שתף קטע נבחר

קרן מדממת: השיא בציד קרנפים באפריקה

איגוד השימור העולמי הכריז כי ב-2015 ניצודו 1,338 קרנפים ברחבי אפריקה ע"י ארגוני פשע בינלאומיים. מדובר בשיא שלילי מאז 2008 בה החל ציד נרחב של החיות הגדולות. קרני החיות מנוסרות מהן ומחירן מגיע לעשרות אלפי דולרים לקילוגרם. החשש הוא כי למרות מאמצי המדינות להילחם בציידים, הקרנפים עלולים להיכחד מהטבע ב-20 השנים הבאות

1,338 קרנפים ניצודו בשנת 2015 על ידי ציידים בלתי חוקיים ברחבי האפריקה, כך עולה מנתונים שפרסם הערב איגוד השימור העולמי. לדברי הארגון, מדובר בשיא של כל הזמנים. מאז 2008 ניצודו 5,940 קרנפים באפריקה.

 

 

מייק נייט, יו"ר המחלקה לחקר הקרנפים באפריקה ציין "הדרישה לקרני קרנפים בדרום-מזרח אסיה, נענית באופן בלתי חוקי על ידי רשתות בינלאומיות מתוחכמות של פשע מאורגן. הציד הבלתי החוקי הנרחב לסחר בלתי חוקי בקרני הקרנפים ממשיך לערער את הצלחות השימור של הקרנפים שנעשו באפריקה במהלך שני העשורים האחרונים". 

קרן שווה הון. נמכרת בעיקר בשווקים בדרום-מזרח אסיה. קרנפים לבנים (צילום: © Richard Emslie) (צילום: © Richard Emslie)
קרן שווה הון. נמכרת בעיקר בשווקים בדרום-מזרח אסיה. קרנפים לבנים(צילום: © Richard Emslie)

 

נותרו כ-25-27 אלף קרנפים בלבד באפריקה

מנגד, באפריקה מנסים להשיב מלחמה בדמות הקמת והרחבת יחידות צבא לשמירה על אזורי המחייה של הקרנפים ולחימה בשטח נגד ציידים חמושים. למרות זאת, בשנתיים האחרונות, הציד הבלתי חוקי שוב נמצא במגמת עלייה לראשונה מאז 2008, כולל באזורים מתויירים כדוגמת הפארק הלאומי קרוגר בו חיים כ-9,300 קרנפים ובמיוחד במדינות זמביה וזימבבואה.

 

מי בעיקר על הכוונת? הקרנף רחב השפה (קרנף לבן) שאוכלוסייתו מוערכת בכ-19-21 אלף פרטים והקרנף צר השפה (קרנף שחור) שמוגדר כבעל חיים בסכנת הכחדה חמורה שמצבו השתפר מעט בטבע וחלה עלייה מ-5,042 פרטים ל-5,455 פרטים.

 

 (צילום: © Richard Emslie) (צילום: © Richard Emslie)
(צילום: © Richard Emslie)

 

למרות הנתונים הקשים, עדיין יש קרן אור באפילה. הרשויות בדרום אפריקה דיווחו כי מימדי הציד ירדו במעט לראשונה מאז 2008. ב-2015 ניצודו 1,135 קרנפים בדרום אפריקה בהשוואה ל-1,175 קרנפים ב-2014. עדנה מוליווה, שרת הסביבה של דרום אפריקה סיפרה במסיבת עיתונאים בתחילת השנה כי הציד בפארק קרוגר נמצא במגמת עלייה. לדבריה, 202 ציידים נעצרו בתוך הפארק וכ-115 ציידים נעצרו בסמוך לשטח הפארק אשתקד.

 

קרנפים לבנים (רחבי שפה).  (צילום: © Richard Emslie) (צילום: © Richard Emslie)
קרנפים לבנים (רחבי שפה). (צילום: © Richard Emslie)

 

הבעיה העיקרית בנוסף לשחיתות במנגוני הפיקוח והשלטון, היא סחבת במערכת המשפטית בכל הנוגע להרשעת ציידים ואף עיכובים ממושכים בקיום משפטם של חשודים בציד. 85 אחוז מאירועי הציד תועדו בדרום אפריקה, בה חיים 19,700 קרנפים, המהווים כ-80 אחוז מאוכלוסיית הקרנפים בעולם.

 

כיום הציד מהווה את אחד האיומים הגדולים על הקרנפים ברחבי העולם. קרני החיות נמכרות בסכומי עתק של עשרות אלפי דולרים לקילוגרם. על פי הערכות, אם יימשך קצב הציד הנוכחי, הקרנפים עלולים להיכחד לחלוטין מהטבע ב-20 השנים הקרובות.

 

ענף פשע משגשג והטבע מדמם

עד לפני מספר שנים, הצליחו בדרום אפריקה לשמור על אוכלוסיית קרנפים יציבה למדי. 73 אחוז מאוכלוסיית הקרנפים בעולם מצוייה בדרום אפריקה, אך מאז 2009 נראה כי ארגוני פשע חובקי עולם הפכו את המדינה ליעד מרכזי. תעשיית הסחר בחיות בר ואבריהן נחשבת לאחד מענפי הפשע הרווחיים והגדולים בעולם, יחד תעשיות הסחר בנשק וסמים.

 

נחשבים לנדירים יותר. קרנפים צרי שפה (קרנפים שחורים) (צילום: © Richard Emslie) (צילום: © Richard Emslie)
נחשבים לנדירים יותר. קרנפים צרי שפה (קרנפים שחורים)(צילום: © Richard Emslie)

 

ברוב המקרים, הקרניים נחתכות לחתיכות קטנות כדי שיהיה אפשר למכור אותן על פי משקל. על פי האמונה הרווחת כי קרן הקרנף יכולה לרפא בעיות של אונות, מלריה ואף מחלות קשות, דבר שגורם לחולים רבים לרכוש את המוצרים שמקורם בקרני החיות.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: © Richard Emslie
צילום: © Richard Emslie
צילום: © Richard Emslie
צילום: © Richard Emslie
מומלצים