שתף קטע נבחר

6 סימנים גופניים שיאשרו: יש לכם רגישות לחלב

בחילות, כאבי בטן בלתי מוסברים ופריחה הם רק חלק מהסימנים שיכולים להעיד שהגיע הזמן להיפרד ממוצרי החלב שבתפריט. איך ניתן לאבחן רגישות ואיך משנים את התזונה לנטולת לקטוז?

מרגישים כאבי בטן אחרי ההפוך של הבוקר ובחילה אחרי טוסט עם גבינה בערב? אתם לא לבד. יותר ויותר אנשים מגלים שמערכת היחסים שלהם עם החלב עלתה על שרטון ואולי כדאי להם לוותר על מוצרי חלב.

 

הדיון על החלב - קראו עוד:

מוצרי חלב: למי הם מומלצים - ולמי מסוכנים לבריאות?

ברוקולי, סויה או חלב: ממה נקבל יותר סידן?

מחקר ישראלי: ילדים שלא שותים חלב יהיו נמוכים יותר

 

מיליוני אנשים ברחבי העולם עוברים לתזונה ללא מוצרי חלב מרצונם, כחלק משינוי באורח החיים ואימוץ תזונה טבעונית, למשל. אחרים מוותרים על החלב והגבינות כיוון שהם מגלים שיש להם רגישות ללקטוז (סוכר החלב) או אלרגיה לחלב פרה. לא תמיד קל לגלות מה גורם לכאבי בטן, עוויתות או סתם תחושה רעה, אך אם אתם חוששים שגם אתם רגישים לחלב ומוצריו, חפשו את הסימנים הבאים:

 

כל אלה עושים לך רע? אפשר לוותר עליהם! (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
כל אלה עושים לך רע? אפשר לוותר עליהם!(צילום: shutterstock)

 

1. עוויתות בבטן ללא סיבה

אי סבילות ללקטוז מתפתחת כשבמערכת העיכול אין מספיק לקטאז – אנזימים שמפרקים את הלקטוז. עוצמת הכאבים שמופיעים לאחר שאכלתם מוצרי חלב או שתיתם שוקו והמהירות שבה הם מתפתחים, תלויה בכמות הלקטוז שצרכתם.

 

אמנם יש מי שנולדים עם חוסר בלקטאז, אך אי סבילות ללקטוז יכולה להתפתח בכל שלב בחיים או לאחר מחלות, גם אם בעבר לא הייתה לכם שום בעיה לשתות חלב ולאכול גבינה.

 

2. אתם מרבים ללכת לשירותים

התסמינים הנפוצים של אי סבילות ללקטוז הם שלשולים, נפיחות וגזים. אם גם אתם סובלים מהבעיה, כדאי שתנהלו יומן מעקב, שבו תרשמו מה אכלתם ואיך הרגשתם לאחר מכן. כך תוכלו לזהות אם קיים קשר בין הריצות לבית שימוש וסוגי המזון שאכלתם.

  

3. אתם מרגישים בחילה ללא סיבה

אתם לא חולים, בהריון או סובלים מבחילות בנסיעה, אך עדיין מרגישים בחילה, במיוחד אחרי שאכלתם משהו חלבי? יתכן שהרגישות ללקטוז היא הגורם לתחושה. עוצמת הבחילה תלויה ברגישות האישית ובכמות הלקטוז שצרכתם.

 

4. יש לכם פריחה בעור

לפריחה דלקתית בעור, שמכונה גם אקזמה, יש מספר גורמים מורכבים, אחד מהם הוא אלרגיה לחלב פרה. התגובה האלרגית לחלבונים שבחלב פרה עלולה להתבטא גם בפריחה ובדלקת בעור.

 

5. יש לכם צפצופים בזמן הנשימה

תסמינים אחרים של אלרגיה לחלבונים שבחלב פרה כוללים פריחה בצורת נקודות אדומות בעור, שיעול וצפצופים בנשימה, נפיחות בשפתיים, הקאות וכאב בטן. במקרים נדירים, אלרגיה לחלב פרה עלולה להוביל לתגובה אנפילקטית - תגובה אלרגית חריפה. במקרים כאלו יש לפנות מיד לטיפול רפואי.

 

6. יש לכם תסמיני אלרגיה נוספים

קיים סוג נוסף של אלרגיה לחלבון חלב פרה, שקשה יותר לאבחון. התסמינים של סוג זה של אלרגיה (אקזמה, הקאות, שלשול או כאבי בטן עוויתיים) מתפתחים לאט יותר, מספר שעות אחרי אכילת מוצרי חלב.

 

אלרגיה לחלב נפוצה יותר בקרב תינוקות וילדים קטנים מאשר אצל מבוגרים, אך אצל רובם היא חולפת עד שהם הולכים לבית הספר. אם אתם חושדים שילדכם סובל מאלרגיה לחלבון שבחלב פרה, כדאי שתיוועצו ברופא מומחה בתחום האלרגיה.

 

גילתם שאתם רגישים לחלב? כך תפעלו

אוהבים גבינה, מילקשייק ומעדני חלב, אך מרגישים רע לאחר מכן? לפניכם כמה המלצות שיעזרו לכם לשמור על בריאותכם:

 

1. הוציאו את מוצרי החלב מהתפריט בהדרגה

אפשר כמובן להחליט שאתם מפסיקים לאכול דברי חלב ממחר בבוקר, אך לרוב זה קשה ליישום. עדיף להוציא את החלב ומוצריו מהתזונה בהדרגה, כשקודם כול אתם מפסיקים לאכול מזונות חלביים שקל לכם לוותר עליהם, ורק אחר כך את אלו שאתם אוהבים במיוחד.

 

2. חפשו תחליפים טעימים ובריאים

כיום ניתן למצוא תחליפים רבים למאכלים חלביים שטעימים לא פחות מאלו שהתרגלתם אליהם. בנוסף לשורה ארוכה של משקאות חלב – סויה, שקדים, אורז, קוקוס ושיבולת שועל, ישנם גם ממרחים, גבינות קשות וגלידות ללא חלב.

 

3. בשלו לעצמכם ולמשפחתכם

ניתן להכין שפע של מאכלים טעימים גם אם לא משתמשים בחלב, גבינה, שמנת או חמאה עם התחליפים השונים שקיימים כיום. כך אתם שולטים במה שאתם אוכלים ויכולים אפילו "לחסוך" בקלוריות.

 

אבל אם לא התאפקתם או שיצא לכם לאכול משהו חלבי במקרה, אל תאשימו את עצמכם. פשוט הקשיבו לבטן שלכם - וכך תדעו מה לעשות בפעם הבאה.

 



 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
אלרגיה לחלב נפוצה אצל ילדים קטנים - ולרוב היא חולפת
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מומלצים