שתף קטע נבחר

בשל הפחתת המחירים: מלט הר טוב מאיימים בסגירה

"נשקול להפסיק את פעילותנו במפעל המלט בהר-טוב", כך מתריעה בפני שרי האוצר והכלכלה חברת מלט הר טוב בתגובה להודעת השרים אתמול על הפחתה של 5.35% במחירי המלט של נשר. "למונופול נשר זוהי מכה קטנה בכנף. למתחרה הקטן והצעיר זוהי מכת מוות"

"נשקול להפסיק את פעילותנו במפעל המלט בהר-טוב", כך מתריעה בפני שרי האוצר והכלכלה חברת מלט הר טוב, בבעלות שי וייל. זאת בתגובה להודעת השרים אתמול על הפחתה של 5.35% במחירי המלט של נשר.

 

כתבות נוספות בערוץ הכלכלה

 

ההפחתה, שתיכנס לתוקף ב-1 במארס, היא במסגרת ההסדר שנחתם בספטמבר 2014 בין חברת נשר מלט לבין ממשלת ישראל ועסק בפתיחת שוק המלט לתחרות ובהורדת מחירים. במסגרת הוראה נוספת בהסדר גם נמכר מפעל המלט בהר טוב, אחד משלושת מפעלי הייצור של נשר, כשלב ראשון לשחקן נוסף בענף, חברת מלט הר טוב, באוקטובר. זאת בהשקעה של יותר מ-180 מיליון שקל.

 

החברה רכשה את מפעל הייצור של מונופול המלט נשר באוקטובר במסגרת הסדר הממשלה מול נשר להגברת התחרות בענף ולהורדת מחירים. כעת, לאור הודעת הממשלה על הפחתת המחיר לנשר, מתרעמת החברה וטוענת במכתב ששלחה באמצעות עו"ד איתי גפן לשר האוצר משה כחלון ולשר הכלכלה בפועל, ראש הממשלה בנימין נתניהו, כי הצעד האחרון מהווה עבורה מכת מוות.

 

"עוד לא יבשה הדיו על פרוטוקול השלמת העסקה", נכתב במכתב, "והסתבר שמונופול בן 90 שנה לא יכול לשנות את דרכיו והוא ממשיך בדרכו הדורסנית ופועל באופן שיכה את מתחריו שוק על הירך. עוד לא חלפו 100 ימי חסד ופקידי הממשלה פועלים באופן שעלול להמיט חורבן על המפעל הנרכש, לגרום לסגירתו, להביא לפיטורי עשרות עובדיו ולפגיעה אנושה בתחרות".

 

"מכת מוות למתחרה קטן"

לטענת החברה, הפחתת המחיר לנשר דווקא תביא לעצירת התחרות: "עוד לא חלפו ארבעה חודשים מאז קמו תעשיינים ויזמים פרטיים, השקיעו מאות מיליוני שקלים מכספים הפרטי ומהלוואות שנטלו, ודומה שהמונופול והבירוקרטיה הצליחו (שוב) לגדוע את איבי התחרות במשק, באצטלה מכובדת ומכובסת".

 

לטענת המפעל, הוא לא יוכל להתחרות במחירים המופחתים של נשר, בשעה שמחיריו שלו גם כך נמוכים. ממילא, נטען במכתב, לוותה רכישת המפעל בלא מעט קשיים, מכשלות ובעיות, שנבעו בעיקר מהעובדה שנשר פעלה במתחם מזה עשרות שנים. עם זאת, ולמרות הבעיות המבניות והתפעוליות הקשות של המפעל, נענו הבעלים החדשים לאתגר ולחזון שינוי שוק המלט.

 

"והנה נודע למנהלי המפעל כי כל מאמציהם היו לשווא וכי לקשיים המסחריים העצומים המונחים על כתפיהם נוספה גם החלטה דרמטית מצד המדינה, המהווה פניית פרסה המנוגדת לעידוד התחרות בענף", נכתב במכתב, "למונופול נשר זוהי מכה קטנה בכנף. למתחרה הקטן והצעיר (מפעל הר טוב) זוהי מכת מוות".

 

המפעל טוען שבכך עשויים משרדי הכלכלה והאוצר לגזור כליה כלכלית על המפעל בהר טוב ולהוריד את השקעות החברה לטמיון. "ספק אם קיימת היתכנות כלכלית למפעל צעיר להתחרות בשוק המלט בתנאים שנוצרו לנוכח הצו שניתן", נכתב, "גם כך, כושר הייצור של מרשתי מוגבל ובהתאם לכך גם רווחיה. היא מוכרת כיום מלט ללקוחותיה במחיר הנושק לגבול מחיר המלט המפוקח, ורווחיה הינם בסיסיים ביותר".

 

במצב שנוצר, כותבת החברה, כשהיא תיאלץ למכור מלט במחיר נמוך עוד יותר, "אפשר ולא יהיה מנוס מהפסקת פעילותה. כל זאת כאשר להפחתת מחיר המלט לא תהיה השפעה משמעותית על רווחיותה של פעילות נשר, שמוכרת ללקוחותיה בכמויות גדולות שמאפשרות לה למכור במחירים נמוכים משמעותית מהמחיר המפוקח".

 

מאחר שלטענת החברה יהיה קשה להציע מחיר אטרקטיבי אחר בשוק כזה, במיוחד מול מתחרה ותיק וגדול, היא שוקלת להפסיק את פעילותה במפעל כבר בזמן הקרוב כדי לצמצם את ההפסדים הצפויים. בנוסף, שוקדים באי כוחה של החברה על מספר חלופות לפעולה משפטית, כולל ערעור במסגרת הוראות חוק הפיקוח, עתירה לבית משפט לעניינים מינהליים לקבלת צווי מניעה, תביעות לקבלת פיצוי כספי בגין הנזק המתהווה, פנייה למוסדות ביקורת המדינה ופנייה לוועדת הכלכלה של הכנסת.

 

ממשרד הכלכלה נמסר: "הורדת מחיר המלט, כפי שפורסמה אמש, בוצעה בהתאם להחלטת הממשלה לפתיחת שוק המלט לתחרות. ההסכם אמנם מחייב רק את חברת נשר, ולא את יתר השחקנים, אך כמובן תוכנו ותנאיו היו ידועים לרוכשים, הן בטרם ביצוע העסקה, הן לאחריה והן בימים האחרונים, עת זומנו לשימוע, כמתחייב, במסגרתו השמיעו את עמדתם בנושא. מובן כי הירידה מושפעת מתשומות האנרגיה, ובהתאם לירידה בתשומות, כך נגזרת בהתאם הירידה במחיר המלט. כאמור מדובר בירידה במחיר המלט שמתבצעת בהתאם לתנאיי ההסכם, לטובת הציבור ובאופן מאוזן, תוך שיקלול כלל הנתונים ובידיעת הרוכשים ומכאן שלא ברורה לנו כלל תגובתם לנושא".

 

מנשר נמסר: "נשר עשתה ויתור מרחיק לכת ותקדימי במכירת המפעל בהרטוב ופעלה לקידום התחרות בישראל בכפוף למדיניות הממשלה. מחירי המלט נקבעו בעבר ונקבעים היום על ידי הגורמים הרגולטוריים הממונים ונשר תכבד כל החלטה".

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
אילוס אילוסטרציה יבוא ייבוא ייצוא יצוא מכס נמל מכולות מלגזה מלגזות
צילום: shutterstock
מומלצים