שתף קטע נבחר

קסם ישראלי: היין המקומי כובש את העולם

מהצורך לקיים את המתיישבים הראשונים בארץ ישראל וליצור יין לקידוש ליישוב היהודי הנבנה, ועד לכיבוש השוק במזרח אסיה - היין הישראלי הספיק לעשות הרבה, וזה לא פלא - הוא זקן יותר מהמדינה. מה מיוחד בו, איך הכל התחיל - וכיצד הצלחנו לכבוש את השוק האסייתי? ביררנו עם כמה מראשי היקבים הותיקים בישראל

בשיתוף איגוד תעשיות המזון

 

כשני שליש מהאוכלוסייה מעדיפים מזון תוצרת הארץ - כ-68% מעדיפים יצרנים מוכרים בעת קנייה של מוצרי מזון, כך על פי נתוני סקר שפורסם בחודש שעבר ע"י הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה. נראה כי התעשיה היציבה ביותר מהבחינה הזו היא תעשיית היין הישראלי - ולא במקרה. מדובר באחת התעשיות הותיקות ביותר בארץ, אשר שגשגה שנים לפני ההכרזה של בן גוריון. כיום יש למעלה מ-250 יקבים בארץ שמייצרים יין אשר מוגדר ע"י המומחים כ"בהחלט סביר - וחלקם גם מייצרים יין איכותי וטוב ברמה בין לאומית". האקלים הישראלי מאפשר לייצר יינות אזוריים מעניינים, יינות ים תיכוניים שמתאימים גם לאוכל המקומי, לאווירה ולסגנון הישראלי - יינות עם סיפור היסטורי, אווירה ואופי. אבל איך הכל התחיל, ומה מיוחד ביין שלנו? ביררנו עם כמה ממנהלי היקבים שנוסדו במאה ה-19.

 

כתבות נוספות בערוץ טעם ישראלי

 

חביות יקבי ברקן כיום (מקור: יח"צ) (מקור: יח
חביות יקבי ברקן כיום(מקור: יח"צ)

חביות יקבי ברקן - המאה ה-19 (מקור: יח"צ) (מקור: יח
חביות יקבי ברקן - המאה ה-19(מקור: יח"צ)

"בשנת 1882 פנו המתיישבים הראשונים בארץ לברון רוטשילד, וביקשו שיעזור להם להתפרנס בכבוד בתקופה הקשה", מספרת מירה איתן, מנהלת תקשורת שיווקית מיקבי כרמל, בו עובדים כיום מעל ל-200 עובדים. "פקידי הברון המליצו על נטיעת כרמים וייצור יין. בשנת 1889 החלו בבניית היקב הראשון בראשון לציון, ואחריו היקב בזכרון יעקב. היקבים שימשו את צרכי רוב התושבים שהתבססו על גידול גפנים, והיה למותג היהודי המפורסם בעולם".

 

"בשנים הראשונות של היקב ייצרו יינות קידוש מתוקים לקהל המקומי, ויינות שולחניים פשוטים", מספרת איתן. "שנים לאחר קום המדינה החלה תרבות היין להשתנות לאיטה. החלו לייצר יינות זניים מהזנים האדומים קברנה סובניון, מרלו ושיראז, לצד סוביניון בלאן ושרדונה הלבנים".

 

מחירות כריכה - יקבי כרמל (מקור: יח"צ) (מקור: יח
מחירות כריכה - יקבי כרמל(מקור: יח"צ)

"היקב שלנו נולד בשנת 1899, וכונה אז יקב פרידמן", מספר שמואל בוקסר, מנכ"ל יקבי ברקן, המעסיק כ-100 עובדים. "המטרה המקורית הייתה לייצר יין מתוק לקידוש וקצת ברנדי, שכונה אז יין שרף, ליישוב היהודי בארץ ישראל. לאורך השנים היקב גדל והתפתח, וכיום מדובר ביקב הישראלי המעוטר ביותר, עם 7 סדרות של יינות ישראליים, הכוללים גם סדרות איכות ויוקרה".

 

כתב התקשרות - יקבי כרמל (1906) (מקור: יח"צ) (מקור: יח
כתב התקשרות - יקבי כרמל (1906)(מקור: יח"צ)

יקב טפרברג הוקם גם הוא בסוף המאה ה-19 - ועובר מאז מדור לדור, ונשאר בידי המשפחה. כיום עובדים ביקב כ-70 עובדים - גידול משמעותי מ-5 העובדים שהקימו אותו. "אברהם טפרברג עלה מאוסטריה לאחר שהתמחה בגידול גפנים וייצור יין", מספר רועי הראל, מנהל השיווק של היקב. "היא התיישב בירושלים והוציא לפועל את החזון שלו, להקים יקב בארץ הקודש, אשר ישרת את הישוב היהודי המצומצם שחי בגבולות הגדר. תעבורנה עוד 30 שנה עד שיהפוך ממפעל משפחתי קטן לחברה מסחרית ששמה הולך לפניה".

 

"שותים יותר יין איכותי מבעבר"

אז מה זה בכלל יין ישראלי? "היין הישראלי הוא יין שמאוזן בנוכחות, עדינות ונדיבות", אומר אוליביה פרתי, יינן ביקב טפרברג. "יש בו שילוב של גוף ומוצקות, אך הוא עדיין יין עדין". אולי זו הסיבה לכך שהישראלים הופכים להרפתקנים יותר בטעמם עם השנים. "הישראלי הממוצע שותה בשנים האחרונות כ-5 ליטר יין בממוצע", מוסיף הראל. "השינוי הוא פחות בכמות הנצרכת, ויותר באיכות. הישראלים למדו לשתות יין איכותי יותר מהיין ששתו בעבר, גם אם הם לא שינו את הכמויות הנצרכות".

 

סניף כרמל מזרחי ברחוב בן יהודה בירושלים - יקבי כרמל (מקור: יח"צ) (מקור: יח
סניף כרמל מזרחי ברחוב בן יהודה בירושלים - יקבי כרמל(מקור: יח"צ)

מרדכי טפרברג ביקב (שנת 1910 לערך). צילום: ארכיון משפחת טפרברג (מקור: יח"צ) (מקור: יח
מרדכי טפרברג ביקב (שנת 1910 לערך). צילום: ארכיון משפחת טפרברג

"מידת ההרפתקנות מאוד תלויה בצרכן עצמו", אומר בוקסר. "יש צרכנים אוהבי טרנדים וחידושים, שמחפשים תמיד את הדבר הבא, החדש והמעניין - ויש צרכנים שמחפשים את הביטחון. חשוב להם לדעת שהם קנו יין איכותי, ולכן הם מחפשים יין מ'בית טוב'".

 

"ברשתות השיווק מורגשת נאמנות רבה למוצרים הבסיסיים, המסורתיים והמוכרים, כמו סדרת סלקטד ופרייבט קולקשן שלנו", מוסיפה איתן. "אך מכיוון שאנחנו עם שנוטה אחר טרנדים חברתיים, יש בשנים האחרונות מוכנות להתנסות בזני ענבים שונים, ולא רק בזנים בפופולריים ביותר - וכמו כן, בהתאמה לטרנד הבינלאומי - מורגשת גם בארץ נהירה רבה אחר יינות מבעבעים".

 

פריקת סלי ענבים ביקבי כרמל (מקור: יח"צ) (מקור: יח
פריקת סלי ענבים ביקבי כרמל(מקור: יח"צ)

בוקסר מסכים איתה ומוסיף: "בכל מקרה, אנחנו רואים שהישראלים שותים היום יותר יין איכותי מאשר בעבר".

 

"במזרח קונים את היין שלנו בגלל האיכות"

עד כמה משפיע גילו של היקב על טיב היין? כאן גילינו הפתעה. "גילו של היקב לא משפיע ישירות על היין", אומר בוקסר. ההשפעה המרכזית היא של איכות היינות שלנו - והיינות שלנו זוכים לאהדה בעולם, ומבוקשים מאוד גם בשוק הכשר - בארה"ב, קנדה ואירופה - וגם במרכז ומזרח אירופה והמזרח הרחוק. שם קונים את היין שלנו בגלל האיכות, ולאו דווקא בגלל כשרותם".

 

מנחם טפרברג ביקב במוצא - שנת 1970 (לערך). צילום: ארכיון משפחת טפרברג (מקור: יח"צ) (מקור: יח
מנחם טפרברג ביקב במוצא - שנת 1970 (לערך). צילום: ארכיון משפחת טפרברג

איתן דווקא לא מסכימה. "בעולם מעריכים יקבים ותיקים שמאחוריהם מאות שנות עובדה וייצור יין", היא אומרת. "היכולת של יקב ותיק וגדול לייצר יינות איכותיים גדולה מזו של יקב צעיר וקטן. שנים רבות נדרשות כדי לבנות אמון בקהל הלקוחות, והקהל בעולם יודע להעריך זאת".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים