שתף קטע נבחר

איכילוב: לראשונה בעולם יולדת עברה ניתוח מוח וקיסרי בו זמנית

גלינה פרידמן הובהלה לבית החולים איכילוב לאחר שאיבדה את הכרתה בשבוע ה-40 להריונה. צוות הרופאים היה במירוץ נגד הזמן כדי להצליח גם ליילד את התינוקת וגם להציל את היולדת שסבלה מהצטברות נוזלים במוח. היום, כשהיא מחזיקה את בתה התינוקת בזרועותיה היא אומרת ל"ידיעות אחרונות": "הרופאים פשוט הצילו לי את החיים"

דרמה שהסתיימה בהפי אנד: לראשונה בעולם, רופאים במרכז הרפואי איכילוב ביצעו ניתוח מורכב לשאיבת נוזלים במוח תוך כדי ביצוע ניתוח קיסרי. בסיום הניתוח, לאם ולתינוקת שלום.

 

גלינה פרידמן (32) עולה חדשה מרוסיה, שהייתה בשבוע ה-40 להריונה חשה ברע בשבוע שעבר. ביום שישי בבוקר בעלה של גלינה, סרגיי, ניסה להעיר אותה בבוקר אך תגובותיה היו איטיות. הוא הזמין מונית ובמהירות פינה אותה לבית החולים וולפסון בחולון. "כל הדרך לבית החולים הקאתי אבל מאותו הרגע אני לא זוכרת כלום", היא מספרת.

 

לא זוכרת מה קרה לי. גלינה פרידמן ובתה התינוקת (צילום: דנה קופל) (צילום: דנה קופל)
לא זוכרת מה קרה לי. גלינה פרידמן ובתה התינוקת(צילום: דנה קופל)

 

דילמה: את מי לנתח קודם - את האמא או העוברית

חמישה ימים קודם לכן החלה גלינה לחוש ברע אולם לא ייחסה לזה חשיבות. "חשבתי שזה בגלל מזג האוויר וההיריון לא חשבתי שזה משהו חריג". כשהגיעה לוולפסון, לאחר בדיקות ראשוניות, הבינו הרופאים שלגלינה יש נוזלים במוח והיא זקוקה לניתוח בהול כדי להציל את חייה ואת חייה העוברית.

 

היא פונתה באמבולנס לבית החולים איכילוב תוך שהיא מאבדת את ההכרה. "אני זוכרת במעורפל את בעלי וחמותי רוכנים מעליי באמבולנס ואת הרגע שהתעוררתי מהניתוח והמון רופאים מקיפים אותי מכל הכיוונים", סיפרה.

 

ד"ר ענת קדרון מרדימה בכירה בבית החולים סיפרה: "ברגע שקיבלנו את ההודעה שגלינה מגיעה אלינו הבנו שמדובר באירוע מורכב. הדבר הכי חשוב היה עבודת צוות כי מדובר בניתוח משולב שלא נעשה כמותו". הרופאים מספרים שיש דילמה את מי לנתח קודם את האמא או התינוקת.

 

"קבענו תוכנית עבודה שהולכים קודם על התינוקות קודם אבל במקביל עשינו את כל ההכנות לקראת לניתוח של האמא. היינו חייבים לבצע הרדמה כללית ולדון על כל תרופה כדי לא לפגוע בתינוקת או בגלינה. הכול מתבצע תוך דקות".

 

מימין ד"ר נדב משען, גלינה פרידמן, ד"ר ענת קדרון וד"ר יונתן רוט (צילום: דנה קופל) (צילום: דנה קופל)
מימין ד"ר נדב משען, גלינה פרידמן, ד"ר ענת קדרון וד"ר יונתן רוט(צילום: דנה קופל)

 

ד"ר יונתן רוט הנוירוכירורג אומר כי היה ברור לנו שזה אירוע מסכן חיים. "הבנו שהמצב יכול להידרדר תוך זמן קצר. כשהיא הגיעה אלינו עשינו לה MRI מהיר. נוזלים במוח לרוב זו הפרעה מולדת שבמקרה הזה התפרצה אצלה וככל הנראה אין לזה קשר להריון. היינו צריכים לעשות הרבה תיאומים בין כל הצוותים הרבים בחדר הניתוח".

 

לדבריו, אין בספרות שום תיעוד על ביצוע ניתוח במוח תוך כדי ביצוע לידה. הרופאים הכניסו נקז כדי לשאוב את הנוזלים במוח. נוזלים במוח יכולים לגרום ללחץ שדוחף את גזע המוח לפתח קטן בגולגולת. ברגע שהפתח הזה נלחץ הוא פוגע במערכות הנשימה והלב וגורם למוות.

 

ד"ר נדב משען, רופא נשים בכיר שהשתתף בלידה נזכר: "קיבלתי טלפון שהזעיק אותי במיידי לבית החולים. זה אירוע חריג וטסתי כל הדרך לאיכילוב. היה ברור לנו שאנחנו צריכים ליילד את האישה, כי גם העברית הייתה בסכנת חיים. עמדתי עם הלהב מוכן וברגע שניתן האישור מהמרדים התחלתי לחתוך".

 

גלינה סיפרה כי "בעלי היה מודאג מאוד והוא היה בטוח שאני הולכת למות. הוא ליווה אותי לאורך כל התהליך ואנחנו מאושרים עכשיו".

 

הוריה של גלינה מתגוררים ברוסיה ורק לאחר שכל האירוע הסתיים נחשפו למה שעבר עליה. כשגלינה שהתעוררה מהניתוח, היא התבשרה שהתינוקת נולדה בריאה ושלמה. "זה אושר גדול ברור לי שזה היה יכול להיגמר אחרת ושהרופאים פשוט הצילו לי את החיים. זה יכול לקרות רק בבית החולים בישראל. אם הייתי ברוסיה לא בטוח שהייתי שורדת את הדבר הזה".

 

למרות שהרופאים רגילים לראות הרבה סיטואציות מרגשות גם הם התרגשו לכבוש את הדמעות כשגלינה ראתה לראשונה את התינוקת שלה. "אחרי הניתוח ראיתי את גלינה יושבת בחדר התאוששות עם פלסטר קטן על המצח מחייכת ומתרגשת. גם אחרי 25 שנה זה מצמרר אותי", סיכמה ד"ר קדרון.

 



 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: דנה קופל
גלינה ופרידמן ובתה התינוקת. גם ניתוח מוח וגם קיסרי
צילום: דנה קופל
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים