שתף קטע נבחר

כתבי ניוטון בספריה הלאומית - מורשת רוחנית של אונסק"ו

הכתבים מתמקדים דווקא בתחום התיאולוגיה, ובעיקר בפרשנות כתבי הקודש, בתולדות התרבויות העתיקות, במבנה המשכן ובית המקדש, בחישובי קיצין, ובהיסטוריה

אוסף כתביו התיאולוגיים והאלכימיים של אייזיק ניוטון הנמצא בספרייה הלאומית בירושלים זכה להיכלל השבוע ברשימת "זיכרון עולם" של אונסק"ו, רשימה הפועלת לשמר ולהנגיש את אוצרות הרוח שתרמו במיוחד להתפתחות האנושית במהלך ההיסטוריה.

 

 (צילום: באדיבות הספרייה הלאומית)
(צילום: באדיבות הספרייה הלאומית)

מדי שנתיים בוחר הארגון ספרים, כתבי יד ויצירות אומנות, מתוך רשימה של פריטים המוצעים על ידי מדינות שונות מרחבי העולם, שתרומתם לתרבות ולמורשת העולמית חשובה במיוחד. הפריטים הנבחרים מוגדרים כ"מורשת רוחנית עולמית".

 

אוסף כתביו של ניוטון המצוי בספרייה נרכש על ידי המזרחן אברהם שלום יהודה בעקבות במכירה פומבית שנערכה בלונדון בשנת 1936. בסוף ימיו בחר יהודה לתרום את אוספיו לספרייה הלאומית, ואלו הגיעו אליה בסוף שנות השישים. בניגוד למה שניתן היה לצפות, כתביו של ניוטון אינם עוסקים במדעי הטבע והם מתמקדים דווקא בתחום התיאולוגיה, ובעיקר בפרשנות כתבי הקודש, בתולדות התרבויות העתיקות, במבנה המשכן ובית המקדש, בחישובי קיצין, ובהיסטוריה. מעט מהן עוסקות באלכימיה, תחום שגם בו היה לניוטון בו עניין רב.


 (צילום: באדיבות הספרייה הלאומית)
(צילום: באדיבות הספרייה הלאומית)

 

לדברי אוצרת אוסף מדעי הרוח בספרייה הלאומית ד"ר מילכה לוי-רובין, הכתבים התיאולוגיים של ניוטון מלמדים על צדדים חדשים ובלתי מוכרים בעבודתו ובאישיותו של חוקר דגול זה. "בניגוד לתפיסה המקובלת בימינו על פיה המדע והאמונה נפרדים זה מזה, ניוטון האמין כי השניים שזורים זה בזה וכי אלוהים הוא מחברם של שני ספרים: ספר המדע וכתבי הקודש. שני הספרים הללו הם לתפיסתו המפתח להבנת העולם הגשמי מחד, ולהבנת מהלך ההיסטוריה כפי שהיא מוכתבת על-ידי האל - מראשיתה ועד קיצה - מאידך. הפיזיקאי והתיאולוג התקיימו בתוכו בהרמוניה וזה לצד זה", מסבירה ד"ר לוי-רובין. "אמונה עמוקה זו היא שהביאה את ניוטון להתמסר לפיענוח מעמיק ויסודי של כתבי הקודש ומקורות יהודיים ונוצריים רבים ומגוונים וזאת בניסיון לחשוף את צופניהם ולהגיע לחקר האמת ההיסטורית ולנבא את האירועים העתידים להתרחש באחרית הימים".

 

בחירתם של אוצרות תרבות לרשימת "זיכרון עולם" מחייבת את המדינות לשמר, לטפח ולהנגיש את אותם כתבים על מנת שיעמדו לרשות הדורות הבאים בצורה המיטבית ביותר.

 

ואמנם, כתבי ניוטון הועלו במלואם לאתר הספרייה הלאומית, והם זמינים לציבור הרחב.

 כל הכתבים מקושרים גם לפרוייקט ניוטון ((The Newton Project אשר בו מוצגים תעתיקים של כתבי היד בשתי גרסאות: בגרסה דיפלומטית, הכוללת את כל השינויים והתיקונים כפי שהם מופיעים בכתב היד, ובגרסה נקייה, המאפשרת לקרוא את הטקסט ברצף.

 

בין אוצרות הרוח שנבחרו בשנים האחרונות ע"י אונסק"ו כראויים להיכלל ברשימת "זיכרון עולם" נמצאים ארכיונו של לואי פסטר (בצרפת), כמה יצירות של יהואן סבסטיאן בך (גרמניה), ארכיון צ'רצ'יל (באנגליה), כתבי יד עתיקים במיוחד שנמצאו בהודו וסין וכן כתר ארם צובה, שנמצא גם כן בישראל.

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
אייזק ניוטון
צילום: shutterstock
מומלצים