שתף קטע נבחר

"זקן האדמו"רים" הלך לעולמו: "המזוזה של ירושלים החילונית"

מנהיג חסידות ערלוי, שקבע את בית מדרשו דווקא בשכונת קטמון בבירה, שאינה חרדית, נפטר בגיל 92. הוא נחשב לסמן הימני ב"אגודת ישראל", והיה החבר הוותיק ביותר ב"מועצת גדולי התורה" של התנועה. האדמו"ר יובא למנוחות הבוקר בירושלים, בהשתתפות אלפים

ברוך דיין האמת: בבית החולים הדסה עין כרם בירושלים הלך הלילה (ב') לעולמו האדמו"ר מערלוי, רבי יוחנן סופר, והוא בן 93. הוא הנהיג חצר חסידית בת מאות משפחות בארץ ובעולם, שמרכזה בשכונת קטמון בבירה, נחשב לסמן ימני ב"יהדות התורה", ונודע כ"זקן האדמו"רים". הלווייתו תצא בשעה 11:30 מהיכל ישיבת ערלוי בקטמון, ובשעה 14:00 מבית החת"ם סופר. הוא ייטמן בהר המנוחות.

 

<<הכל על העולם היהודי - בפייסבוק של ערוץ היהדות. תעשו לנו לייק  >>  

 

הרב נולד בעיירה ערלוי שבהונגריה כצאצא לרבי משה סופר, המוכר כ"חת"ם סופר" - מגדולי פוסקי ההלכה בדורות האחרונים. הוא שרד את מלחמת העולם השנייה, קיבץ סביבו תלמידים, וייסד בבודפשט ישיבה על שם מקום הולדתו.

 

קראו עוד בערוץ היהדות :

 

כשנתיים לאחר קום המדינה עלה ארצה, והקים בה מחדש את הישיבה - הפעם בירושלים. עם השנים התגבשה קהילת הבוגרים לכדי חצר חסידית, ומראש ישיבה הפך הרב סופר לאדמו"ר. כיום מונה ערלוי כ-600 משפחות בישראל – בעיקר ירושלים, בני ברק, ביתר עילית, אלעד, אשדוד וחיפה.

 

יחסי שכנות טובה עם הציבור הדתי והחילוני

האדמו"ר המנוח קבע את מרכז החסידות שלו דווקא בשכונת קטמון הישנה, שאיננה חרדית, וחסידיו חיים

ביחסי שכנות טובה עם הציבור הדתי והחילוני המתגורר בה. בערלוי מספרים כי רבי אהרון רוקח, המנהיג הקודם של חסידות בעלז, שהיה מרבותיו של האדמו"ר, המליץ לו להישאר בשכונה המעורבת וכך להיות "המזוזה של קטמון" - והוא ראה זאת כצוואה. ככזה, היה מעורב רבות בניהול החרדי של ירושלים ובמלחמות השבת שלה.

 

במשך עשרות שנים, עד לפטירתו, שימש האדמו"ר מערלוי כחבר מועצת גדולי התורה של "אגודת ישראל". בעבר שימש גוף זה כהנהגה הרוחנית העליונה של מפלגת החרדים האשכנזים. כיום מנהיגה המועצה רק את הזרם החסידי ב"יהדות התורה" (בראשות השר יעקב ליצמן), כשלצדה פועלת מועצה נפרדת לסיעה הליטאית (בראשות ח"כ משה גפני).

 

ערלוי עצמה נכללת בקואליציית החסידויות הקטנות "שלומי אמונים", המיוצגות ב"יהדות התורה" על ידי ח"כ מאיר פרוש. תפיסת העולם המדינית של האדמו"ר המנוח (בדומה לזו של פרוש), היא ימנית מאוד ביחס לציבור החרדי כולו, והוא דוגל בחזון "ארץ ישראל השלמה". ככזה, התנגד להסכמי אוסלו ולהתנתקות מעזה - והיה שותף בהקמת העיר החרדית ביתר עילית שמעבר לקו הירוק.

 

כתובת עלייה לרגל למנהיגים

אף שכוחה האלקטורלי של ערלוי אינו משמעותי, זכה האדמו"ר לכבוד מיוחד ב"מועצת גדולי התורה", כרב הוותיק

ביותר בה, ואף היה חבר נשיאות המועצה הקובעת מעת לעת מי יצטרף אליה. בזכות מעמדו זה עלו אליו לרגל בעשרים השנה האחרונות ראשי הממשלה בנימין נתניהו, אהוד ברק, אריאל שרון ואהוד אולמרט, וכן בכירים נוספים.

 

לפני כחמש שנים לקה האדמו"ר באירוע מוחי בעת ביקור אצל חסידיו בשווייץ, אך הצליח להשתקם, המשיך באורח חייו - וקיבל קהל להתייעצויות וברכות. מאז ידע מצבו עליות ומורדות, עד שלאחרונה חלה בדלקת ריאות קשה ואושפז בבית החולים. בימים האחרונים הידרדר עוד המצב והוא הורדם והונשם – והיום הלך לעולמו. הוא הותיר אחריו שבעה ילדים ומאות נכדים, נינים ובני-נינים.

 

משטרת ירושלים הודיעה כי בזמן הלווייתו של האדמו"ר, החל מהשעה 11:30 בבוקר, ייסגרו צירי תנועה באזור ההלוויה בקטמון ובגבעת שאול, ובהם הרחובות יותם, רחל אמנו, חזקיהו המלך ומשמר העם. בשעה 13:00 צפוי להיסגר גם רחוב עזרת תורה.

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
"זקן האדמו"רים", רבי יוחנן סופר
מומלצים