד"ר אריאלה רוזנצוויג, וטרינרית בבית החולים. "בגלל הנוצות השבורות הוא לא יכול היה לעוף, אלא רק לקפץ". 

 

 
 (צילום: עופר בריל) (צילום: עופר בריל)
(צילום: עופר בריל)

 

בנק הנוצות למען ציפורים פצועות

לאחר טיפול ראשוני בו קיבל העקב נוזלים, ויטמינים ומזון, הוא החל להתאושש. לאחר תקופת אישפוז בבידוד, הוא החל לאכול בכוחות עצמו, עלה במשקל והועבר לאישפוז בכלוב תעופה עם עופות דורסים פצועים נוספים. 

 

בבית החולים לחיות בר מנהלים בנק מיוחד לשימור נוצות של ציפורים ועופות דורסים ממינים שונים.

 

"הבנק לתרומות נוצות מתבסס על בעלי כנף שמתו לאחר שנפצעו בטבע. אנחנו אוספים נוצות מציפורים שלא שרדו, כדי שנוכל בעת הצורך, לבצע השתלות של נוצות לציפורים הזקוקות לכך", אומרת רוזנצוויג.

 

לדבריה, יש צורך למצוא נוצות מתאימות לא רק למין הציפור, אלא גם בצבעים הנכונים בהתאם לגילו של בעל הכנף, באורך ובמראה של הנוצות כדי שיתאימו לכנף הנגדית. הנוצות אצל העופות הדורסים מסייעות להם לא רק בתעופה, אלא גם בהגנה מפני מים ושמירה על חום גוף. העופות הדורסים מחליפים את נוצותיהם פעם בשנה לערך ועושים זאת בהדרגה כדי למנוע פגיעה ביכולת התעופה.

 
 (צילום: עופר בריל) (צילום: עופר בריל)
(צילום: עופר בריל)
 
 (צילום: שגית הורוביץ, ספארי ר"ג) (צילום: שגית הורוביץ, ספארי ר
(צילום: שגית הורוביץ, ספארי ר"ג)
 

 

השתלה בהרדמה מלאה

העקב הובא לחדר הניתוחים בבית החולים והורדם. ההליך מחייב הרדמה מלאה כדי לאפשר לווטרינרים לבצע את הליך ההשתלה שעשוי לארוך זמן רב. "העקב צריך להיות בחוסר תזוזה עד שהחיבור של הנוצות התייבש לחלוטין, אחרת כל תזוזה קטנה, עלולה להרוס את כל ההשתלה",היא מציינת.
 
 (צילום: שגית הורוביץ, ספארי ר"ג) (צילום: שגית הורוביץ, ספארי ר
(צילום: שגית הורוביץ, ספארי ר"ג)
 (צילום: שגית הורוביץ, ספארי ר"ג) (צילום: שגית הורוביץ, ספארי ר
(צילום: שגית הורוביץ, ספארי ר"ג)
 
רוזנצוויג יחד עם ד"ר נילי אנגליסטר ויגאל הורוביץ, מנהל בית החולים, החלו בהליך ההשתלה. "אי אפשר להשתיל 14 נוצות בבת אחת ולכן התחלנו בשלב ראשוני בהשתלת חמש נוצות. הנוצות שנלקחו מהתורם מוספרו במספרים, במטרה לאפשר לנו דיוק מירבי בהשתלה לפי הסדר".
 
 (צילום: שגית הורוביץ, ספארי ר"ג) (צילום: שגית הורוביץ, ספארי ר
(צילום: שגית הורוביץ, ספארי ר"ג)
 
לדבריה, חיבור הנוצות התבצע רק לאחר שהעקב סיים את הליך ההחלמה מפציעותיו. "לרוב השתלת נוצות תתבצע בסמוך למועד השיחרור של עקב החורף, וזאת במטרה למנוע נזק לנוצות כשהוא חי בתוך כלוב אישפוז. הוא עלול לפצוע את כנפיו ברשת הכלוב", היא מדגישה. "הדבר החשוב הוא להדביק את הנוצות עם עזרים מתאימים וגמישים מספיק, בזווית הנכונה ולהדביק אותם עם דבק אפוקסי חזק".
 
לעקב צפויות עוד מספר השתלות בימים הקרובים כדי לאפשר לו לשוב לטבע בקרוב. "כרגע הוא נח בתא קטן ועם חבישה על הכנף כדי שלא יפגע בכנף המשוקמת", היא מסכמת.
 
עקב חורף בתעופה. צילום ארכיון (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
עקב חורף בתעופה. צילום ארכיון(צילום: shutterstock)
 
בבית החולים ביצעו בשנה שעברה השתלת נוצות לסיס חומות פצוע. בעולם השתלת נוצות היא הליך נפוץ למדי לשיקום בעיקר של עופות דורסים אך גם ציפורי שיר. 
 

פורסם לראשונה 20/01/2016 23:50

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים