שתף קטע נבחר

תוספי תזונה שמתאימים דווקא לנשים

תוספי תזונה הם אחד האמצעים להשלמת חוסרים שהגוף זקוק לו, אבל יש תוספים שדווקא נשים זקוקות להם יותר מגברים. לקראת יום האישה הבינלאומי - מדריך בריא

בשיתוף סופר-פארם

 

לתזונה עשירה ומלאה יש השלכות רבות וחשובות על בריאותנו. אורח החיים המודרני, אכילת מזון לא בריא ואכילת מזון מעובד גורמים לעיתים לחוסר בוויטמינים, מינרלים ורכיבי תזונה.

 

ללא ספק, המקור הטוב ביותר לרכיבי התזונה החיוניים לגופנו הוא המזון שאנו אוכלים, ולכן, חשוב שהתפריט יהיה מגוון עשיר בפירות וירקות, דגים, דגנים מלאים וקטניות. למרות זאת, קיימים מצבים בהם נדרשים תוספים של רכיבים מסוימים להשלמת התזונה, דווקא בקרב נשים.

 

נתוני סקר שנערך עבור המרכז לתזונה אחראית באיגוד לשכות המסחר מראה כי נשים נוטלות יותר תוספי תזונה מגברים. מנתוני הסקר עולה, כי הנשים נוטלות הכי הרבה תוספי תזונה (54%), לעומת 45% מהגברים.

 

עוד כתבות במדור פארם נט

 

דתיה יער, תזונאית, יועצת ל"אלטמן", מסבירה כי המקרים הפשוטים להשלמת החסרים התזונתיים הינם חסרים שאפשר לבדוק בבדיקות דם, כמו חסרים בברזל, ויטמין D וב-B12. אבל קיימים תוספים נוספים החיוניים לנשים לאורך החיים ובדרך כלל חוצי גיל.

  

אומגה 3

רכיב תזונה חשוב בכל מעגל החיים הינו אומגה 3 אשר מעבר ליתרונותיו הבריאותיים הכלליים יש לו חשיבות בהקלה על כאבי מחזור ובהפחתת הסיכון לאוסטיאפורוזיס. חומצת שומן זו מקושרת גם בהפחתת הסיכון לסרטן שד.

 

מחקרים מהעשורים האחרונים מצאו כי לחומצות שומן אומגה 3, העשויות משמן דגים, תפקיד חשוב גם בוויסות תגובות רגשיות ומצב הרוח. חוסר באומגה 3 עלול להגביר דיכאון, חרדות ולגרום למצב רוח ירוד.

 

בגיל 50 לערך אנו נכנסות לתקופת המנופאוזה. השינויים ההורמונליים עלולים להוביל לתופעות כמו חרדה, עצבנות, נדודי שינה, עייפות וחוסר ריכוז.

 

לא כל הנשים יחוו את התופעות האלה ולא כולן יחוו את כולן. בד בבד עם הירידה באסטרוגן עולה הסיכון לחלות במחלות לב וכלי דם, וכאן אומגה 3 מצוין להפחתת הסיכון של מחלות כלי דם ולכן לא כדאי לוותר על הדגים או שמן הדגים.

 

הפוריות ואומגה 3

מחקרים מצאו גם קשר בין צריכת אומגה 3 לפוריות ותוצאות היריון. רכיב תזונה זה מפחית קרישיות בתאי ריריות הרחם, מה שמשפר את יכולת ההיצמדות של הביצית המופרית לרחם. נשים שהעלו את צריכת אומגה 3 במהלך ההיריון הקטינו את הסיכון שלהן ללידה מוקדמת.

 

החשיבות ממשיכה גם לאחר הלידה ובזמן ההנקה, כיוון שאומגה 3 חשוב להתפתחות המוח ומערכת העצבים של העובר והתינוק וגם לבריאות האם.

 

במהלך ההיריון, ההמלצה היא לצרוך חומצות שומן אומגה 3 מסוג EPA ו- DHA במינון של 200-300 מ"ג ביום. חומצות שומן מסוג זה ניתן למצוא בדגי ים שמנים או בתוספי תזונה המיועדים לנשים הרות.

 

אליעז רז, רוקח סופר-פארם, מסביר לגבי תוספי אומגה 3 היעילים:

אומגה עילית (לייף) - תכשיר אומגה-3 מרוכז במיוחד, המכיל גם שמן זית (אומגה 9), עם ציפוי מיוחד אשר מעלה את הספיגה שלו ומונע את טעם הלוואי של השמן, לאחר הבליעה. המינון המומלץ: 1-2 כמוסות ליום בתחילת הארוחה.

 

שמן המפ אורגני (פוקה) - לצמחוניים/טבעוניים, או לאלה שלא אוכלים דגים, שמן אורגני זה, מהווה תחליף מושלם, והוא ברמת יחס מושלמת בין אומגה-3, לאומגה-6 ואומגה-9השמן עשיר גם בחומצת שומן מסוג GLA המסייעת בתסמינים טרום-ויסתיים, ולשמירה על העור והשיער.

 

המינון המומלץ: כף שמן, פעם-פעמיים ביממה, עם או בלי אוכל.

 

נשים שהעלו את צריכת אומגה 3 במהלך ההיריון הקטינו את הסיכון שלהן ללידה מוקדמת. (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
נשים שהעלו את צריכת אומגה 3 במהלך ההיריון הקטינו את הסיכון שלהן ללידה מוקדמת.(צילום: shutterstock)

 

חיידקים טובים (פרוביוטיקה) - גם להפחתת הסטרס

פרוביוטיקה היא אחת הקטגוריות הנחקרות ביותר בתחום תוספי התזונה, אם כי תרומתם החשובה של החיידקים הפרוביוטיים לאריכות חיים ולבריאות טובה אינה בגדר תגלית חדשה. כבר בתחילת המאה הקודמת זכה המדען הרוסי פרופ' אליה מצ'ניקוב בפרס נובל לרפואה על מחקרו פורץ הדרך בתחום זה.

 

מערכת העיכול

החיידקים הפרוביוטיים מסייעים באיזון פעילות מערכת העיכול, בחיזוק ההגנה החיסונית של הגוף ואפילו בהתמודדות עם זיהומים ואגינליים. ידוע גם שקיים קשר הדוק בין המעי למוח, ובכל רגע נתון עוברים מסרים בין שני האיברים האלו. לא סתם קוראים למעיים "המוח השני".

 

חיידקים פרוביוטיים נחשבים כרכיב חוצה גיל, חשוב לדאוג לאיזון במערכת העיכול שלנו. חיידקים פרוביוטים במערכת העיכול עשויים לעזור לגוף להתמודד עם מצבי לחץ. החיידקים מייצרים מוליכים עצביים באמצעות נתיבים עצביים שמקשרים בין מערכת העיכול למוח ומשפיעים על הפחתת הורמוני מתח וחרדה.

 

החיידקים במעיים עלולים להשפיע על מצב הרוח ועל התגובה לסטרס. סוגים מסוימים של חיידקים מפרישים חומרים כמו טריפטופאן או גאבא שמשפיעים על מערכת העצבים המרכזית וקשורים למצב רוח טוב, רגיעה והרפיה.

 

רז מפרט לגבי תוספי הפרוביוטיקה:

פרוביוטיקה לנשים (לייף) - כמוסות המכילות פרוביוטיקה בריכוז גבוהה ובמגוון גדול של זנים פרוביוטיים. מינון מומלץ: כמוסה ליום עם או בלי אוכל.

 

פמינה אקספרט (אלטמן) - כמוסות המכילות שני זנים ייחודים למניעת זיהומים בנרתיק. מינון מומלץ: כמוסה פעם ביממה, עם או בלי האוכל. ניתן לעלות לשתי כמוסות, לפי הצורך.

 

כורכום

יער מסבירה כי כורכום הינו התבלין הנחקר ביותר כרכיב אנטי דלקתי. תהליכים דלקתיים מתמשכים הינם בין הגורמים למחלות רבות וקשות. בדומה לאוכלוסיות אחרות, כגון אומגה 3 אצל האסקימוסים והיין האדום בצרפת, נראה כי גם להודים ישנו רכיב תזונתי חשוב אשר במקרה שלהם מפחית את שיעור המחלות הדלקתיות.

 

כיום, בניגוד לתפיסות עבר - מקשרים גם את הדיכאון המג'ורי למצב דלקתי של המוח. נכון להיום פורסמו יותר מ-4,000 מחקרים על ההשפעות הבריאותיות של הכורכומין, תחומי המחקר העכשוויים הינם בתחום המוח, אלצהיימר ודיכאון מג'ורי.

 

סקר שנעשה על ידי חברת אלטמן מצא כי 62% מהנשים צורכות כורכום. התזונה המערבית המתועשת הינה "תזונה פרו-דלקתית" – תזונה עשירה במרכיבים שהינם חומרי מוצא לחומרים מקדמי דלקת. מכיוון שכך, אנחנו רוצים להעשיר את הגוף בחומרים מפחיתי דלקת כמו כורכום ואומגה 3.

 

כמות החומר הפעיל בכפית תבלין הכורכום נעה בין 150-250 מ"ג חומר פעיל (כורכומין). כדי להגיע להשפעה טיפולית יש לצרוך בין 500-3000 מ"ג. בטבלית אחת של כורכום C3 יש חומר פעיל כמו בשש כפיות.

 

רז מסביר כי המינונים הם החשובים ומפרט לגבי תוספי התזונה הדרושים:

 

תכשירי כורכום

 

C3 (אלטמן) - כדורי כורכום המכילים גם פיפרין (מיצוי של פלפל שחור) המגביר מאוד את ספיגת הכורום. מינון מומלץ: 1-2 כדורים ביממה עם הארוחה.

 

כורכום אורגני הוליסטי (פוקה) - כמוסות כורכום הוליסטי פעיל במיוחד המכיל את כל סוגי נוגדי החימצון של הכורכום. מינון מומלץ: כמוסה ליממה עם הארוחה.

  

סידן - סידן חשוב לבריאות העצמות, השלד, השיניים. נשים נוטות לסבול יותר מגברים מדלילות העצם - דבר המחליש בעיקר את עצמות הרגליים, הירכיים והגב, ומעלה סיכון לשברים. הצריכה המומלצת לנשים בגילאים 20-50 היא 1000 מ"ג ליממה, ומעל מגיל 50 הצריכה עולה ל-1200 מ"ג ליממה.

 

תכשירי סידן

רז מוסיף ואומר כי מומלץ להשתמש במלחי סידן זמינים וספיגים כמו זה של סידן הציטראט, סידן אמורפי או תערובת של סוגים שונים של סידן.

 

סידן ציטראט (לייף) - נגזרת זמינה ויעילה של סידן. מינון מומלץ: טבליה פעם-פעמיים ביממה.

 

קלמדין (סופהרב) - תערובת של מלחים שונים של סידן בעלת זמינות גבוהה. מינון מומלץ: 1-2 כפות לפני השינה. ניתן לערבב גם במים.

 

דנסיטי (אמורפיקל) - טבליות של סידן אמורפי אשר ספיגתו גבוהה במיוחד. מינון מומלץ: טבליה פעם-פעמיים ביממה עם או בלי אוכל.

 

ברזל

לדברי רז נשים בגיל הפוריות עלולות לסבול ממחסור בברזל בשל איבוד דם במחזור החודשי, במיוחד כאלה שסובלות מווסת ארוכה. ברזל ידוע כמינרל העשוי לגרום לגירוי במע' העיכול ולבחילות או עצירויות, ולכן כדאי להישתמש בתכשירים אשר הברזל בהם עבר עיבוד מיוחד, אשר מפחית את תופעות לוואי אלו.

 

תכשירי ברזל

א-פרין (לייף) - תוסף ברזל קל לעיכול, חומצה פולית וסרין - מתאים לנשים שחסר להן ברזל, לנשים בהריון ומניקות.

 

ספאטון - מי מעיין עשירים בברזל, ארוזים בשקיות אישיות. מינון מומלץ: 2 שקיות ליממה, במיץ או במים.

 

ג'נטל איירון (סולגאר) - ברזל בצורת ביסגליצינאט, עם מינימום תופעות לוואי.

 

GLA

חומצת שומן מסוג אומגה-6. בעלת תכונות אנטי-דלקתיות, מיטיבות את העור והשיער. מצויינת לכאבי מחזור, ולתופעות טרום-וויסתיות.

 

שמן זיפן (סולגאר) - שמן זיפן עשיר במיוחד ב-GLA. מינון מומלץ: 1-2 כמוסות ליממה, עם האוכל. ניתן לצרוך על בסיס יומיומי או לפני ובזמן המחזור.

  

שיער בריא

אחד הדברים הראשונים שאנו מבחינים בהם בפוגשנו אדם זר, הוא שיערו. מראה מטופח ושופע של השיער מושפע לא רק מהסביבה החיצונית אלא גם משורש השערה. מראה השיער הינו מרכיב חשוב בהופעה החיצונית ולנשירת שיער ישנן השלכות פסיכולוגיות רבות כגון פגיעה בהערכה עצמית ודיכאון.

 

חלק מבעיית נשירת השיער נעוץ בתזונה לקויה או ליתר דיוק במחסור מצטבר של רכיבי תזונה ספציפיים חיוניים , כמו ברזל אבץ ועוד, בתקופות של לחץ ומתח עולה הדרישה לאותם רכיבים.

 

עם השנים, החלבונים הנקראים חלבוני היופי הללו מתחילים להצטמצם ובסביבות גיל 30 מתחילים להרגיש את האפקט: העור מתחיל לפתח קווים וסימנים, השיער מתחיל להישבר יותר בקלות והציפורניים מתחילות להיסדק.

 

ביוסיל. תוסף, שמשווק על ידי אלטמן, מבוסס על רכיב פטנטי, שנקרא ch-OSA. קומפלקס זה הוכח מחקרית כבטוח לחלוטין וכבעל זמינות ביולוגית גבוהה לעור, לשיער ולציפורניים. מחקרים מהשנים האחרונות הצביעו על יעילות החומר כחומר מוצא לייצור יצירת קולגן עצמי.

 

גם נוסחת רוטס HR היא נוסחה מיוחדת של רכיבי תזונה לשיער שמכילה ויטמינים, מינרלים, חומצות אמינו ו-MSM לשיפור תזונת השיער, הנוסחה מכילה ברזל מסוג FERROCHEL הנספג במלואו ואינו גורם לתופעות לוואי במערכת העיכול. מכילה אבץ מסוג OPTIZINS- נוסחת אבץ פטנטית, המאפשר ספיגה אופטימלית.

  

באתר הוויטמינים של סופר-פארם כבר ביקרתם?

 



 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
תוספי תזונה שמתאימים דווקא לנשים
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים