שתף קטע נבחר

הטיפול החדש ב"שערי צדק" שנותן תקווה לחולי COPD

הטיפול שהובא לארץ מגרמניה, מצליח להחדיר אוויר לריאות ומאפשר לחולים להצליח לעשות פעולות בסיסיות. "הפעולה מתבצעת ללא צורך בפתיחת בית החזה והחזרה לשגרה מהירה מאוד", מסביר פרופ' גבריאל איזביצקי, מנהל מכון הריאות במרכז הרפואי שערי צדק

תקווה חדשה לחולי מחלת הריאות COPD: מעשנת כבדה שסובלת מהמחלה הכרונית ושהייתה מרותקת למיטתה הצליחה לנשום בכוחות עצמה, לעמוד ולהתהלך בזכות פרוצדורה חדשה ש"מנפחת" את הריאות מחדש.

 

קיראו עוד על המחלה

COPD: המחלה שהורגת מעשנים. 10 עובדות

מהו הטיפול היעיל בחולי COPD?

הפסקת עישון "תמחק" את נזקי העבר? על COPD

 

המטופלת, בת 71, מעשנת כבדה, לא הייתה מסוגלת לעמוד או ללכת מטרים ספורים ללא קשיי נשימה משמעותיים. המחלה הייתה כה חמורה, עד כי לדבריה התעוררה פעמים רבות בלילה כשהיא סובלת מהתקפי קוצר נשימה.

 

רופאי בית החולים שערי צדק החליטו לבצע בה טיפול חדיש שהובא לארץ מגרמניה. במהלך הפרוצדורה מוחדר מכשיר ברונכוסקופ – צינור ובקצהו מצלמה וכלי ניתוח, דרך קנה הנשימה. באמצעותו מוחדרים כעשרה קפיצים את דרכי הנשימה הקטנים. אלה גורמים לכיווץ מקסימלי של הרקמה החולה של הריאה. בכך, מושג שיפור בגמישות הריאה.

 

פרופ' איזביצקי מסביר על מהות הטיפול. באדיבות בי"ח שערי צדק ( ) ( )
פרופ' איזביצקי מסביר על מהות הטיפול. באדיבות בי"ח שערי צדק( )

 

כ-24 שעות לאחר הטיפול, החולה כבר נעמדה, וסיפרה כי הלילה שעברה באשפוז היה הראשון מזה שנים בו הצליחה לשכב על גבה מבלי להתעורר בשל קוצר נשימה. היא גם הצליחה להתהלך לאורך מסדרונות בית החולים ללא קושי.

 

"הפעולה מתבצעת ללא צורך בפתיחת בית החזה", מסביר פרופ' גבריאל איזביצקי, מנהל מכון הריאות במרכז הרפואי שערי צדק, "כך המטופלים מסוגלים לחזור לביצוע פעולה גופנית מבלי לסבול מקוצר נשימה, דבר המשפר באופן משמעותי את איכות החיים שלהם". המטופלת שוחררה לביתה במצב טוב לאחר 24 שעות.

 

צפו במטופלת קמה על רגליה לאחר הטיפול:

 

  

מחלת המעשנים: מהרס הסימפונות ועד מוות

מחלת ה-COPD היא הסיבה המרכזית והשכיחה ביותר למותם של מעשנים. יותר אנשים מתים ממחלה זו מאשר מסרטן הריאות. המדובר במחלה המתבטאת בשיעול, פליטת כיח וקוצר נשימה במאמץ.

 

מרגע שחלה המעשן בה, צופן העתיד רק הידרדרות ממושכת, כשגלגל ההצלה היחיד הוא השתלת ריאות. בשנים האחרונות חלה עלייה מתמדת במספר החולים בעולם, 90 אחוז מהם נמצאו מעשנים, או מעשנים לשעבר.

 

המחלה לא פוסחת גם עלינו: חמישה אחוזים מהישראלים המבוגרים חולים ב-COPD ובעולם כ-3 מיליון חולים מתים ממנה מדי שנה, יותר אפילו ממספר המתים ממחלת האיידס וסיבוכיה. בתוך כעשור צופים מומחים כי המחלה תהפוך לגורם התמותה השלישי בעולם.

 

ברוב המקרים קשורה המחלה בעישון פעיל בעבר או בהווה. אצל רוב החולים, המדובר בעישון של חפיסה אחת ליום לפחות, במשך יותר מ-20 שנה. המחלה מופיעה לרוב באיחור של 20-30 שנה, ונותנת את אותותיה הראשונים פעמים רבות רק בגיל 65 ומעלה.

 

המחלה גורמת להרס הסימפונות ורקמת הריאה. בהדרגה מאבדים החולים את תפקוד הריאה בקצב מהיר פי שתיים ויותר לעומת אנשים בריאים. הבעיה העיקרית אצל החולים היא בנשיפת אוויר החוצה. במצב החמור של המחלה מתקשים החולים גם לכבות נר.

 

לגילוי מוקדם של המחלה יש חשיבות גדולה, כיוון שהפסקת עישון, יחד עם הטיפול התרופתי ופעילות רפואית נוספת, יכולים לעצור את התפתחותה ולשפר את איכות החיים של החולים.

 

לכל אדם מעל גיל 40 שעישן מעל 20 שנים חפיסה ומעלה, מומלץ להיבדק אם מופיעים סימנים של הצטננויות תכופות, שיעול וליחה ממושכים וקוצר נשימה במאמץ. האבחון נעשה בבדיקת תפקודי ריאות באמצעות נשיפה.

 



 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
טיפול חדש למחלת המעשנים
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים