שתף קטע נבחר

צילום: רויטרס, EPA

8 חודשי טרור. אפילו ארדואן הכול יכול לא יכול

חזק נגד עיתונאים ואנשי אופוזיציה: הנשיא הטורקי מבטיח כל פעם מחדש "להוריד את הטרור על הברכיים", אבל מתקשה לעצור את הפיגועים האחרונים שגבו חיים של יותר מ-200 בני אדם, בהם הישראלים שנהרגו אמש באיסטנבול

 

 

חזק על עיתונאים, חלש מול טרוריסטים: תוך פחות משנה אירעו בטורקיה שישה פיגועי טרור שגבו את חייהם של יותר מ-200 בני אדם. מאחורי חלקם עמדו ארגון "המדינה האיסלאמית" (דאעש) או אחד מארגוני הטרור הכורדיים, בהם המחתרת הכורדית (PKK). האחרון שבפיגועים אירע אתמול (יום שבת) בבוקר באיסטנבול ורוב ההרוגים בו היו אזרחים ישראלים. 

 

עוד חדשות מעניינות מהעולם בדף הפייסבוק של דסק החוץ

 

לאחר כל פיגוע טרור בעת האחרונה הבטיח הנשיא הכול יכול של טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן, או בכיר אחר בממשל הטורקי, להילחם "בנחישות" ו"ביד קשה" בטרור. אלא שבפועל, מה שעובד די בקלות מול האופוזיציה המקומית ומול עיתונאים שמבקרים את הממשל ואת ארדואן, לא ממש מצליח מול ארגוני הטרור השונים. מיולי 2015 ועד מרס 2016 שטף את טורקיה גל טרור קטלני - כך זה נראה:

 

20 ביולי 2015

33 בני אדם נהרגו ו-104 נפצעו בפיגוע של מחבל מתאבד בכנס צעירים של המפלגה הסוציאליסטית בעיר שורוק, הסמוכה לגבול עם טורקיה ורוב אוכלוסייתה כורדית. בכנס השתתפו 300 נציגים של ארגוני נוער מקומיים.

 

פיגוע בכנס צעירים של המפלגה הסוציאליסטית בשורוק, אזור כורדי הגובל עם סוריה ()
פיגוע בכנס צעירים של המפלגה הסוציאליסטית בשורוק, אזור כורדי הגובל עם סוריה


 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

פליטים רבים בורחים מהלחימה בעיר הסורית. קובאני (צילו: gettyimages) (צילו: gettyimages)
פליטים רבים בורחים מהלחימה בעיר הסורית. קובאני(צילו: gettyimages)

הרשויות המקומיות הטילו את האחריות על הפיגוע על ארגון הטרור הסוני דאעש.

 

העיר סורוק נמצאת במרחק של עשרה קילומטרים מהעיר הסורית קובאני, ובחודשים שקדמו לפיגוע נהרו אליה אלפי פליטים סורים שברחו מהלחימה בקובאני.

 

10 באוקטובר 2015

102 בני אדם נהרגו ויותר מ-400 נפצעו בפיגוע התאבדות כפול באזור תחנת רכבת באנקרה בשעה שפעילים כורדים נערכו לעצרת שלום. היה זה פיגוע הטרור הקשה ביותר שידעה טורקיה מאז מתקפת הטרור ב-11 במאי 2003 בעיר ריחנאלי, שבה נהרגו 52 בני אדם ונפצעו 146 בפיצוץ שתי מכוניות ממולכדות.

 

פיגוע הטרור הקשה ביותר שידעה טורקיה מאז 2003. אנקרה (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
פיגוע הטרור הקשה ביותר שידעה טורקיה מאז 2003. אנקרה(צילום: רויטרס)

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)

"שמעתי פיצוץ גדול ראשון וניסיתי להגן על עצמי ואז החלונות התנפצו. מיד היה פיצוץ שני", סיפר סרדאר בן ה-37, שעובד בדוכן עיתונים בתחנת הרכבת המקומית. "היה בכי וצעקות ואני נשארתי זמן מה מתחת לעיתונים. יכולתי להריח את הבשר החרוך". שרי הפנים והבריאות אפקאן עלא ומהמט מזינוגלו, הגיעו לזירת הפיגוע והתקבלו בקריאות בוז. מפגינים זועמים השליכו לעברם בקבוקים והשניים נמלטו מהזירה בליווי משטרתי.

 

הפיגוע באנקרה התרחש בשעה שהמדינה נערכה לבחירות כלליות חדשות ב-1 בנובמבר אחרי שבבחירות הקודמות לא הצליחו לכונן ממשלה יציבה, ובשעה שהתחדשה הלחימה בין כוחות הביטחון הטורקיים לבין המחתרת הכורדית (PKK) קריסת הפסקת האש.

 

לרשויות היה מודיעין מוקדם על הפיגוע נגד הפעילים הכורדים? ארדואן (צילום: AP) (צילום: AP)
לרשויות היה מודיעין מוקדם על הפיגוע נגד הפעילים הכורדים? ארדואן(צילום: AP)

פעילים כורדים האשימו את טורקיה בהסתה שגרמה לפיגועים האחרונים נגד בני עמם והאשימו את הנשיא הטורקי רג'פ טאיפ ארדואן ואת מפלגת השלטון AKP בליבוי הרגש הלאומני ואף ברצח: "ארדואן רוצח", "טורקיה מדינת מאפיה", צעקו מפגינים כורדים לאחר הפיגוע הקשה. לטענת המפגינים הכורדים ומנהיגיהם, לא ייתכן שלטורקיה, מדינה עם רשת מודיעין גדולה וחזקה, לא היה מידע מוקדם על הפיגוע.

 

ארדואן מצדו פרסם הודעה שבה נמסר: "אני מגנה בחריפות את התקיפה המתועבת הזו על האחדות והשלום של המדינה שלנו. כמו תקיפות טרור אחרות, זו שבתחנת הרכבת באנקרה רצתה לפגוע באחדות, בביחד, באחווה ובעתיד". הוא גם קרא ל"סולידריות ולנחישות".

 

טורקיה, ארצות הברית והאיחוד האירופי מגדירות את ה-PKK ארגון טרור. מאז 1984 מבצע הארגון תקיפות ופיגועים נגד מטרות טורקיות, אזרחיות וצבאיות, וגרם למותם של יותר מ-40 אלף בני אדם.

 

12 בינואר 2016

12 תיירים גרמניים נהרגו בפיגוע של דאעש ברובע ההיסטורי והמתויר של איסטנבול. הפיצוץ אירע ברובע ההיסטורי סולטן אחמט, שפופולרי מאוד בקרב תיירים, לא הרחק מהמסגד הכחול וכנסיית איה סופיה ("כנסיית החוכמה").

 

גרמניה הזהירה את אזרחיה להימנע מטיולים באזורים תיירותיים הומי אדם באיסטנבול ומהסתובבות באזור של הפגנות ועצרות. משרד החוץ הגרמני הזהיר שצפויים עימותים אלימים ו"פיגועי טרור" נוספים ברחבי טורקיה.

 

רגע הפיצוץ ברובע ההיסטורי סולטן אחמט באיסטנבול (צילום: MCT) (צילום: MCT)
רגע הפיצוץ ברובע ההיסטורי סולטן אחמט באיסטנבול(צילום: MCT)

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

הגיע מסוריה ונרשם במשרד הגירה באיסטנבול. המחבל, לפי התקשורת הטורקית ()
הגיע מסוריה ונרשם במשרד הגירה באיסטנבול. המחבל, לפי התקשורת הטורקית

טורקיה הפכה יעד לפיגועים של ארגון הטרור בין היתר בגלל השתתפותה בקואליציית המדינות נגדו בראשות ארה"ב. על פי הדיווחים בטורקיה, המחבל שביצע את הפיגוע נרשם שבוע קודם לכן במשרד הגירה באיסטנבול והגיע מסוריה.

 

17 בפברואר 2016

28 בני אדם נהרגו ו-60 נפצעו בפיגוע נגד שיירה צבאית באנקרה. הפיגוע אירע כשמכונית ממולכדת התפוצצה ליד אוטובוסים שהסיעו אזרחים שעובדים בבסיס צבאי סמוך. למעט האוטובוסים נפגעו בפיגוע שלושה כלי רכב צבאיים ורכב פרטי.

 

 

רגע הפיצוץ ליד הבסיס הצבאי  

 

 

אף ארגון לא לקח אחריות לפיגוע באנקרה. הנשיא ארדואן אמר שטורקיה תילחם נגד האנשים שעומדים מאחורי הפיגוע הקטלני. "נמשיך את המאבק שלנו בפיונים שמבצעים פיגועים כאלה שאין להם שום גבולות מוסריים או הומניטריים ובכוחות שמאחוריהם ביותר נחישות מדי יום". עוד הוא אמר ש"טורקיה לא תהסס להשתמש בזכותה להגנה עצמית בכל רגע ובכל מקום ובכל מצב".

 

13 במרס 2016

37 בני אדם נהרגו ו-125 נפצעו בפיגוע של מורדים כורדים באנקרה. הפיגוע אירע כשמכונית ממולכדת דהרה לתוך אוטובוס, והוא עלה באש ונשרף כליל.

 

מבצעי הפיגוע באנקרה: "לא רצינו לפגוע באזרחים"

 

ארגון "ניצי החופש הכורדיים" (TAK) שהתפצל מהמחתרת הכורדית, קיבל אחריות על הפיגוע והזהיר כי יבצע מתקפות נוספות נגד כוחות הביטחון הטורקיים, בייחוד באזורים הכורדיים בדרום-מזרח המדינה. בהודעה שפרסם באתר שלו מסר ארגון TAK שהיעד לפיגוע היו כוחות הביטחון הטורקיים, אבל אזרחים רבים נהרגו לטענתו לאחר שהמשטרה התערבה באירוע. הוא גם הזהיר שמקרי מוות נוספים של אזרחים במתקפותיו הם בלתי נמנעים.

 

 

מכונית ממולכדת דהרה לתוך אוטובוס. אנקרה (צילום: EPA) (צילום: EPA)
מכונית ממולכדת דהרה לתוך אוטובוס. אנקרה(צילום: EPA)

 (צילום: EPA) (צילום: EPA)
(צילום: EPA)

לאחר הפיגוע באנקרה הבטיח ארדואן "להוריד את הטרור על הברכיים". עוד הוא אמר ש"אנשינו לא צריכים לדאוג. המאבק נגד הטרור יסתיים לבטח בהצלחה". משטרת טורקיה עצרה עשרות בני אדם בחשד להשתייכותם למחתרת הכורדית, ומטוסי צבא תקפו מהאוויר מטרות של ה-PKK בצפון עיראק. 

 

19 במרס 2016

ארבעה בני אדם - שלושה ישראלים (שמחה דמרייונתן שור ואברהם גולדמן) ואיראני - נהרגו ו-11 נפצעו בפיגוע של מחבל מתאבד ברובע המרכזי איסטיקלאל באיסטנבול. הנפגעים הישראלים היו בקבוצת תיירים שנסעה לאיסטנבול ל"מסע קולינרי". הפיצוץ אירע זמן קצר לאחר שסיימו לאכול ארוחת בוקר במסעדת פועלים מקומית ויצאו לטייל ברחוב. עד כה אף ארגון לא לקח אחריות לביצוע הפיגוע.

 

ישראלים היו בסיור באיסטנבול בעת הפיצוץ: "ראיתי את המחבל בעיניים"

 

בכיר טורקי אמר לסוכנות הידיעות רויטרס כי הערכות ראשוניות והממצאים בשטח מעידים שהמחתרת הכורדית (PKK) או ארגון המשויך לו אחראי לפיגוע. לדברי הבכיר, המחבל המתאבד תכנן להתפוצץ במקום אחר, הומה אדם, אך הוא נבהל משוטרים והפעיל את חגורת הנפץ מתוך פחד. מאוחר יותר טענו גורמים טורקיים כי ישנה אפשרות שדאעש עומד מאחורי הפיגוע. שר החוץ הטורקי מבלוט קאווסוגולו אמר כי המלחמה של טורקיה בטרור תימשך בכל הכוח.

 

 

ההרוגים הישראלים בפיגוע באיסטנבול (צילום: צ'רלי בוקובזה) (צילום: צ'רלי בוקובזה)
ההרוגים הישראלים בפיגוע באיסטנבול(צילום: צ'רלי בוקובזה)

 (צילום: GETTYIMAGES) (צילום: GETTYIMAGES)
(צילום: GETTYIMAGES)

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

ראש ממשלת טורקיה אחמט דבוטאולו שיגר מכתב תנחומים רשמי לראש הממשלה בנימין נתניהו. "אני מבקש להביע את תנחומיי למשפחות האזרחים הישראלים שנרצחו בפיגוע הנפשע באיסטנבול וכן להביע את תנחומיי בפני כל עם ישראל, ולאחל החלמה מהירה לפצועים", כתב דבוטאולו.

 

דבוטאולו ציין כי "הפיגוע היום באיסטנבול הראה לנו פעם נוספת שעל הקהילה הבינלאומית כולה לפעול יחד באופן נחוש נגד המטרות הבזויות של ארגוני הטרור". במסר לכלי תקשורת באיסטנבול אמר דובוטאולו כי הפיגוע באיסטנבול היה "לא אנושי" וכי האירוע לא ימנע מהמדינה להמשיך ולהיאבק בגורמי טרור, בהם דאעש ומיליציות כורדיות, שאותם כינה "מוקדי הטרור". "שום מוקד טרור לא יצליח להשלים את המטרה שלו עם תקיפות מפלצתיות כאלה", הוסיף דובוטאולו בהודעה רשמית לתקשורת, "המאבק שלנו יימשך עם אותה נחרצות ונחישות עד שהטרור ימוגר לחלוטין".

 

עוד ציין כי "טורקיה תמיד אמרה כי לטרור אין דת, אין שפה ואין גזע, וכי יש לגנות את הטרור - ולא משנה מי עומד מאחוריו. האירוע המעציב הזה מוכיח לנו פעם נוספת כמה העמדה שלנו בנושא נכונה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים