שתף קטע נבחר

איך בוחרים דוד שמש חדש?

גיליתם שדוד השמש שבק חיים ואתם נאלצים להחליף אותו? הבנתם שבישראל גם בחורף יש ימים חמים ודוד שמש יחסוך לכם כסף רב בחשבון החשמל? מה חשוב לדעת כשרוכשים דוד שמש חדש

בשיתוף "המקצוענים"

 

הדוד הישן כבר לא עושה את העבודה. זה לא גוף החימום או התרמוסטט - אלא דווקא סדק במיכל, נזילה, תקלה בבידוד המיכל ובקיצור הגיע הזמן להחליף את דוד שמש. מה עושים עכשיו?

 

במקרה שהקולטים עדיין עובדים היטב אין סיבה להחליפם, אבל אם גם הם ישנים ואתם בכל מקרה מתכננים להחליפם בקרוב כדאי כבר לרכז מאמצים. רן אזולאי מרן מערכות מפרט: "אם קונים קולט בנפרד ודוד בנפרד, העלות היא הרבה יותר גבוהה. לכן, אם ממילא מתכוונים בקרוב להחליף גם את החלק השני, כדאי לנצל את ההזדמנות ולהחליף את שניהם יחד. עלות של קולט היא 1,800-1500 שקל, ועלות של דוד שמש היא גם כן 1,800-1,500 שקל. אם קונים את החלקים בנפרד, העלות היא כ-3,600 שקל, ואילו אם קונים אותם יחד העלות היא כ-2,800 שקל. לכן החיסכון הוא משמעותי גם בעלות החומרים וגם בעלות ההתקנה".

 

עוד בנושא:

דודי שמש: כמה זה יוצא בשקלים

מחירון התקנת דודי שמש

מה בכל זאת ניתן לעשות כשהדוד נוזל

 

תו תקן ואחריות - בכל מקרה חשוב לרכוש אך ורק דוודים וקולטים מחברות מוכרות בעלות תו תקן. לגבי תקופת האחריות אומר אזולאי: "זה משתנה בהתאם לחברה שאותה קונים. כיום יש חברות שנותנות 5 שנות אחריות, אבל יש גם חברות מוכרות ואיכותיות שנותנות גם 8 ו-10 שנות אחריות, ואני באופן אישי ממליץ עליהן, כי הן יותר אמינות".

 

גודל הדוד - אזולאי: "אם מדובר בשתי נפשות, מספיק דוד של 80 ליטר. הדוד 'הרגיל' הוא בגודל של 150 ליטר, והוא מתאים לכארבע נפשות. לא רק שעלות הדוד עצמו גבוהה יותר בכ-20 עד 30 אחוז, אלא גם הוא גם מייקר את הוצאות החימום משמעותית שלא לצורך".

 

קולטים - לרוב דודי השמש יסתפקו בקולט אחד, אולם במקרה של דודי שמש גדולים במיוחד (200 ליטר) למשפחות גדולות יהיה צורך בשני קולטים. קולטי נחושת איכותיים יותר מקולטי ברזל, מחירם יקר יותר אולם תפקודם טוב יותר הם מתאימים לרוב חלקי הארץ.

אבל באזורים הקרים יותר ייתכן שכדאי לבחור בקולט ברזל מסוג סקדיול 40 שהינו עמיד יותר. עוד משפיעים על מחיר ואיכות הקולט - המסגרת (פח או אלומיניום) וסוג הזכוכית.

 

ציפוי המיכל - ישנן שתי אפשרויות בנושא - ציפוי בטון (פוליטון) או אמייל. ציפוי הבטון נחשב מיושן יותר, איכותי פחות ולפי חלק מהמחקרים גם מסוכן לבריאות. בנוסף בדוודים איכותיים האמייל מצופה בפוליאוריטן מוקצף המסייע לבידוד ולשמירה על חום המים. בעבר נעשה שימוש בצמר סלעים על מנת להשיג מטרה זו, אולם חומר זה נחשב מיושן לעומת הפוליאוריטן.

 

שרוול או מאיץ חום - מה עושים בימי החורף המועטים שבכל זאת יש בישראל? אין בריה אלא להדליק את הדוד ולהשתמש בו ממש כמו דוד חשמלי רגיל. במקרים כאלו חלק מדוודי השמש מצוידים במעין שרוול פלסטיק, המאפשר לגוף החימום לחמם במהירות רבה. החיסרון בשרוול זה הוא ייצור מוגבר של אבנית סביבו, לכן כדאי להקפיד על מסנני אבנית או ניקוי אבנית תקופתי.

 

שסתום ביטחון - על מנת שהדוד לא יתפוצץ במקרה של לחץ מים גבוה מדי בעת חימום, התקנת שסתום כזה חשובה מאד, בטח מאחר ותוספת כזו זולה מאד.

 

ההתקנה עצמה - בררו אם המחיר כולל את הסטנד עליו מותקן הדוד ובכל מקרה הקפידו על קשירה ועיגון חזקים, בימים קרים עם רוחות ערות התקנה איכותית תתגלה כמועילה ביותר. עוד חשוב להקפיד לא לפגום באיטום הגג בעת ההתקנה.

 

מחפשים מתקיני דוודים אמינים? לרשימה המלאה

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים