שתף קטע נבחר

טחורים: הטיפולים שיפסיקו את הכאב

מאות אלפי ישראלים סובלים מטחורים. איך הם נגרמים, מה הטיפול בבעיה ואיך מתבצע הניתוח להסרתם, שנחשב לכואב ביותר בעולם הרפואה. מדריך

בשיתוף סופר-פארם

 

אנחנו נולדים איתם, אבל אצל חלקנו הם פוגעים קשה באיכות החיים: מאות אלפי ישראלים סובלים מטחורים, כלי דם המתמלאים בדם ונלחצים בפי הטבעת. התוצאה - כאב חזק, ואפילו דימומים. הצרה היא שגם הטיפול כואב וטומן בחובו שיקום ארוך ולא פשוט. הדרך הטובה ביותר, כמו תמיד, היא להימנע.

 

סיבוך אחר הוא כליאתם של הטחורים מחוץ לפי הטבעת עם גודש ניכר וכאב. מצב זה מצריך טיפול שמרני בהקטנת הבצקת וטיפול נגד כאבים. כליאת הטחורים בחוץ יכולה לגרום להפרעה בניקוז ובאספקת הדם מה שיכול להביא לנמק. מצב כזה דורש ניתוח מיידי אך נדיר ביותר.

 

עוד כתבות במדור פארם נט

  

מה הם הטחורים?

מדובר במצב בו ישנה הגדלה של כריות מלאות בכלי דם קטנים באזור פי הטבעת. לטחורים ישנו תפקיד פיזיולוגי: הם אחראים על סגירה הרמטית של פי הטבעת ומונעות דליפת תוכן נוזל, משתתפים בתהליך השליטה על היציאות ומעבר הגזים אצל האדם.

 

עד כמה הבעיה שכיחה?

הטחורים היא בעיה שכיחה. כמעט כל אדם שלישי או רביעי, יסבול במהלך חייו יסבול מטחורים. כ-10 אחוזים מהאוכלוסייה הבוגרת סובלת באופן כרוני מהמחלה.

 

מה הם הסיטמפטומים?

הרגשת צניחה של הטחורים בעת יציאה או מאמץ, דימום, הופעת גוש בפי הטבעת, התפתחות קריש דם בטחור החיצוני ומדי פעם הפרשות ריר. 

 

כיצד מאבחנים?

האבחנה נעשית על בסיס תלונות המטופל ובדיקת רופא. במידה ודרגת הטחורים נמוכה, הטיפול ההתחלתי הוא שמרני, דהיינו, מתן הנחיות לצריכת מזון שיאפשר יציאת רכות, תוספת סיבים תזונתיים, הקפדה על שתייה מספקת ושימוש במרככי יציאה לפי הצורך. בדרך זו ניתן למנוע מאמץ יתר ביציאה וכך לשפר את מצב הטחורים.

 

הקפדה על שתייה מספקת ושימוש במרככי יציאה לפי הצורך (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
הקפדה על שתייה מספקת ושימוש במרככי יציאה לפי הצורך(צילום: shutterstock)

 

הטיפול שיעזור

הטיפול הראשוני בטחורים מדרגה ראשונה מתבסס על ריכוך הצואה והעלאת נפחה באמצעות תפריט עשיר בסיבים תזונתיים, ובמידת הצורך שימוש במרככי צואה הנמכרים ללא מרשם בבתי המרקחת.

  

אמבטיות ישיבה במשך כ-15 דקות מביאות להקלה משמעותית. הן גורמות להרפייה של השריר הטבעתי ולהקלה בלחץ על הטחור והכאב. אמבטיות כאלה מומלצות מדי יום. אמבטיות ישיבה אסורות אם הטחורים מדממים.

 

שירלי קטרון, רוקחת סופר-פארם, מפרטת:

 

תכשירים תרופתיים שאינם מחייבים מרשם: פרוקטו-גליבנול (קיים בפתילות ובקרם), רקטוזורין (קיים בפתילות ובקרם). מדובר בתכשירים שמכילים לרוב חומר מלאחש (כגון לידוקאין או בנזוקאין) וחומרים נוספים המסייעים לריכוך, הקלה על הכאבים והפחתת תהליך דלקתי.

 

תכשירים תרופתיים המחייבים מרשם רופא: פרוקטוזורין קרם וספריי פרוקטופואם. מאחר ותכשירים אלו מכילים סטרואידים הם ניתנים במרשם רופא בלבד. הסטרואידים מפחיתים תהליך דלקתי באיזור פי הטבעת והרקטום ובסופו של דבר גם מקלים על הכאב והסימפטומים הנלווים לטחורים.

 

תכשירים על בסיס טבעי: תכשירים כמו לייף פרופשיונל פרוקטו-קרם פורטה, פרוקטו אובליפיחה (קיים בנירות ובקרם), משחת הממליס (ד"ר פישר, וולדה, היל). תכשירים אלו מכילים חומרים טבעיים כגון תמצית של צמח ההממליס (באנגלית Witch hazel), אובליפיחה, קלנדולה או אלוורה. לצמחים אלו נודעת השפעה מרגיעה ומקלה על תסמיני הטחורים. מקובל להוסיף לתכשירים אלו גם גליצרין המסייע לריכוך האיזור ומנטול למתן של תחושת קירור.

 

מאחר שהגיינה חשובה מאוד בטיפול בטחורים קיימים גם מגבונים יעודיים לטחורים (כגון פרוקטו מגבונים, פרוקטו-קל מגבונים). למגבונים אלו יש גם אפקט מרגיע וגם הם מסייעים בשמירה על ההגיינה באיזור פי הטבעת. ניתן לעשות קומפרס עם המגבון ולהניח אותו על איזור הטחורים במשך מספר דקות ואח"כ למרוח קרם או להחדיר נר.

 

גם לקירור האיזור נודעת השפעה מיטיבה על הטחורים ויש הממליצים גם על קומפרסים עם קרח או עם ג'ל שניתן להקפאה.

 

תרופות משלשלות: מקובל גם להשתמש בתכשירים שעוזרים לטיפול בעצירות ובד"כ ממליצים על תוסף תזונה שמכיל סיבים תזונתיים (כגון קונסיל, בנפייבר, פסיליום). הסיבים התזונתיים עוזרים לרכך את הצואה ולהקל על היציאות ולמנוע כאב במהלך יציאות.

 

חשוב מאוד לשתות הרבה מים במהלך הטיפול עם הסיבים התזונתיים. קיימים גם תכשירים נוספים שניתן לקנות ללא מרשם (כגון פגלקס או נורמלקס) ואפשר להשתמש בהם אם סובלים מעצירות קשה.

 

ממה מומלץ להימנע?

חשוב לדעת כי בעיות בפי הטבעת מוחמרות במיוחד לאחר שהייה ממושכת מחוץ לבית, החל מטיסה לארץ זרה, הכוללת שינוי בהרגלי התזונה והיציאות, וכלה במעבר דירה.

 

בארץ התופעה שכיחה בעיקר בקרב חיילי המילואים, שעוברים מסביבתם הטבעית למקום שבו מתקני השירותים לוקים בחסר או פשוט אינם בנמצא. הדבר גורם לחייל להימנע מפעולת מעיים ובעקבות זאת לעצירות ולטחורים, בעיקר מהסוג המדמם. מה עושים? מקפידים על תזונה נכונה ועל יציאות קבועות ויומיומיות.

 

בניגוד למיתוס המקובל לפיו יש לשבת בשירותים זמן רב, הרי שהיום ידוע שהישיבה הממושכת מגבירה את הסיכון לגודש בטחורים. מובן שכדאי להשתדל שלא ללחוץ ולהתאמץ יתר על המידה, אך במקביל מומלץ לסובלים מטחורים שלא לשבת בשירותים יותר מדקות ספורות בכל פעם.

 

בחלק מהמקרים, ובייעוץ רופא בלבד, ניתן להיעזר במשחת "רקטוג'סיק" המכילה את המרכיב NO או ג'ל ISDN NIFEDIPINE. המדובר במשחה אותה מורחים על פי הטבעת בכמות קטנה של כ-2.5 ס"מ, והיא מרפה את שריר פי הטבעת ובכך מפחיתה את הלחץ על הטחור. המשחה רשומה רק להתוויה של פיסורות (קרעים בפי הטבעת), אולם רופאים רבים נוהגים להמליץ עליה גם לסובלים מטחורים.

 

היא נמכרת רק במרשם רופא, וכוללת תופעות לוואי של כאבי ראש, סחרחורות ונפילת לחץ דם בשל אפקט הרחבת כלי הדם שלה. עם זאת, היא נחשבת ליעילה ביותר, פועלת בתוך שניות עד דקות ומסייעת במקרים של כאבים עזים.

 

הטיפול הכירורגי

השלב הבא לאחר הטיפול הביתי, במקרים בהם הטחורים גורמים לכאבים או לדמם רב, הוא קשירת הטחורים. הרעיון הוא לקבע את הטחורים שאיבדו את אחיזתם תוך הקטנת אספקת הדם שלהם.

 

הטחור אינו נמק ונופל, אלא הכירורג קושר את בסיסו מה שיוצר תהליך דלקתי שלאחריו צלקת המקבעת את הטחור בחזרה למקומו, מה שמקטין את הגודש.

 

קשירת הטחורים כרוכה בתחושת אי נוחות עד כאב קל. במשך 24 השעות שאחרי הקשירה תחושות אלה עלולות להימשך, אולם הקשירה אינה גורמת לבעיה בניגוב פי הטבעת או ביציאות. לאחר שהטחור חוזר למקומו הגומיה עמה קשרו אותו נופלת.

 

אבל הקשירה אינה נטולת סכנות: לעתים מתרחש במקום דימום או כאב עז, מה שמצריך לשוב לרופא כדי להתיר את הגומיה. במקרים נדירים תוארו זיהומים מקומיים על רקע קשירת הטחורים.

 

חלק מהפרוקטולוגים מעדיפים להשתמש בשיטה בה מוזרק חומר לטחור עצמו, הגורם לקיבועו.

 

שידוך טחורים היא שיטה חדשה לקשירת טחורים, המבוצעת באמצעות מכשיר ניתוחי הדומה לשדכן משרדי ומיועדת להפחית את עוצמת הכאבים. עם זאת היא כרוכה בדימום רב במהלך ההחלמה, ובכך חסרונה העיקרי. השיטה מתאימה לטחורים מדרגה 2 ואילך.

 

ואם כל אל לא עזרו?

אם כשלו כל השיטות הללו והמטופל מדווח על סבל רב או דימומים ממושכים, הוא מופנה לאפשרות האחרונה, היעילה מכולן, אך מלווה בסבל לא קטן: ניתוח כריתת טחורים.

 

הניתוח נחשב לאחד הכואבים ביותר. הוא נמשך כחצי שעה, כולל הרדמה כללית או הרדמת חצי גוף, ובמהלכו נכרתים הטחורים. הניתוח מתאים לטיפול בטחורים בדרגה 4, אולם בשל הכאב הרב והשיקום הארוך המלווה בכאבים - הוא מוצע רק כאפשרות אחרונה.

 

 באתר הוויטמינים של סופר-פארם כבר ביקרתם?





 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
טחורים. איך להפסיק את הכאב?
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים