שתף קטע נבחר

בדרך לכיתה: מורים לעתיד יעברו מבחני אישיות

מסמך שקיבל את אישורו של השר נפתלי בנט חושף כי המשרד יקיים בשנת הלימודים הבאה פיילוט, שבו יעברו 1,500 מועמדים להוראה מבחנים שיבדקו את אישיותם בעקבות מקרי אלימות נגד תלמידים מצד הצוות החינוכי. בנט: אין סיבה שמורים לא יעברו מיונים קפדניים כמו שעוברים עורכי דין ורואי חשבון

המבחן בדרך להוראה: מסמך שהועבר לוועדה לזכויות הילד של הכנסת בראשות ח"כ יפעת שאשא-ביטון (כולנו), ונחתם על-ידי שר החינוך נפתלי בנט, חושף כי המשרד יקיים פיילוט בשנת הלימודים הבאה בהשתתפות 1,500 מועמדים להוראה ובמסגרתו יעברו המועמדים מבחנים שבהם ייבדקו פרמטרים אישיותיים. 

 

בעקבות פניית ynet נמסר ממשרד החינוך כי נשקלות מספר אפשרויות ואישרו כי הנושא נמצא בבדיקה, אך לאחר מכן נמסר כי הפיילוט אכן יתקיים בשנת הלימודים הבאה, והועברו אלינו הפרטים המלאים לגביו.

 

המבחנים יתמקדו במיון ובחינת ההתאמה להוראה. מערכת המיון תישען על כלים מקצועיים ותופעל על ידי אנשי סגל המכללות, יחד עם אנשי מקצוע המוסמכים לכך. תהליך בניית מבחני ההתאמה כלל איפיון של פרופיל המועמד להוראה, וכן פותחו כלי מיון ייעודיים למקצוע ההוראה: שאלון ביוגרפי, שאלון אישיות, מבחן דילמות בהוראה, ראיון אישי ותרגיל קבוצתי. המטרה היא להשביח את צוותי ההוראה במערכת החינוך, לסנן כבר בשלב הכניסה לאקדמיה (מכללות לחינוך) מועמדים שאינם מתאימים להוראה.

מבחני אישיות בדרך לכיתה (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
מבחני אישיות בדרך לכיתה(צילום: shutterstock)

השר בנט בירך על המהלך: "תלמידי ישראל ראויים למורים מצוינים. המטרה שלנו היא להעמיד בכיתות את המורים הטובים, הראויים והמתאימים ביותר. זהו צעד אחד מבין מגוון צעדים שאותם אנו מתכוונים להוציא לפועל במטרה להעצים את מקצוע ההוראה.  עורכי דין ורואי חשבון עוברים מיונים קפדניים טרם הסמכתם, אין כל סיבה שמורים לא יעברו. אני מאמין כי בזאת אנחנו נוגעים בסוגייה המשמעותית ביותר לעתיד החינוך בישראל - המורים".

 

בשנת הלימודים הנוכחית ערך משרד החינוך פיילוט מקדים בקרב 125 סטודנטים מ-5 מכללות מגוונות ברחבי הארץ. הפיילוט הרחב שיחל בשנת הלימודים הבאה תשע"ז, ישמש להפקת לקחים באשר לתפעול התהליך בקנה מידה רחב, וכן יאפשר הטמעה הדרגתית של התהליך במכללות – הן בקרב הסגל והן בקרב המועמדים. תוצאות הפיילוט ישמשו את משרד החינוך בגיבוש תכנית רחבה להשבחת איכות המועמדים להוראה.

 

המחשבה על הפיילוט החלה במהלך דיון שהתקיים לפני כחודשיים בוועדה לזכויות הילד בכנסת ועסק בנושא שימוש באלימות כאמצעי ענישה במוסדות חינוך. הדיון כונס לאחר שהגיעו תלונות על מקרים בהם הופעלה אלימות פיזית ומילולית כלפי בני נוער וילדים, בבתי ספר או בגנים, כאמצעי ענישה על ידי צוותי ההוראה.

שר החינוך נפתלי בנט (צילום: AFP) (צילום: AFP)
שר החינוך נפתלי בנט(צילום: AFP)

ח"כ יפעת שאשא-ביטון (צילום: אלעד גרשגורן) (צילום: אלעד גרשגורן)
ח"כ יפעת שאשא-ביטון(צילום: אלעד גרשגורן)

ח"כ יפעת שאשא-ביטון (כולנו), יו"ר הועדה לזכויות הילד, הייתה זאת שבעצם העלתה על סדר היום את נושא מבחני האישיות למורים כתנאי קבלה ללימודי הוראה. היא אף הגישה בכנסת הצעה לסדר יום בנושא, זאת במסגרת השדולה למעמד המורה וההוראה בישראל אותה היא השיקה ובראשה היא עומדת.

 

"אני מברכת על החלטת משרד החינוך לצאת בשנה הבאה עם פיילוט של מבחני אישיות למורים. כפי שכבר טענתי בעבר, זהו תהליך אותו צריכים לעבור כל מי שמבקשים להיות מורים במדינת ישראל, כבר בתליך הכשרתם", אמרה ח"כ שאשא-ביטון. "כדי להיות מורה טוב, לא מספיק להיות בעל ציונים גבוהים ותנאי סף בפסיכומטרי ובגרות. אנו מפקידים בידי המורים את היקר לנו מכל, את דור העתיד שלנו. מעבר לדאגה שבכך לילדינו, מבחני אישיות יעצימו את יוקרת המקצוע, יתרמו לתהליך מיון איכותי יותר ויגדילו את הסיכוי לקבלת מועמדים מתאימים, המסוגלים להתמודד עם האתגרים המגולמים במקצועות החינוך וההוראה והעבודה עם ילדים".

 

מנתוני המועצה לשלום הילד שהוצגו בוועדה עלה כי בשנת 2014, כ-130 ילדים נחקרו בנושא אלימות שהופעלה עליהם מצד הצוות החינוכי. 65 מהמקרים היו חד-פעמיים והשאר מקרים מתמשכים.

 

במכתב שהועבר בתחילת החודש לוועדה לזכויות הילד וחתום על ידי שר החינוך נפתלי בנט ישנה התייחסות לדיון שהתקיים בוועדה ולצעדים שמשרד החינוך מתכוון לנקוט בנושא. בסעיף האחרון נכתב כי בשנת הלימודים תשע"ז ייערך פיילוט שבמסגרתו יתקיימו מבחני אישיות לכ-1,500 מועמדים להוראה. מבחנים אלה, הודגש, יבחנו פרמטרים אישיותיים. עוד נכתב כי בתום הפיילוט "ייבחנו הדרכים לקראת הרחבת הדבר לכלל המערכת".

 

"המשרד מגיב בחומרה ומטפל ביסודיות בכל אירוע, שבו יש חשד לפגיעת עובד הוראה בקטין, וכל זאת בהתאם לסמכויות המצויות בידיו ועל פי דין", נכתב במסמך. "יובהר, כי עם הגעת מידע על אודות חשד לאלימות עובד הוראה כלפי תלמיד, בטרם קבלת החלטה על המשך הטיפול, שוקל המשרד לבצע הפרדה בין העובד החשוד לבין התלמיד שנפגע לכאורה, מבלי להוציא את התלמיד מכיתתו ולפי חוזר מנכ"ל".

 

בחודשים האחרונים נחשפו לא מעט מקרים של התעללות פיזית ומילולית של צוותי הוראה, הן בבתי הספר והן בגני הילדים, כדרך ענישה. אחד המקרים שפורסם כאן היה של סייעת בצהרון בירושלים שקשרה את ידי הילדים מאחורי הגב כדי שלא יוכלו לזוז. הסייעת והגננת שהפעילה את הצהרון הושעו מתפקידן.

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים