שתף קטע נבחר

זוכי מחיר למשתכן: "חשש שנאבד את הדירה"

האם פרויקט מחיר למשתכן לא מקבל גיבוי מהבנקים? לירן וסיון חייט הם הזוכים הראשונים בהגרלת התוכנית בעפולה, אשר כנגד כל הסיכויים נבחרו מתוך כ-4,700 מתמודדים. אך הם הסתמכו על הכרזת בנק ישראל והאוצר לגבי משכנתא מוגדלת במינוף שיכול להגיע ל-90% - שטרם קיבלה תוקף, וכעת חוששים שלא יוכלו לגייס את ההון העצמי הנדרש. האוצר והבינוי מרגיעים: "היוזמה תיכנס לתוקף במאי - לא חל שינוי בתנאים"

האם שמחתם של הזוכים במכרז מחיר למשתכן בעפולה הייתה מוקדמת? ל-ynet נודע כי הזוג הראשון שזכה בהגרלה הראשונה של תוכנית הדגל של משרדי האוצר והשיכון בעפולה חושש כי יאבד את דירתו. הסיבה: אין ביכולתו להשיג את ההון העצמי הנדרש מהבנקים למשכנתאות.

 

זוכי מחיר למשתכן: "מחירי הדירות לא יירדו"

הגרלה ראשונה של מחיר למשתכן יוצאת לדרך

מחיר למשתכן: 3,000 מתחרים על 238 דירות

 

השבוע התראיינו באולפן ynet לירן וסיון חייט, שזכו בהגרלה שנסגרה בסוף השבוע שעבר ואיפשרה לרכוש דירה ב-30% פחות ממחיר השוק בעיר. אך בשיחה עם ynet אומר חייט כי הוא חושש שהוא עלול לאבד את הזכייה. חייט הסתמך על יוזמת משרד האוצר ובנק ישראל שהוכרזה לפני כחודשיים, לפיה זכאי תוכנית מחיר למשתכן יוכלו לגייס הון עצמי בגובה של 10% בלבד ממחיר הדירה.

 

"בזמנו, כשפרויקט מחיר למשתכן פורסם ברחבי הרשת ובעיתונות, פורסמה גם היוזמה למשכנתא בגובה 90% לזכאים", מספר חייט. "גם כשהלכנו להירשם לקבלת תעודת זכאות היה שלט פרסומת ענק שעליו היה כתוב כי בתוכנית מחיר למשתכן יש מימון של 90% משכנתא או תשלום של 100 אלף שקל - הגבוה מביניהם".

 

לכן מבחינת חייט, היה עליו לגייס הון עצמי בגובה של 10% ואת 90% הנותרים מהבנק. "ביום ראשון בצהריים התקשרו אלי מחברת הבנייה, ואמרו לי שאני צריך להגיע ב-10 בחודש כדי לבחור דירה ולחתום על החוזה. בחוזה הזה צריך לגייס 20 אלף שקל מקדמה ועוד 7% מערך הדירה. אז אמרתי - אין בעיה, אתקשר לבנק ואטפל בנושא המשכנתא".

 

אבל לטענת חייט, 3 הבנקים למשכנתאות שאליהם התקשר נתנו את אותה התשובה: "יש יוזמה כזאת, אבל לא קיבלנו הוראה חד משמעית וכרגע ניתן לספק משכנתא בגובה של 75% בלבד". לדבריו, "כל התשתית של ההרשמה להגרלה הייתה מבחינתנו המינוף הגבוה של המשכנתא. אם היה לי 25% הון עצמי - לא הייתי צריך את מחיר למשתכן, הייתי קונה דירה לבד". לטענתו, הוא חושש כי אם לא יחתום על החוזה עד יום ראשון הקרוב, יאבד את הזכייה, וכל עוד הוא אינו יודע מה גובה המשכנתא שיקבל, הוא אינו יודע איזו דירה לבחור.

 

צפו בראיון באולפן ynet עם בני הזוג חייט מעפולה:

 

האוצר: היוזמה למשכנתא ממונפת תיכנס לתוקף בתחילת מאי

בשיחה עם מנהל אגף המשכנתאות באחד הבנקים, הוא אומר ל-ynet כי לאחרונה נשלחה טיוטא בנושא ההקלה לזכאי תוכנית מחיר למשתכן, אולם התוכנית עד כמה שידוע לו טרם נכנסה לתוקף. גורמים המקורבים לאגף הפיקוח על הבנקים בבנק ישראל מאשרים שההוראה טרם אושרה ושהיא תידון בוועדה המייעצת (פרוצדורה קבועה בכל הוראה שמתגבשת) ב-18 באפריל ותיכנס לתוקף כמה ימים אחרי.

 

גורמים במשרדי האוצר והשיכון מרגיעים ומסבירים בשיחה עם ynet כי דבר לא השתנה. לדבריהם, הרוכשים יכולים להגיע ביום ראשון כדי לבחור את הדירה עם דמי המקדמה, ולא אמורים לחשוש שלא יוכלו לקבל משכנתא ממונפת. עוד הם מבהירים כי הרוכשים לא יאבדו את דירתם, זאת מאחר שהתקנה צפויה להיכנס לתוקף ולא חל כל שינוי מהתנאים שהובטחו תחילה.

 

ממשרד האוצר נמסר בתגובה: "משרד האוצר מבקש להרגיע - לא חל שום שינוי בתנאי הזוכים בתוכנית מחיר למשתכן. ההוראה של בנק ישראל לאפשר קבלת משכנתא לפי שווי הדירה בפרויקטים של מחיר למשתכן צפויה להיכנס לתוקף בתחילת מאי. רוכשים שזכו במכרז מחיר למשתכן בעפולה יוכלו ליהנות מתנאי ההוראה של בנק ישראל".

 

ממשרד הבינוי והשיכון נמסר בתגובה: "משרד הבינוי והשיכון עומד בקשר עם מאות קבלנים, כולל קבלני המכרזים בעפולה. תהליך בחירת הדירות על ידי הזוכים ממשיך כסדרו בעפולה, ובו בזמן, המשרד ממתין להוראת הביצוע של בנק ישראל בנוגע למשכנתאות בימים הקרובים. הכל ממשיך כסדרו".

 

640 אלף שקל לדירת 120 מ"ר בעפולה

ההגרלה בעפולה היא הראשונה שננעלה במסגרת התוכנית, ובה זכו 167 משקי בית מתוך כ-4,700 איש שנרשמו לשתי הגרלות בעיר. דירות אלה ימכרו במחיר של 6,417 שקלים למ"ר (כולל מע"מ), המשקף הנחה של כ-300 אלף שקל ממחיר השוק. כמו כן, הזוכים שירכשו את הדירות יקבלו מענק של 40 אלף שקל על מחיר הדירה, ובסך הכל מדובר במחיר התחלתי של 640 אלף שקל לדירת 120 מ"ר. במשרד הבינוי דיווחו כי לראשונה מבין הזוכים, כ-54 מהדירות ניתנו לבני מקום.

 

האוצר ובנק ישראל הכריזו על יוזמת המשכנתאות במינוף גבוה לזוכי מכרזי מחיר למשתכן בחודש פברואר. לפי היוזמה, גובה המשכנתא לזכאים בפרויקטים של מחיר למשתכן, ייקבע לפי שווי השוק של הדירה (באמצעות הערכת שמאי) ולא לפי מחיר רכישתה בפועל, קרי אחרי הנחה בשיעור של 25%-30%.

 

האוצר ובנק ישראל מעוניינים להימנע ממצב של מתן משכנתא בשיעור של 100% משווי הנכס, העשוי להיווצר בעקבות ההחלטה האמורה, ולכן קבעו שההון העצמי של הרוכשים לא יפחת מ-100 אלף שקל. כמו כן קבעו ששווי הדירה לא יעלה על 1.8 מיליון שקל.

 

כך, במקרה של דירת 120 מ"ר בראש העין לדוגמה, שמחירה במסגרת מכרז מחיר למשתכן יעמוד על 1.094 מיליון שקל, תשוקלל המשכנתא לפי שווי השוק המשוער של כ-1.4 מיליון שקל. אי לכך, הרוכש יוכל ליטול משכנתא בהיקף של כ-980 אלף שקל, המהווה 70% ממחיר השוק של הדירה. ביחס למחיר המכרז, העומד כאמור על 1.094 מיליון שקל, יהנה הרוכש ממימון של כ-90%.

 

בהכנת הידיעה השתתף אליצפן רוזנברג

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: חגי דקל ויוגב אטיאס
לירון וסיון חייט, הזוכים הראשונים בהגרלת מחיר למשתכן בעפולה
צילום: חגי דקל ויוגב אטיאס
מומלצים