שתף קטע נבחר

בחרתם ללא גלוטן? זה מה שצריך לדעת

ויתור על מזונות שיש בהם גלוטן עלול לגרום לחוסרים במרכיבים החיוניים לגוף, הקיימים במזונות אלו. אז מה עושים? מחפשים מוצרים ללא גלוטן המספקים אותם או תחליפים

בשיתוף "שטראוס"

 

טרנד ההימנעות מגלוטן נוכח כאן ועכשיו וצובר תאוצה - יש את הנמנעים מגלוטן לאחר שאובחנו כרגישים למרכיב הגלוטן במיני דגנים, ויש המאמצים אותו כדרך חיים המאפשרת להם להגיד לא למגוון מאפים ומזונות המבוססים על קמח לבן, מיני בצקים ואחרים שמכילים בנוסף לגלוטן גם לא מעט שומנים, וזאת דרך להפחית אותם מהתפריט היומי.

ויתרתם על גלוטן? ויתרתם על עוד דברים (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
ויתרתם על גלוטן? ויתרתם על עוד דברים(צילום: shutterstock)
 

יחד עם זאת, הימנעות מגלוטן פירושה יותר מוויתור על לחמים, דגנים, פסטה, פיצה, ובירה. גלוטן גם קיים במוצרים רבים אחרים, לרבות ירקות קפואים ברוטב, רוטב סויה, מזונות מסוימים שיוצרו עם "חומרי טעם טבעיים," תוספי ויטמינים ומינרלים, תרופות מסוימות ואפילו משחת שיניים.

 

לכן, המשותף לשתי הקבוצות המצוינות הוא שעם הסרת המזונות המכילים גלוטן מהתפריט היומי הם, לא אחת, מסירים קבוצה רחבה של רכיבים תזונתיים המצויים בדגנים ולא תמיד ישנה מודעות שגם אותם חשוב לצרוך או למצוא את המחליפים להם ממקורות אחרים.

כיצד מחליפים את הסיבים שיש בלחם? (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
כיצד מחליפים את הסיבים שיש בלחם?(צילום: shutterstock)
 

הדגנים העיקריים המכילים את הגלוטן הם החיטה, השעורה והשיפון – כולם, במיוחד כשנצרכים בצורתם המלאה, מהווים מקור לסיבים תזונתיים המסייעים בפעילות מעיין תקינה, ויטמינים - בעיקר מקבוצה B, מינרלים, כגון מגנזיום, זרחן וסלניום, ואף בנבט מצויים נוגדי חמצון, כגון ויטמין E.

 

כך שכשמוותרים על הגלוטן מוותרים על עוד כמה "חברים" שחשובים לנו ולא תמיד מצויים במזונות בהם אנחנו מחליפים את מוצרי החיטה, כמו אורז לבן שאינו מכיל סיבים תזונתיים ואף מעט מיתר מהרכיבים. הדבר דומה לאלו המחליפים חלב בתחליפי חלב, לעיתים התחליפים מספקים החלפה כמותית ולא תמיד איכותית לרכיב אחד או שניים, כמו למשל סידן, אבל לא לכל המכלול המצוי בחלב.

 

אם אתם נחושים בדעתכם לוותר על גלוטן, כדאי לדעת שלחמים ודגנים מועשרים הפכו עם השנים למקור עיקרי של ויטמינים מקבוצת B. למרות שלחמים העשויים מקמח אורז, טפיוקה, וקמחים ללא גלוטן הפכו לנפוצים יותר, הם אינם מועשרים בדרך כלל בוויטמינים. זה עלול ליצור בעיה עבור כל אחד, אך בעיקר עבור נשים בהריון, או המתכננות הריון, משום שהן זקוקות לוויטמין 9B, המוכר בתור חומצה פולית.

 

אורז מלא (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
אורז מלא(צילום: shutterstock)

 

אז מה עושים? קודם כל חשובה מודעות לכך שאנחנו צורכים מזונות שהם מכלול לרכיבי תזונה, וויתור על קטגוריית מזון מסוימת בשל רכיב מסוים כרוכה בוויתור על מכלול רחב של רכיבים.

 

דבר שני, חשוב לתכנן תפריט מאוזן בסיועו אף של איש מקצוע תפריט שיבצע "חישוב מסלול מחדש" לתפריט ההימנעות. כך למשל, תפריט כזה עבור הנמנעים מגלוטן יכיל יותר מקורות למזונות עשירים בסיבים תזונתיים, כמו ירקות, פירות ודגנים כמו אורז מלא, תירס ועוד.

 

ויטמין B9, למשל, נמצא בירקות ירוקים כמו תרד ומנגולד, דגנים מלאים, קטניות, אספרגוס, ברוקולי, כרוב ותפוזים. ויטמין 6B, החיוני לתפקוד מערכת העצבים, נמצא באבוקדו, תרד, שעועית ירוקה, חמניות ובננות.

 

מגנזיום מצוי במוצרי חלב, עלים ירוקים כהים, כמו תרד ומנגולד, אגוזי פקאן, לוז ושקדים, דגי מקרל, אבוקדו ואורז מלא. סיבים אפשר לקבל מדגנים אחרים, כגון אורז חום או קינואה, או מפירות, ירקות וקטניות.

 (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
(צילום: ירון ברנר)
 

הדבר החשוב ביותר הוא לדעת שהגוף שלכם זקוק למה שאתם מוותרים עליו, לכן כדאי להתייעץ עם איש מקצוע בתחום ובהמשך, כשתדעו מה הגוף שלכם דורש, תוכלו גם לעיין במרכיבים על גבי מוצרים ללא גלוטן כדי לדעת האם הם מספקים את החוסרים או שיש להשלימם.

 

*עמלי מסיקה היא דיאטנית ראשית בקבוצת שטראוס

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
אכלו בננה בשביל ויטמין B9
צילום: shutterstock
ללא גלוטן
ד"ר רק שאלה
מומלצים