שתף קטע נבחר

נוער וקורבן: נכשלים בקרב האחרון לפני הכלא

"מרד" במעון סגור, תקיפות אלימות של אנשי צוות, איומים וגניבות: בשביל 5,500 שקל בחודש לא רבים מסכימים לעבוד עם בני נוער בסיכון, אך גם מי שכבר מסכים נתקל בקשיים. חוסר היציבות במעונות השיקום רק מחריף את מצבם של החוסים: "אלו בני נוער שישראל הפסידה ותקבל חזרה כעבריינים"

 

 (צילום: עידו ארז) (צילום: עידו ארז)
(צילום: עידו ארז)
גניבות, איומים בסכין, תקיפות אלימות של אנשי צוות, הימלטות של בני נוער ממעון סגור שהסתיימה בשימוש בסמים קשים ובשליחתם לכלא. זה רק חלק ממה שהתרחש בשנה האחרונה במעון סגור שמצוי תחת פיקוח שירותי הרווחה. כ-370 בני נוער בסיכון גבוה ממתינים לכניסה לאחת מהדירות שמפעילות עמותות, אך בשל העדר מקום ומחסור באנשי צוות, לא ברור אם יזכו לכך. כעת מתברר כי לפחות במקרה אחד עזיבת המדריכים הביאה לעצירה נוספת בקליטת בני נוער חדשים.  

 

מאבק עובדי חסות הנוער על תנאי העסקתם מול משרד הרווחה והעמותות שבהן הם מועסקים נמשך כבר יותר מחודשיים. בעקבות תנאי ההעסקה הירודים נרשמה עזיבה גורפת של עובדים, שהובילה שוב ושוב להידרדרות ביציבותם של החוסים באחת המסגרות.

 

"מצפה ים", שמפעילה עמותת "ענ"ב", מיועד לבני נוער על קצה רצף הסיכון. פעמים רבות המוסד משמש כתחנה אחרונה לפני כליאה, או לחלופין כמסגרת שיקומית לבני נוער ששהו בכלא לתקופה קצרה. באופן קבוע ממתינים לכניסה למסגרת, שבה חוסים 25 בני נוער, כמאה נערים, וזאת בשל המחסור באנשי צוות. 

 

על פי נתוני משרד הרווחה, כ-370 בני נוער בסיכון ממתינים לכניסה למסגרות כדוגמת מצפה ים וזאת בשל מחסור במסגרות ואנשי צוות.

  

הפעילות ב"מצפה ים" מחולקת לשלוש קבוצות. שתיים מהן פתוחות יותר, ולצדן המעון הנעול קבוצת "מגן". במתחם שהיה בעבר בית כלא בריטי עובדים מדריכים ומובילים בו תהליך טיפולי. אין בו בידוד, וחדרי הירגעות למשך שעתיים מחליפים צינוק. המקרים במקום קשים - רבים מהם של נערים שעברו תקיפות מיניות. העובדים מנהלים מלחמה יום-יומית כדי להשרות ביטחון על בני הנוער. אך הם נאלצים להתנהל באווירה אלימה מצדם של בני הנוער, והם מעידים על סיכון גבוה, במיוחד עבור צוות מעורב של גברים ונשים.

 

בחודש דצמבר לערך הסתיים גל עזיבות של מדריכים בקבוצת נחשול במעון "מצפה ים". חמישה מהם, בעלי ותק של שנה ויותר במעון, עזבו. כל המדריכים העוזבים פרט לאחת עשו זאת נוכח שכרם הנמוך.

מצפה ים (צילום: עידו ארז) (צילום: עידו ארז)
מצפה ים(צילום: עידו ארז)

המעון התקשה לגייס מחליפים ולהכשירם בזמן הראוי. לפיכך, כעת למדריך הוותיק ביותר בקבוצה יש ותק של ארבעה חודשים. מיד לאחר ההתפטרות החל גל אירועים אלימים בקבוצה: תקיפות פיזיות של אנשי צוות, פריצה לאזורים הסגורים לנערים, גניבת סיגריות וטלפונים ניידים באיומי סכין ובריחות מהמעון.

  

בעקבות גל אלימות זה הוגשו תלונות פליליות כלפי כמה נערים. כשנער אחד מפסיק את תהליך שיקומו ונכנס לכלא, נער אחר מזומן לדיון חירום בנימוק שהוא אינו בר-טיפול. נער אחר הוסת למרחב הנעול יותר שבתוך המעון (מגן). הקבוצה עצמה חדלה מלקבל נערים חדשים וכרגע נמצאים בה חמישה נערים, אף שהתקן עומד על 12.

 

"המדינה הפסידה נערים, הם יהפכו לעבריינים"

באפריל 2015 אירע מקרה דומה אך חמור עוד יותר: האירוע שהעובדים ב"מצפה ים" הגדירו "מרד" אירע בקבוצת המגן, הקבוצה הנעולה והקשה ביותר במעון. במסגרתה מטופלים בני הנוער הקשים ביותר. בינואר אותה השנה החל גל עזיבות בקבוצה, שהיה קשור בעיקרו לחוסר שביעות רצונם של המדריכים מתנאי העבודה הכלליים ומאופן ניהולה. זמן קצר לאחר עזיבת המדריכים החלה מגמה של עלייה באירועי הפרת המשמעת, נערים החלו להסלים את אירועי התקיפה וניידת הוזעקה לשם כמה פעמים. 

 

כחודשיים לאחר מכן שישה נערים בקבוצת המגן פרצו את דלתות חדריהם בעזרת מיטה וברחו החוצה. הם הסתובבו כ-24 שעות בחופשיות ובשלב מסוים אף רכשו סם נייס גאי ועישנו אותו - בזמן שהם אמורים ךשהות תחת פיקוח שירותי הרווחה. בסופו של דבר התקשר אחד מהם למשטרה ודיווח על מקום הימצאם - וכך מצאו עצמם חמישה מהם בכלא אופק. האחרון בלבד המשיך בהליך הטיפולי.  

 

עובד לשעבר במעון אישר את הפרטים: "אלו אירועים חריגים מאוד, ויש קשר ישיר לעזיבת המדריכים המנוסים, שידעו לזהות נערים ואת ההתנהגות שלהם. זה עניין של קשר אישי. בני הנוער חוו חוויית נטישה, גם כך הם מגיעים ממקום של חוסר אמון". על "המרד" באפריל אמר: "זה אירוע יוצא דופן שלא קרה במשך שנים. הם פרצו באלימות ובכוח פיזי רב את החדרים. התוצאה הייתה חמישה נערים שהלכו לכלא. חמישה בני נוער שמדינת ישראל הפסידה ותקבל חזרה כעבריינים".

 

העובדים, המועסקים כעובדי קבלן בשירות המופרט של חסות הנוער, נמצאים במו"מ מתמשך עם העמותות-זכייניות של משרד הרווחה, שמפעילות את המסגרות, ועם המשרד עצמו. הם טוענים כי התנאים הירודים מובילים לעזיבת המדריכים שמביאה לפגיעה קשה בבני הנוער. 

 

בארגון "כוח לעובדים" שבו מאוגדים המדריכים, המשתכרים כ-28 שקל לשעת עבודה במשמרות של עד 17 שעות, אומרים: "משרד הרווחה מתנער ממחויבותו לנערים ולעובדים, לא פועל לסיום המו"מ ומנסה לשבור את התארגנות העובדים. תפישת עבודת המדריכים כארעית חייבת להיפסק". 

 

לדברי חזי הינדבי, חבר ועד העובדים ומדריך, "המשכורת מביכה: 5,500 שקלים על משרה מלאה. היא מראה מה סדר העדיפויות של החברה ושירותי הרווחה בישראל. היא הופכת את הטיפול בבני הנוער ברמת הסיכון הגבוהה ביותר לזמני ובלתי יציב. אלו התוצאות". 

 

ממשרד הרווחה נמסר בתגובה: "אתמול התקיים דיון בכנסת בראשות ח"כ אלאלוף במטרה למצוא פתרון לסכסוך העבודה. בדיון התברר כי למרות התחייבות כוח לעובדים והעמותות להגיע לדיון עם מסמך על הפערים הקיימים - מסמך כזה לא הוצג. למרות זאת ניתנה על ידי הוועדה ארכה של שבוע להצגת מסמך הבנות או אי-הבנות. משרד הרווחה מסייע לצדדים להגיע להבנות והסכמות". 

 

לגבי הטענות על הסיבות שבגינן המדריכים התפטרו נמסר: "הסיבות אינן קשורות לסכסוך העבודה, המשרד דוחה את הטענות שהועלו". לגבי שרשרת האירועים במעון מצפה ים נמסר מהמשרד כי "כל אירוע מדווח על פי הנהלים ומועבר לחקירת משטרה".


פורסם לראשונה 23/02/2016 16:07

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: עידו ארז
מוסד לבני נוער על קצה רצף הסיכון
צילום: עידו ארז
מומלצים