שתף קטע נבחר

איך אוספים את השיער לקוקו עם יד אחת?

איך תומכים בראשו של ילד משותק בעת שאינו יושב בכיסא גלגלים בעל משענת? איך מסייעים לילד המשותק מהצוואר מטה לתקשר ולשחק עם אחיו? ואיך אפשר לאסוף את השיער לקוקו בעזרת יד אחת מתפקדת? מתנדבי מיזם TOM- פיתחו ליום המעשים הטובים, מוצרים לטובת ילדים המטופלים בבית החולים אלי"ן

אילן שרמן עובד כמהנדס בתעשייה האווירית כבר 10 שנים. בשגרת יומו הרגילה הוא עוסק בפרויקטים טכנולוגיים, שקשורים, ובכן, לתעשייה האווירית. הוא לא מפתח, למשל, אביזרים לשיער. אבל לאחרונה זה קרה לו.

 

שרמן, יחד עם חבריו לעבודה ולצוות: פרנק מרציאנו,יעל ניסים גרניק, אוסנת בראל', נעה נבו', אביב שטח וגלעד שמואל, פיתחו המצאה שיכולה להישמע איזוטרית לרבים, אבל עבור לא מעט ילדות, נשים ונערות, היא פתרון לבעיה גדולה: איך לאסוף את שיערן ביד אחת.

 

מייצרים מוצרים שיענו לצרכי ילדי אלי"ן

הבעיה הזו, היא אחת הבעיות שהוצגו למתנדבי מיזם TOM- במייקאתון שהתקיים בבית החולים לילדים אלי”ן ביום המעשים הטובים שהתקיים לאחרונה. באירוע השתתפו 95 משתתפים ביניהם מייקרים, מהנדסים, מעצבים, מתכנתים, מרפאים בעיסוק, פיזיוטרפיסטים ורופאים מארגונים כמו בית החולים אלי"ן, תעשייה אווירית, אינטל, סיסקו, פאב לאב הנסן, ירושלאב, מכללת הדסה וכו’. במשך יום אחד אינטנסיבי עבדו כולם יחד בכדי ליצור מוצרים שיענו לצרכים שהוגדרו על ידי המטופלים בבית החולים.

 (צילום: יח"צ) (צילום: יח
(צילום: יח"צ)

אז איך אפשר לאסוף את השיער לקוקו בעזרת יד אחת מתפקדת? המפתחים, אנשי התעשייה האווירית, מצאו שני פתרונות לאתגר הזה, שהוצג על ידי תמר: הראשון, חיבור לשואב אבק בעזרתו ניתן "לשאוב" את השיער ובעזרת כפתור משתחררת גומיה האוספת את השיער. השני, רצועת גומי המתלבשת על הצוואר ועולה מעלה כקשת על הראש, לאחר משיכה קצוות השיער נאספות.

 

פיתוח נוסף היה משחק סיימון, שמאפשר לילד המשותק מהצוואר מטה לתקשר ולשחק עם אחיו באמצעות הצמדת חיישני תנועה לראשו של הילד, באופן שמאפשר לו לשחק באמצעות תנועות הראש בלבד.

 (צילום: יח"צ) (צילום: יח
(צילום: יח"צ)

דוגמה נוספת היא איך תומכים בראשו של ילד משותק בעת שאינו יושב בכיסא גלגלים בעל משענת? המפתחים יצרו משענת ראש המתחברת בווסט לביש ותומכת בראשו. פיתוח נוסף, שאולי לא נשמע מסובך, אבל משפר את איכות החיים של המשתמשים בו, הוא מעמד מתכוונן לטלפון הנייד בעזרת מדפסת תלת-מימד וחיבורו באמצעות רצועת בד נוחה לרגל של הילד, באופן שמאפשר לו להניח אותו על רגלו ולהשתמש בו מבלי שייפול. (תמונות מצורפות)

 

TOM:Tikkun Olam Makers הוא פרוייקט שמפגיש מייקרים (אנשי טכנולוגיה, מפתחים, מעצבים, מהנדסים - כולם מתנדבים) עם אנשים עם צרכים מיוחדים (Need knowers), למרתונים אינטנסיביים של פיתוח פתרונות לבעיות שמציקות להן ביום יום. הבעיות אמנם מותאמות ספציפית לצרכיו של אדם מסוים, אבל יש להן את הפוטנציאל לתת מענה לאנשים רבים נוספים - לפעמים בעזרתן של התאמות קלות בלבד.

עם שר הבריאות יעקב ליצמן (צילום: יח"צ) (צילום: יח
עם שר הבריאות יעקב ליצמן(צילום: יח"צ)

המרתונים - שמכונים מייקתונים - מתקיימים על פי רוב במשך 3 ימים אינטנסיביים, בחלל עבודה שמצוייד במגוון גדול של אמצעי ייצור : ממדפסות תלת מימד וכרסמות לייזר ועד מכונות תפירה ורתכות. הפתרונות ואבות הטיפוס שנוצרים באירועים מפותחים בקוד פתוח ומועמדים לרשות הציבור, על גבי פלטפורמה אינטרנטית שמשרתת את הקהילה הגלובלית, ההולכת וגדלה, של TOM.

 

מתחביבים - לעזרה באמצעות פיתוחים חדשניים

אילן שרמן הוא אחד המתנדבים המסורים שמלווים את TOM ממש מראשית דרכו, לפני קרוב לשנתיים. שרמן הוא מייקר - איש שידיו לא מפסיקות ליצור וראשו לא מפסיק לדמיין. תחביבו בשעות הפנאי הוא לשפץ מכוניות ואופנועים עתיקים. ילדיו הקטנים משתכשכים בבריכה קטנה בחצר ביתו שיצר בתוך שלד של המכונית המשפחתית הישנה. לשאלה האם פיתוח גומייה לשיער זה לא בזבוז זמן מבחינתו, יש לו תשובה נחרצת:

 

"הגומייה לדעתי היא דווקא דוגמא מצוינת לכך שלפעמים בעיות גדולות של האחד הן מציאת פתרון פשוט יחסית על ידי האחר. התמהיל הזה בקהילת TOM, שמרכיב גם מהנדסים, אנשי רפואה, מעצבים, ואנשים מדיסיפלינות נוספות ומגוונות, הוא זה שמאפשר את יצירתם של פתרונות מגוונים ויצירתיים", אומר שרמן.

 (צילום: יח"צ) (צילום: יח
(צילום: יח"צ)

"כך למשל הצוות המופלא מתעשייה אווירית ואני הבאנו גם גומייה מהונדסת "חכמה" וגם מתקן מכני יותר על בסיס שואב אבק. אני הצטרפתי ל-TOM בעקבות המלצה של חבר. האירוע הזה הוא ה-TOM החמישי שאני לוקח בו חלק. מבחינתי זו חוויה עצומה ומעצימה. מצד אחד, מעמידים בפנינו מבחן מחשבתי אתגרי למצוא פתרונות טכנולוגים לצרכים אמיתיים ומצד שני, אנחנו חווים ההנאה לעבוד עם אותם בעלי הצרכים ולעבור יחד איתם את התהליך.

כך אוספים את השיער עם יד אחת (צילום: יח"צ) (צילום: יח
כך אוספים את השיער עם יד אחת(צילום: יח"צ)

מעבר לזה כבר נוצרה פה קהילה שלמה של אנשים טובים שפשוט כיף לעבוד וליצור במחיצתם, להתייעץ איתם בעניינים שונים או סתם להיפגש לשיחה על קביים או כיסא גלגלים". נכון זה לא מדע טילים אבל אפשר לעוף פה לגבהים לא פחות גבוהים".

 

כך עושים תיקון עולם

המייקתון הראשון של TOM התקיים ביולי 2013 בנצרת ומאז התקיימו מקאתונים ב-7 ערים שונות בעולם, בהן סאו-פאולו שבברזיל, קלגרי שבקנדה. בספטמבר האחרון התקיים מייקתון בחסות בלעדית של GOOGLE.ORG בסן פרנסיסקו, ובקרוב יתקיים מייקתון בויאטנם. כיום צומח המיזם במהירות וקהילת המתנדבים שלו מונה כרגע כ-1,200 אישה ואיש, מחוברים ומחוייבים, בכל העולם.

 

מודל הצמיחה של TOM מתבסס על יזמים מקומיים אשר מקבלים מהצוות המוביל של TOM את הידע וההדרכה לקיומו של מייקתון - וכך מופצת הבשורה לכל העולם. מגזין Entrepreneur כינה לאחרונה את המיזם “TED של העולם החברתי”.

 

שמו של TOM - תיקון עולם - מגיע מהערך היהודי העתיק של עשיית טוב בעולם. TOM עצמו נולד ומתקיים במסגרת עמותת קבוצת ראות שהיא עמותה ישראלית, ללא מטרות רווח וללא שיוך מפלגתי, אשר עוסקת באסטרטגיה וחדשנות חברתית. שליחותה של ראות היא לייצר ולהוביל שינוי למען עתידם של מדינת ישראל והעם היהודי כולו, ו-TOM, כמיזם לפיתוח חדשנות חברתית-טכנולוגית, מיישם הלכה למעשה את שליחותה של ראות לתקן את העולם ולהפכו למקום טוב יותר.

 

עוד על TOM באתר  

 

 

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
רוח טובה
יד שרה
כיתבו לנו
מומלצים