שתף קטע נבחר

בתפריט לפסח: מצות כוסמין אורגניות ועוגיות ממולאות

בזמן שאנחנו מתרגלים לשובו של האביב, האנשים שדואגים לשולחן הפסח כבר עובדים בשיא המרץ ומייצרים עבורנו תחליפים בריאים לפיתות וללחם - מצות אורגניות ומצות כוסמין הן רק כמה דוגמאות. אבל עד כמה הישראלים באמת הרפתקנים בנוגע לתחליפי החמץ שלהם? בדקנו - והוספנו גם מתכון לקינוח מתוק לליל הסדר, שבעצם יכול ללוות אתכם כל השנה

בשיתוף איגוד תעשיות המזון

 

בזמן שאתם מתרגלים מחדש למזג האוויר המתחמם ולאביב שחוזר אלינו בהיסוס, האנשים שדואגים לשולחן הפסח המתקרב כבר עובדים בשיא המרץ - ותהליך ייצור תחליפי החמץ כבר למעשה לקראת סיום. בתפריט השנה: מצות אורגניות, מצות כוסמין, עוגיות ממולאות בקרם שוקולד ושוקולד צ'יפס, וגם המון המון מצות רגילות - כי מסתבר שלמרות הכל, זה מה שאנחנו הכי אוהבים. מה כולל תהליך הייצור? בדקנו עם המנהלים המובילים בתחום.

 

כתבות נוספות בערוץ טעם ישראלי

 

"אפיית המצות לפסח מתחילה למעשה מיד אחרי חגי תשרי", מסביר רועי וולף, סמנכ"ל מצות אביב. "בחודשים הראשונים אנו מתמקדים בייצוא, תחילה למדינות הרחוקות - ולאחר מכן, לקראת פורים, מתחיל הייצור לשוק הישראלי".

 

 (צילום: חגית גורן) (צילום: חגית גורן)
(צילום: חגית גורן)

למעשה, רוב הייצור מוקדש בכלל לייצוא לארצות אחרות, כפי שמסביר וולף. "אנו מייצאים לכ-35 מדינות: ארה"ב, קנדה, אוסטרליה, קוריאה ועוד. בכל מקום בו ישנה קהילה יהודית תוכלו למצוא את המוצרים של מצות אביב. בשנים האחרונות גדל הייצוא שלנו בעיקר במוצרי חמץ למזרח הרחוק ובמוצרי פסח למזרח אירופה".

 

"היצוא נמצא במגמת התרחבות, בעיקר בשל הרחבת המגוון", מסכים איתו נתן גוטנברג, מנכ"ל מאפיית גידרון. "איכות המוצרים וגמישות השימוש בהם הולכת ומשתפרת. העובדה שרוב התחליפים הם ללא גלוטן בהגדרה, מחזקת גם את הפן הבריאותי - כך שמגמת השימוש בתחליפים נמצאת בעלייה".

 

מוצרים אורגניים ועוגיות ממולאות, ובעיקר - פשוט מצות

למרות הסבלנות המתפתחת של הישראלים למוצרים חדשים והצורך הטבעי בגיוון, נראה כי בכל זאת יש גבול לחדשנות בכל הנוגע למוצרים כשרים לפסח - ולא רק בגלל זה. על פי נתוני הלמ"ס שפורסמו בחודש שעבר, כשני שליש מהאוכלוסייה מעדיפים אמנם מזון תוצרת הארץ וכמחצית חושבים שמזון אורגני טוב יותר לבריאות - אך רק רבע אכן קונים מזון זה.

 

עובד במעבדות חברת גלעם (צילום: חברת גלעם) ()
עובד במעבדות חברת גלעם (צילום: חברת גלעם)

"קשה מאד לחדש בתחום המצות, כיוון שחוקי הכשרות מאד מגבילים", מספר וולף. "עיקר החדשנות שלנו היא בתחום העוגיות לפסח, עם מוצרים כמו עוגיות ממולאות קרם שוקו, עוגיות שוקולד צ'יפס, עוגיות מצופות ועוד".

 

גוטנברג מסכים איתו. "הצרכן רוכש מוצר לשימוש במהלך החג, ומשתדל להימנע משימוש לפני החג, ולכן אין נטייה לקחת סיכון. יש היענות לסוג מוצרים המאפשר את הרחבת מעגל השימוש במהלך החג, כמו בסיס לפיצה ולחמניות בגדלים שונים".

 

"עיקר החידושים השנה נמצאים בסוגי הלחמניות המסופקות לחברות הסעדה, בתי מלון, יצרני כריכים ומסעדות מזון מהיר", הוא מוסיף. "החידושים השנה הם דווקא בתחום העוגות והמאפים האישיים עבור בתי המלון, יצרני הכריכים וחברות התעופה".

 

"ישנם טרנדים בשוק המצות, כאשר הטרנד העיקרי הוא הבריאות", מסביר וולף. "בשנים האחרונות אנו מזהים גידול בצריכת מצות אורגניות - המגמה התחילה בארצות הברית וממשיכה בארץ ובמדינות אירופה. כאן בארץ, אם בעבר מצה אורגנית או מצה מקמח כוסמין נמכרו רק בחנויות מתמחות, היום ניתן לרכוש אותן בכל רשתות השיווק - והצריכה שלהן גדלה בכל שנה. למרות זאת, המוצר הנמכר ביותר הוא עדיין המצה הרגילה".

 

גוטנברג מסביר שמגמת ההתרחבות בנטייה של הישראלים כלפי מוצרים בריאים יותר, וללא גלוטן, היא תוצאה של מודעות הולכת וגדלה. "ההתפתחות בשימוש במוצרים ללא גלוטן היא בעיקר בהתרחבות מעגלי המודעות לנושא אצל בעלי הרגישויות מחד, ומאידך ככל שגדל מגוון המוצרים ללא גלוטן, כך הולך וגדל מעגל המשתמשים - הכולל גם את בני המשפחה של בעלי הרגישות".

 

וולף מצידו מתקשה להסכים עם הטענה שמדובר בטרנד חולף. "לערכתי לא מדובר בטרנד, אלא בסגמנט קיים בשוק המזון", הוא אומר. "הלקוחות שלנו מבקשים עוד מוצרים ללא גלוטן ואנחנו עסוקים בפיתוח מוצרים חדשים".

 

האם אתה מסכים עם הטענה שהימנעות מגלוטן אכן מיטיבה בריאותית?

"להערכתי כל אדם מגיב אחרת", אומר וולף. "שוחחתי עם מספר צרכנים של מזון ללא גלוטן (שאינם חולי צליאק), והם טענו שמאז שהפסיקו לצרוך גלוטן הרגשתם הכללית השתפרה פלאים, וקשה להתווכח עם טענה כזאת".

 

מתכון במתנה: מלבי לימי החג, וגם לשאר השנה

ולא ניתן לכם ללכת בלי מתכון למשהו מתוק לקראת החג. גלעם, יצרנית עמילן התירס המובילה בישראל, מגישה לכם מתכון לקינוח שיכול להתאים לפסח, ולכל השנה - לנמנעים מגלוטן וגם לאלה שלא. שימו לב - מדובר בגרסה חלבית.

 

מצרכים:

ליטר חלב

מיכל שמנת (250ml)

כוס סוכר

7 כפות עמילן תירס (קורנפלור), 90 גרם.

 

אופן ההכנה:

מחממים מעט את החלב והשמנת יחדיו.

מערבבים היטב את העמילן והסוכר (על מנת להימנע מהיווצרות גושים) - ומוסיפים לחלב ולשמנת המחוממים קלות. מבשלים יחדיו תוך ערבול עם מקצף למשך כ-10 דקות על אש בינונית.

מוזגים לקערות הגשה, לאחר צינון - מכסים אותן בניילון נצמד ומכניסים למקרר למשך 4-5 שעות.

 

הצעת הגשה:

לאחר הקירור, ניתן להגיש את המלבי בתוספת קונפיטורת תות או פירות יער. ניתן לפזר מעל שבבי קוקוס או פיסטוקים קצוצים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: חגית גורן
לחמניות גדרון כשרות לפסח
צילום: חגית גורן
צילום: Shutterstock
קמח תירס במקום גלוטן
צילום: Shutterstock
מומלצים