שתף קטע נבחר

ניו המפשייר, אולד טראמפ: דונלד שב ללכלך

עם תום ספירת הקולות באיווה כונה דונלד טראמפ "לוּזר" ולרגע נדמה היה שהענווה השתלטה עליו. שעות ספורות לאחר מכן הוא "חזר לעצמו" ואמר באסיפת בחירות בניו המפשייר "שילכו להז...". הסקרים עדיין מנבאים לו ניצחון בפריימריז הרפובליקניים. ומה נקבל בעימות הבא? דמות שקטה או שור זועם?

 

 

 

הערב ירד על ניו המפשייר, והמתמודד דונלד טראמפ שזה עתה סיים חמש אסיפות בחירות אמר שהוא רוצה הביתה, בחזרה למנהטן, לפנטהאוז האהוב שלו במרומי המגדל שנושא את שמו. היה זה ביום חמישי בערב, כשהחזאים מזהירים מפני סופת שלג למחרת היום, דבר שיכול היה לחסום את דרכו חזרה של המתמודד טראמפ ממנהטן למנצ'סטר.

 

עוד חדשות מעניינות מהעולם בדף הפייסבוק של דסק החוץ

 

בפמליה שלו הזהירו אותו, אבל על פי עדות אחד הצופים בשיחה הוא פשוט רקע ברגליו ושאג כארי, ונראה מהצד כמו ילד מפונק שרוצה לחזור לצעצועים שלו. הפמליה נכנעה. כך זה קורה תמיד, בצייתנות הם סרים למרותו, בהכנעה הם מכילים את גחמותיו.

 

עבור טראמפ היה זה לילה של יום רע במיוחד בניו המפשייר: הוא הצליח להכניס ללקסיקון המרוץ לנשיאות מילים שאיש לפניו לא העז לומר בפומבי: באסיפה האחרונה שלו, לפני שהשתלטו עליו הגעגועים הביתה, הוא עמד במרכז החדר, עיניו היו מכווצות מזעם יותר מתמיד, הוא הניף את ידיו, וכשדיבר על בעלי עסקים שהעבירו את המפעלים שלהם למקסיקו ולא רוצים להחזיר אותם לאמריקה הוא איבד את זה וציין: "אני אומר לכם, שהם כולם ילכו להז...".

 

וזה היה אחרי שסיפר באריכות שהסינים המשתלטים על העולם "חופרים בחרא". טראמפ נראה כמי שאיבד את זה, כאילו הוא לא מצליח להשתלט על אחרוני המעצורים הרופפים שממילא היו לו. אלמלא הודה לא מכבר כי הוא לא נוגע בטיפה המרה אחרי שאחיו האלכוהוליסט מת ממנת יתר של תערובת אלכוהול, ניתן היה לחשוב שהוא פשוט הגיע לאסיפה שיכור.

טראמפ. יחזור לעצמו לקראת הבחירות בניו המפשייר? (צילום: APF) (צילום: APF)
טראמפ. יחזור לעצמו לקראת הבחירות בניו המפשייר?(צילום: APF)

ההיסטוריה המודרנית בארצות הברית איננה יכולה להצביע על מקרה דומה שבו מתמודד לנשיאות השתמש במילים לא תקניות מהסוג הזה. כשעלה לאוויר הווידאו של טראמפ, נאלצו רשתות הטלוויזיה לשים "פיפס" על המילים, אבל תנועות הפה נותרו: טראמפ יכול להרשות לעצמו לומר מה שהוא רוצה. כך בנה את נסיקתו במפרש הפוליטי האמריקני.

 

מה שהיה מבהיל עוד יותר: הקהל קם על רגליו והריע לו. התשואות היו ממושכות, ואף לא קריאת בוז אחת נשמעה בחלל החדר. ומיד אחר כך הוא רצה הביתה, ונסע לפנטהאוז שהוא כל כך אוהב. ולמחרת בבוקר, כפי שחזו אנשי הפמליה, הוא לא הצליח לחזור לניו המפשייר שהייתה מכוסה בשלג וחסומת כבישים. אירועי הבחירות שלו בוטלו ברגע האחרון, האנשים הלכו הביתה מאוכזבים, אבל זה עדיין לא הספיק כדי שיקבל מהלומה בסקרים.

מוכן להתעמת שוב. טראמפ ומייגן קלי (צילום: AP) (צילום: AP)
מוכן להתעמת שוב. טראמפ ומייגן קלי(צילום: AP)

אחרי החבטה שקיבל בבחירות באיווה, רק לפני ימים ספורים כשהגיע רק למקום השני וזכה לכינוי שהוא בכלל לא אוהב לשמוע "לוזר", הוריד טראמפ את הטונים, ולרגע נדמה כי הענווה והצניעות השתלטו עליו. הוא אפילו הודיע במחווה ג'נטלמנית שבעימות בחודש הבא ברשת "פוקס ניוז" יענה לשאלותיה של מייגן קלי שרק לא מכבר כינה אותה "בימבו" וטען כי היא שאלה אותו שאלות קשות כי "הדם נוזל לה מהאוזניים ואתם יודעים מאיפה עוד".

 

אבל השתיקה שלו נמשכה שעות ספורות בלבד עד שהאשים את טד קרוז כי גנב את הבחירות, התלונן שאנשי איווה לא מעריכים בכלל את העובדה שהוא משקיע בקמפיין את כספו האישי, וכשהגיע לניו המפשייר, מהר מאוד חזר לשפת הביבים. הוא לא הפך עורו, הוא גם לא יכול. ארגון קטן של אנשים שמאמינים בעליונות הגזע הלבן הפיץ הודעות קוליות בשם הקמפיין שלו שבהן נאמר כי "מחפשים אנשים לבנים ומשכילים שיבואו לעזור לקמפיין של טראמפ".

רוביו. רק 7 אחוזים הביעו עמדה שלילית כלפיו (צילום: AP) (צילום: AP)
רוביו. רק 7 אחוזים הביעו עמדה שלילית כלפיו(צילום: AP)

הקמפיין אמנם מיהר להתנער מההקלטות הללו, אבל זה לא כל כך שינה כי הן כבר נכנסו לרקורד. זאת אולי הסיבה לכך שטראמפ מחזיק את הכתר המפוקפק של המתמודד בעל שיעור ההתנגדות הגדול ביותר מבין כל המתמודדים, רפובליקנים ודמוקרטים כאחד: 30 אחוזים מהרפובליקנים אמרו כי "בשום פנים ואופן לא יצביעו עבורו". רק 15 אחוזים אמרו באופן נחרץ כל כך שלא יצביעו לקרוז, הסנטור השמרני מטקסס, ורק 7 אחוזים הביעו עמדה כה שלילית כלפי מרקו רוביו.

 

ועדיין טראמפ מוביל בסקרים - גם בארציים, גם בניו המפשייר - אם כי מגמת הירידה במעמדו נמשכת. בסקר חדש שנערך בניו המפשייר ניתן לראות בבירור את אפקט איווה: טראמפ מקבל 29 אחוזים בלבד, לעומת 34 שהיו לו לפני כמה שבועות. מרקו רוביו, שהגיע למקום השלישי באיווה והפך לכוכב הרפובליקנים ולמועמד בעל משקל, מגיע למקום השני עם 19 אחוזים. טד קרוז מגיע למקום השלישי עם 12 אחוזים, ולדעת הסוקרים רוביו הצליח להעביר אליו רבים מתומכי קרוז בעבר.

 

אם הסקרים משקפים תוצאות קרובות לאמת, הרי שהקרב האמיתי בין הרפובליקנים יהיה בין רוביו לקרוז: מי מהם שיגיע למקום השני ייחשב למנצח. רוביו עצמו טוען כי בימים שנותרו הוא יצליח להגדיל את כוחו עוד יותר ולסלק את טראמפ מהמקום הראשון, אולם כרגע זה נשמע כמו משאלת לב יותר מאשר הערכה פוליטית מנומקת.

 

הלילה בשעה 20:00 בערב שעון ניו המפשייר (3:00 לפנות בקר שעון ישראל) יופיעו המתמודדים הרפובליקנים בעימות טלוויזיוני אחרון לפני ההצבעה בניו המפשייר שתתקיים ביום שלישי השבוע. העימות ישודר ברשת ABC, ובמערכת הפוליטית ממתינים בדריכות למופע של טראמפ: האם יביא איתו את דמותו השקטה והמתחשבת שאימץ אחרי המפלה באיווה, או שיבחר לעמוד במרכז הבמה ולהשתולל כמו שור זועם ולהעליב את יתר המתמודדים כפי שנהג לעשות בעימותי העבר?

 

חביב הצעירות, סנדרס

מול טראמפ ניצב ברני סנדרס עם אחוזי הנגטיב הנמוכים ביותר: חמישה אחוזים. "לסנדרס יש הערכה מרובה בציבור בעיקר בשל העובדה שהוא הצליח בזמן קצר לסגור את הפער מול הילרי קלינטון", אמר טום מאליי, עורך הסקר של אוניברסיטת קווינאפיק. סנדרס החל את המרוץ מול קלינטון מקרטע בסקרים מאחוריה בפער עצום: כשהיא קיבלה 61 אחוזים, לו היו בקושי 30.

סוגר את הפער. סנדרס וקלינטון (צילום: AFP) (צילום: AFP)
סוגר את הפער. סנדרס וקלינטון(צילום: AFP)

את הפער הזה הוא סוגר בסקרים הארציים, ובניו המפשייר הוא מוביל על פני קלינטון בפער של 10 עד 20 אחוז, תלוי באיזה סקר מתבוננים. לסנדרס יש יתרון: הוא בא ממדינת ורמונט השכנה של ניו המפשייר, ועל כן יש לו

סימפתיה רבת שם. אבל לא רק זה: באיווה הילרי קלינטון ניצחה טכנית. הפער היה 0.3 אחוז, וההכרעה נפלה בהטלת מטבע. אבל פילוח הקולות חשף מגמה מטרידה לקלינטון להמשך המרוץ: הצעירים, בני 18 עד 29, נוטים ברובם להצביע עבור סנדרס, המתמודד בן ה-74, שמכנה עצמו בגאווה "סוציאליסט" ומבטיח לחולל מהפכה חברתית באמריקה.

 

סנדרס הצליח להפוך ליקיר הצעירים הדמוקרטיים, ומה שעוד יותר מדאיג מבחינתה של קלינטון, הוא הפך להיות חביב הצעירות. הנשים אינן בכיס שלה כפי שקיוותה כשיצאה לדרך. מסתבר כי נשים בנות 60 ומעלה עדיין שומרות לה אמונים, אבל בקרב הנשים הצעירות, הסטודנטיות, האימהות הצעירות והחד-הוריות יש לסנדרס רוב גדול. הבטחותיו להביא משב רוח רענן לאמריקה, הגדלת שכר המינימום, ביטוח בריאות לכול, ושכר לימוד בחינם באוניברסיטאות ובמוסדות להשכלה גבוהה הביאו אליו את הצעירים ואת המצביעים לראשונה.

 

הילרי קלינטון מנוסה פי כמה ממנו, אבל אולי דווקא עובדה זו משחקת לרעתה: היא יותר מדי שנים מתנהלת בזירה הציבורית, ולמרות האתגר שהיא מציבה לעשות היסטוריה ולבחור אישה ראשונה לנשיאת ארצות הברית, הרי שהיא מביאה איתה את הניחוח של הפוליטיקה הישנה, ומהריח הזה לא יהיה לה קל להיפטר.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
טראמפ. עדיין מוביל בסקרים
צילום: AFP
מומלצים