מסיבת תה
המאצ'ה - תה ירוק בריא במיוחד - תופס את מקומו בעולם מחוץ לטקסי התה היפניים. מאיה נכנסה איתו למטבח ויצאה עם שלושה מתכונים מתוקים
פודינג אורז מאצ'ה
קינוח שמוקדש לכל מי שיש לו זיכרונות דייסתיים מהילדות. לגרסה הירקרקה הזו יש טעם עדין של תה ירוק, והיא מעולה גם כשהיא חמה ומהבילה וגם כשהיא קרה. הסלט הקטן והמפתיע משדרג את ההגשה בטירוף.
מה צריך:
• 1 כוס אורז לבן
• 3 כוסות מים
• קורט נדיב מלח
• 2 כוסות חלב
• 1 כפית גדושה אבקת מאצ'ה
• 1/3 כוס סוכר
• 1/2 כוס שמנת מתוקה
לסלט:
• 4 פרוסות אננס משומר
• 1 מלפפון גדול (כן!)
• מעט מיץ לימון
כך עושים:
1. שמים את האורז יחד עם המים בסיר בינוני, מוסיפים קורט נדיב של מלח ומביאים לרתיחה. עוברים לאש קטנה, מכסים ומבשלים 10 דקות.
2. בינתיים מוזגים כמות קטנה מהחלב לתוך צנצנת יחד עם המאצ'ה, סוגרים את המכסה ומנערים היטב עד שנוצרת תערובת ירוקה אחידה ללא גושים (ניתן גם לטרוף בקערה, אבל זה לוקח יותר זמן).
3. מסירים את המכסה מהאורז ומערבבים פנימה את הסוכר, כל החלב (כולל תערובת המאצ'ה) והשמנת. מביאים שוב לרתיחה ועוברים לאש קטנה. מבשלים 15־10 דקות נוספות, תוך כדי ערבוב תכוף, או עד שהאורז תפוח מאוד והפודינג מסמיך. מסירים מהאש וטועמים על מנת לוודא שהמתיקות טובה לכם. אם לא, ניתן להוסיף עוד סוכר. כשהפודינג מתקרר האורז סופח עוד נוזלים והוא מתמצק מאוד. אם אתם רוצים שהוא יישאר רך ויחסית קרמי (ולא יציקתי), ערבבו פנימה עוד כ־1/2 כוס חלב.
4. קוצצים את המלפפון (קולפים לפני כן, אם רוצים) ואת האננס לקוביות קטנטנות ומערבבים בקערית עם מיץ הלימון. מגישים כל קערת פודינג (לאחר שהתקרר מעט) עם תלולית קטנה של סלט.
עוגיות חמאה ומאצ'ה
גרסה ירקרקה ומיוחדת לעוגיות האלמותיות. את כדורי הבצק המוכן ניתן לשמור זמן רב בפריזר ולאפות כמות קטנה בטוסטר־אובן בכל פעם שמתחשק.
מה צריך:
• 100 גרם חמאה בטמפ' החדר
• 1/2 כוס סוכר
• 1 ביצה
• 1 חלמון
• 2 כפות אבקת מאצ'ה
• קורט נדיב מלח
• 3/4 כפית סודה לשתייה
• 2 כוסות קמח
כך עושים:
1. מקציפים את החמאה והסוכר במיקסר עד שנוצרת תערובת אוורירית. אם שכחתם להוציא מראש את החמאה כדי שתתרכך, הנה טריק: בזמן שהמיקסר מקציף את החמאה הקרה והקשיחה, הפעילו על הקערה שלו מבחוץ את מייבש השיער שלכם על חום גבוה (לא להתמקד יותר מדי על מקום אחד). אחרי כמה שניות של חימום מסביב לקערה החמאה תתרכך כמו קסם. הידד!
2. כשהתערובת מוקצפת היטב מוסיפים את הביצה והחלמון ומקציפים שוב עד שהתערובת אחידה ואוורירית. מוסיפים את אבקת המאצ'ה, המלח (אל תוותרו עליו. הוא מאזן את המתיקות, ולא, זה לא ייצא מלוח) ואת הסודה לשתייה ומערבבים עד שהתערובת שוב אחידה. אחרון חביב נכנס הקמח. מערבבים רק עד שהוא נטמע בתערובת, ולא מעבר. ערבוב יתר יגרום לעוגיות לצאת קשות ולא נימוחות.
3. באמצעות שתי כפיות מניחים על תבנית עם נייר אפייה תלוליות של בצק בנפח של כפית גדושה, בצורה מרווחת. אופים בתנור שחומם מראש ל־180 מעלות במשך 10־8 דקות, או עד שהעוגיות משתטחות ומזהיבות קלות בשוליים. העוגיות תתייצבנה עם הקירור.
ממרח שוקולד לבן ומאצ'ה
בהחלט לא מזון בריאות, אבל הו־הו, כמה שהוא מוצלח על פיסת טוסט! בלית ברירה, אם לא מוצאים מאצ'ה, המתכון עובד גם בלעדיה או עם אלתור חלופי (ראו מסגרת).
מה צריך:
• 300 גרם שוקולד לבן, שבור לקוביות
• 1 שקית שמנת מתוקה
• 25 גרם חמאה
• 1 כפית גדושה אבקת מאצ'ה (להשיג בחנויות טבע)
• קורט מלח
כך עושים:
1. שמים את השוקולד הלבן יחד עם השמנת המתוקה והחמאה בקערה חסינת חום ומחממים במיקרוגל בפולסים של 30 שניות. אחרי כל חימום מוציאים ומערבבים מעט, ומחזירים פנימה לחימום נוסף. ברגע שהשוקולד רך מספיק כדי להתערבב בקלות לקרם מפסיקים את החימום.
2. מערבבים פנימה את המאצ'ה ואת המלח וטורפים היטב עד שנוצרת תערובת חלקה ללא גושים.
3. מעבירים לצנצנת אטומה ושומרים במקרר עד שבועיים (הקרם יסמיך אך יישאר רך מספיק למריחה). מורחים על טוסטים, או משתמשים כמלית לעוגיות סנדוויץ' או כתוספת לגלידה. ניתן לקפל לתוך הקרם גם שמנת מתוקה מוקצפת ולקבל מעין מוס, שיכול להיות קינוח בפני עצמו או ציפוי מושחת לעוגה.
מאצ'ה: מה ואיך
המאצ'ה היא אבקת תה ירוק יפני, שעשויה מעלי תה שלמים שמיובשים ונטחנים בעדינות בתהליך מיוחד ומסורתי שמשמר את הערכים התזונתיים שלהם (הם מכילים, בין היתר, כמות גדולה של נוגדי חמצון) ואת צבעם הירוק הבוהק. זו הסיבה גם למרקם האבקתי העדין שלהם, וכן, גם למחירם הגבוה. אל תתבאסו מהמחיר בישראל - ביפן אפשר למצוא גם אבקות מאצ'ה משובחות במיוחד שעולות מאות ואף אלפי דולרים לצנצנת פצפונת. את המאצ'ה נוהגים לערבב לתוך מים חמים (לא רותחים!) באמצעות מטרפת קש מיוחדת, אך גם שקשוק בצנצנת עובד לא רע. התוצאה היא משקה ירוק זוהר, שופע בריאות ועם טעם מיוחד מאוד. היזהרו לא לצרוך יותר מכפית אחת של מאצ'ה בכל כוס משקה, שכן האבקה מרוכזת מאוד ועלולה לגרום לבחילות אם מגזימים איתה.
את המאצ'ה ניתן להשיג בשקיקים כסופים גדולים במחלקת התה של חנות הטבע החביבה עליכם. אפשר גם להזמין באינטרנט, אך היזהרו מהאבקות המיובאות מסין, שצבען אפרפר וטעמן חלש ומריר יותר.
יש תחליף!
אם אין לכם מאצ'ה, אפשר להכין את הפודינג ואת הממרח עם תה רגיל. פשוט מחממים את השמנת המתוקה שבמתכון עם שקיק תה בטעם המועדף עליכם: את השמנת שבפודינג חממו עם שני שקיקים, ואת השמנת שבממרח השוקולד עם שקיק אחד. עושים זאת בסיר בינוני על אש קטנה, וברגע שהשמנת חמה ומעלה אדים, מכבים את האש ומניחים לחמש דקות. נפטרים משקיקי התה וממשיכים במתכון כרגיל.
עוגת מאצ'ה לימון בחושה של פייר הרמה
כפרה על פייר, הקונדיטור הצרפתי המפורסם. הוא לקח עוגה פשוטה והפך אותה לפרויקט ביקוע אטום: עם סירופ, זיגוג שוקולד קפריזי ומקלוני ג'לי שעועית (!) שהוסיף פנימה. אבל העוגה נפלאה לגמרי בזכות עצמה. בקערה גדולה טורפים 5 ביצים, 1 ו־3/4 כוסות סוכר, 3 ו־1/2 כפות שמנת מתוקה, 100 גרם חמאה מומסת, 2 כפות אבקת מאצ'ה (אם אין, אפשר להשמיט. אבל השילוב פה מעולה), 2 כפיות אבקת אפייה וקורט נדיב מלח, עד שנוצרת תערובת אחידה. מזרזפים פנימה תוך כדי טריפה 1/2 כוס מיץ לימון סחוט טרי (במתכון המקורי זה היה מיץ יוזו - לימון יפני), ומוסיפים 2 כוסות קמח ו־1/4 כוס קורנפלור. מערבבים עד שהתערובת כמעט אחידה לגמרי (קצת גושים פה ושם זה בסדר). מחלקים בין 2 תבניות אינגליש קייק ואופים בתנור שחומם ל־150 מעלות 40־30 דקות, או עד שקיסם יוצא נקי. פורסים ומגישים לצד כוס תה (מאצ'ה, דה!).